mimladi

APN kao prilika za kupnju stana – Iskustvo bračnog para

Pronalazak stana predstavlja gorući problem za mnoge mlade u Hrvatskoj. Cijene nekretnina izrazito su visoke i nepriuštive, a istovremeno postoji nesigurnost radnog mjesta i prihoda. Rješenje koje država nudi u pogledu stambenog zbrinjavanja je program subvencioniranja stambenih kredita, na koji se mladi ove godine mogu prijavljivati od 29. ožujka 2021. godine

Kako bismo saznali što mladima predstavlja veliki izazov te koje su glavne prednosti i nedostaci subvencija, razgovarali smo s mladim bračnim parom koji je u 2019. godini kupio stan putem APN-a na području zagrebačke Kustošije po cijeni od 2100 eura po metru kvadratnom. U trenutku kupnje stana, bračni par nije imao djece, no nedugo nakon useljenja su dobili prvo dijete zbog čega im se subvencija produžila za 2 godine

Općenito govoreći o današnjem stanju nekretnina na tržištu, bračni par ističe kako situacija nije dobra te da je nepriuštivost ključna prepreka za osiguravanje prve nekretnine:

Smatramo da su cijene stanova previsoke i da je mladima jako teško. Dosta ovisi i o primanjima te o željenoj lokaciji stana. Jedan od glavnih problema je nerealna tržišna cijena stanova, nesređeno vlasničko pitanje stanova te nemogućnost dobivanja kredita.

Za mnoge mlade, stambeno pitanje predstavlja važnu komponentu pri osamostaljivanju osnivanju vlastite obitelji. Čak 17.500 obitelji je od rujna 2017. do veljače 2021. godine svoje stambeno pitanje riješilo putem programa subvencioniranja stambenih kredita, kao što je slučaj i s ovom obitelji koja ističe da u trenutku kupnje nije postojala druga opcija za rješenje istoga: 

Odlučili smo se za APN kako bi nam se omogućio lakši početak otplate kredita i povoljniju kamatnu stopu. U to vrijeme nam je APN bio uvjet za kupnju stana.

Budući da je kupnja nekretnine investicija za cijeli život, važno je obratiti pozornost na blizinu i dostupnost sadržaja, veličinu i opremljenost stana, stanje zgrade, prometnu povezanost i slično. Bračni par s kojim smo razgovarali vodio se sljedećim kriterijima:

Ono na što smo pazili pri odabiru stana su cijena stana, lokacija, godina izgradnje, stanje stana i riješeno vlasničko pitanje. Bilo nam je važno da ne moramo puno dodatno ulagati vremena i novaca u stan jer smo se željeli čim prije useliti.

Budući da je ponuda stanova ograničena, a potražnja visoka, potraga za “idealnim” stanom može potrajati neko vrijeme, pa tako bračni par ističe kako je stan tražio gotovo godinu dana. S druge strane, prikupljanje dokumentacije i odobrenje subvencije prošlo je brzo i bezbolno:

Proces prikupljanja dokumentacije nije dugo trajao, jer je stan imao čiste papire i sve potrebno za lagano dobivanje dokumentacije. Odobrenje APN-a smo čekali oko 3 mjeseca, a uselili smo se nedugo nakon toga.

Iako je program subvencioniranja stambenih kredita pozitivna mjera jer olakšava mladima put do prve nekretnine, isti program doveo je do povećanja cijena kako ističe i ova obitelj:

Pozitivno je to što su povoljnije kamatne stope te subvencionirana rata kredita, no negativno je da su se u periodu postojanja APN-a cijene stanova nerealno povisile. Nadalje, djelatnici APN-a su neinformirani te smo često bili u situaciji da smo od njih dobivali oprečne odgovore zbog čega smo na kraju sve morali rješavati preko banke. Također, zakon je dosta ograničavajuć za mlade obitelji koje bi željele u budućnosti kupiti veći stan. Dodatno, teško je naći prodavatelja koji je spreman čekati nekoliko mjeseci da se potvrdi dobivanje subvencije.

Ono što se možemo zapitati je treba li program subvencioniranih stambenih kredita biti jedina mjera pomoći za kupnju prve nekretnine budući da samo kreditno sposobni mogu koristiti istu? Također, s obzirom da se radi o periodičnoj mjeri (poziv se do sada objavljivao 2 puta godišnje) došlo je do porasta cijena nekretnina, no hoće li jedan krug godišnje dovesti do realnijih cijena nekretnina? To su samo neka od pitanja o kojima možemo tek promišljati.
Ipak, na kraju možemo istaknuti riječi mladog bračnog para:

Iako je puno nedostataka ovih subvencija, preporučujemo mladima kupnju stana putem APN-a ukoliko žele dugoročno riješiti svoje stambeno pitanje.  

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.