mimladi

Prijedlozi za jednodnevne izlete u Istri (2. dio)

Nakon jučerašnjih prijedloga za jednodnevne izlete po Istri, danas vam donosim pet novih prijedloga. Odluka je pala na srce Istre – Pazin te nekoliko pješačkih staza, kao i prijedlog za jedan adrenalinski park za sve one adrenalinskog duha.

Pazin

Često znam čuti rečenicu – Što će turisti u Pazinu?, a prava je istina da Pazinu i njegovoj okolici ima mnogo toga zanimljivoga što se može posjetiti. Prvo što bih preporučila svakome tko dođe u Pazin je obilazak Pazinske jame, ponor je to od 270 metara kojime prolazi rijeka Pazinčica. Na litici nad kanjonom smjestio se i Pazinski kaštel. Postoji i jedna zanimljiva legenda o nastanku Pazinske jame, a ona se vezuje s divovima koji su, navodno, nekada živjeli u Istri.

U davnini, kad su u Istri s ljudima živjeli i divovi, na sjeveru su se Istre prostirala ogromna jezera i močvare. Južno nije bilo ni potoka ni vrela pa ljudi zamoliše diva Bana Dragonju da im pomogne natopiti zemlju. Dragonja upregne ogromne volove u plug i zaore od jezera prema moru. Kad je prvom brazdom doveo vodu do mora, nastala je rijeka koju je div nazvao po sebi, Dragonja. Sutradan je izorao drugu brazdu, stvorivši tako novu rijeku kojoj je dao ime po ženi Mirni. Kad je orući treću brazdu došao pod zidine Pazinskog kaštela, s prozora ga stane zadirkivati žena pazinskog kapetana. Ruga mu se ona da plitko ore i da mu je brazda kriva. Ban Dragonja se jako uvrijedi i volove potjera natrag. Nedovršenom brazdom pokulja voda i stade plaviti pazinsku kotlinu. Pazinci stadu zapomagati, plakati i moliti Dragonju da ih spasi pogibelji. Smiluje im se Ban Dragonja i udre nogom o zemlju, taman ispod litice na kojoj se uzdizao kaštel. Uz strašnu huku zemlja stade propadati, otvori se od udarca ogromna jama i proguta svu onu vodu. Tako je umjesto treće rijeke nastala vijugava rječica Pazinčica čija se voda i dan danas netragom gubi u vrletnoj Pazinskoj jami.[1]

Za sve one koji vole adrenalin, iznad Pazinske jame postoji zip line koji se sastoji od dviju linija koje iznose 220 metara, odnosno 280 metara. Također, nekada zna biti organiziran i rope jump nad Pazinskom jamom. Sve informacije o tome možete pronaći na njihovim društvenim mrežama.

Već sam spomenula da se na litici iznad ponora nalazi Pazinski kaštel, najbolje sačuvana srednjovjekovna utvrda u Istri, a zanimljivo je i to da je kaštel mjesto radnje romana Mathias Sandor Julesa Vernea. Tijekom godina kaštel je mijenjao vlasnike, a danas se u njemu nalaze Etnografski muzej Istre i Muzej Grada Pazina.

Još jedna zanimljiva kulturna institucija u Pazinu je Kuća za pisce – Hiža od besid koja se nalazi nadomak Pazinskog kaštela. Kuća je to koja ima javnu namjenu i ugošćuje pisce koji se bave književnim stvaralaštvom, a više o tome možete saznati na njenim na mrežnim stranicama.

Za sve one koji vole duge šetnje, postoji jedna kružna staza Pazin – Beram – Pazin. Početak staze je kraj ureda turističke agencije u Pazinu, prolazi se kraj Pazinskog kaštela, stiže se u Beram i po povratku u Pazin dolazi se na vodopad Pazinski krov. Osim prekrasne prirode i vodopada koji će vas dočekati na kraju staze, u Bermu možete posjetiti Crkvu svete Marije na Škriljinah unutar koje možete vidjeti dobro sačuvane kasnogotičke freske, a među njima i poznati Ples mrtvaca,koji datira u 1474. godinu,majstora Vincenta iz Kastva.

Po dolasku na Pazinski krov možete produžiti dalje, Dolinom mlinova, stazom koja će vas dovesti do drugog vodopada, Zarečkog krova. Ako je dovoljno toplo, tamo se možete i okupati jer je to Pazinjanima omiljeno mjesto za kupanje, piknike i šetnju.

FOTO: Tiana Lakoseljac – privatna arhiva

Glavani park

Već sam predstavila nešto za sve ljubitelje adrenalina, ali ako se nađete u Istri, svakako bih vam preporučila da jedno jutro izdvojite za uživanje u Glavani parku koji se nalazi u selu Glavani, nadomak Barbana. Park je čak 5 godina zaredom nagrađen od strane Trip Advisora kao najbolja atrakcija u Istri.

FOTO: Glavani park

Osnovni dio parka ima tri staze – žutu, plavu i crnu – koje se razliku po visini, a po završetku crne staze čeka vas zip line. Također, u parku možete isprobati 11 metara visoku ljuljačku, zip line koji ćete prelaziti monociklom, quick jump s 20 metara, a možete postati i ljudski katapult na jednoj od njihovih atrakcija. Ako pak više volite planinarenje, Glavani park nudi vam uživanje u 12 metara visokoj i 5 metara širokoj stijeni za penjanje.

Sve o atrakcijama, kao i cijene, možete saznati na mrežnoj stranici Glavani parka.

Labin – Rabac

FOTO: Tiana Lakoseljac – privatna arhiva

Labin je srednjovjekovni gradić bogate povijesti i kulturnog naslijeđa čiji će vas stari grad oduševiti. Povijest Labina veže se uz rudarsku baštinu jer je rudarska proizvodnja trajala čak do 1999. godine kada se zatvorio posljednji ugljenokop u Hrvatskoj.

Ove se godine obilježava stota obljetnica Labinske republike, oružane pobune rudara Labinštine koji su objavili štrajk, zauzeli rudnik i organizirali samoupravu na način da su radili, ali ugljen su proizvodili za sebe i prodavali ga. Labinska je republika trajala 37 dana, a sve o njoj možete saznati kroz Mine Tour u sklopu kojega možete posjetiti i Labinski rudnik.

Uz Labin se veže i jedna pješačka staza (Sentonina staza) koja vas borovom šumom dovodi do morske obale u Rapcu. Duljina staze je 3.7 km, a tijekom nje možete vidjeti mnoge potočiće i slapove te ostatke romaničke crkvice svetog Hadrijana iz 12. stoljeća.

U Rapcu se nalaze brojne prekrasne šljunčane plaže na kojima možete pronaći osvježenje, a ako ga posjetite dok još nije vrijeme za kupanje, možete popiti kavu ili prošetati rivom.

Plomin – Učka

Za sve one koji su u malo boljoj fizičkoj spremi, predlažem jedan planinarski izlet od Plomina, malog naselja u općini Kršan, sve do najvišeg vrha istarskog poluotoka Vojaka na kojemu se nalazi kula izgrađena 1911. godine.

Tijekom uspona doći ćete i do najvišeg ruralnog naselja u Istri, Mala Učka, koje je smješteno na 995 metara nadmorske visine. Naselje je to koje nema stalnih stanovnika, ali je 1976. upisano u Registar nepokretnih spomenika kulture kao zaštićena ruralna cjelina.

FOTO: Glas Istre

Do Vojaka možete stići i drugim, malo lakšim putem, od Poklona, a zapravo do vrha možete doći i automobilom, no onda ćete propustiti planinarski doživljaj.

Također, preporučila bih vam da, ako se nađete u blizini Učke, posjetite i kružnu stazu po imenu Land art staza koja je duga 6.5 kilometara te se njome protežu mnogi umjetnički radovi.

Poreč

Posljednja preporuka je posjet zapadnoj obali Istre i gradu Poreču. Starogradska je jezgra tog grada bogata brojnim spomenicima kulture, to su Sjeverna i Peterokutna kula iz 15. stoljeća, Kanonika iz 13. stoljeća, Marafor koji je najveće rimsko svetište u Istri, Neptunov hram i Eufrazijeva bazilika koja je najvrjedniji spomenik kulture grada Poreča, a sagrađena je u 6. stoljeću.

FOTO: istra.hr

Osim vrijednih spomenika kulture, Poreč obiluje i predivnim plažama, a možete posjetiti i Otok sveti Nikola na kojemu se također možete kupati. Kao i u svakom predloženom gradu, tako i u Poreču možete kušati delicije istarske kuhinje i istarska vina.

Nedaleko Poreča nalazi se i Jama Baredine, prvi speleološki lokalitet na hrvatskom dijelu poluotoka Istre. Unutar jame vidjet ćete brojne stalagtite i stalagmite, a i jednu posebnu zanimljivost – čovječju ribicu – endem šireg dinarskog područja. Obilazak jame traje 40 minuta, a temperatura jame je 14°C pa će vam tijekom ljetnih mjeseci donijeti osvježenje. Važno je spomenuti da je jama osvjetljena i ima rukohvate kako bi se njome lakše kretali, no za njen obilazak svakako obujte tenisice.

Time smo došli do kraja predstavljanja mjesta koja se u Istri mogu posjetiti. Naravno, ima ih još mnogo, no neke ni ja još uvijek nisam uspjela istražiti, a možda kada posjetim neke meni nove lokacije, napišem i 3. dio ovih preporuka. Nadam se da ćete posjetiti neku od lokacija koju su članci obuhvatili te vas pozivam da s nama podijelite svoje dojmove, kao i preporuke za druga mjesta koja nisu obuhvaćena ovim člankom.


[1] Preuzeto prema https://www.pazin.hr/kultura/zastita-kulturnih-dobara/opcenito-o-kulturnim-dobrima/pazinska-jama/

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.