mimladi

Što možemo naučiti od Batmana kojeg je na veliko platno donio Christopher Nolan?

Sjećam se kad sam u srpnju 2005., kao novopečeni jedanaestogodišnjak išao s tatom i bratom u kino Europa gledati Batman Begins. To je, bez ikakve sumnje, bilo jedno od tri najbolja filmska iskustva koja sam ikada doživio. Konačno da je i Batman i kvalitetan film. Najviše mi se svidjelo koliko je novi Batman mračan, kul i nevjerojatno privlačan film. Brucea Waynea glumi Christian Bale, tada 31-godišnji britanski glumac. On je, po mome mišljenju, najbolji aktivni glumac od tada pa sve do današnjeg dana.

U filmu Batman Begins promatramo nastanak Batmana. Glavni negativac u filmu je Ra`s al Ghul, što u prijevodu znači „poglavica demona“. Veoma scary lik.

Glumačka postava je naprosto vrhunska: osim već navedenog Christiana Balea, u filmu glume:
– Liam Neeson – legendarni glumac najpoznatiji po glavnoj ulozi u filmu Schindlerova lista iz 1993. godine,
– Michael Caine – dvostruki oskarovac i legenda filma,
– Morgan Freeman – nepotrebno ga je uopće predstavljati,
– Gary Oldman – konačno u ulozi pozitivca i
– Katie Holmes – ljepotica, bivša supruga Toma Cruisea.

Samo kad vidim ta imena, budžet od cca 150 milijuna dolara, koliko je potrošeno na ovaj film, se čini kao vrlo mala svota. Sigurno je barem pola budžeta otišlo na glumačke honorare.

Bruce Wayne, aka Batman, u potrazi je za smislom svog života kroz borbu protiv organiziranog kriminala. Putuje po cijelom svijetu tražeći načine da uspostavi pravdu u svome okruženju, da stane na kraj onima koji se hrane tuđim strahom. Završava u zloglasnom zatvoru u kojem ima obračune s ostalim kriminalcima na dnevnoj bazi. Nekako su se namjerili na krivog lika. 

Jednog dana dolazi mu u posjedu Ducard (Liam Neeson) u ime Ra`s al Ghula kako bi mu ponudio put Lige sjena – organizacije koja se bori protiv kriminala. Dalje vam neću spoilati, morate pogledati cijeli film, ako već niste.

Iako je ovaj Batman doista mračan i „opasan“ lik, možemo od njega naučiti nekoliko stvari
–  zauzmimo se za potlačene u društvu (možda ne šakama nužno, ali svojom solidarnošću),
– uvijek ima načina da doprinesemo svojom autentičnošću i sposobnošću društvu u kojem se nalazimo,
– vjera u ideale, poput pravičnosti, dobrote i ljudskosti će nam donijeti snagu da ustrajemo na putu koji smo već odabrali
– dobar prijatelj (u situaciji Brucea Waynea, Alfred Pennyworth) je čovjekovo najveće blago
–  hrabrost se isplati, cijena nije prevelika ukoliko znamo koji je cilj – zaštiti potlačene u Batmanovoj situaciji.

Na kraju bih naveo jednog lika koji je toliko važan da uzme pažnju cijelog filma. To je Alfred Pennyworth (Michael Caine). On ne odustaje od svog prijatelja i poslodavca Brucea. Obećao je njegovim roditeljima, sada pokojnima, da će čuvati njihovog sina uvijek, pod svaku cijenu i
to i čini.

Pozivam vas sve da razmislite jeste li vi u takvoj ulozi nekome u svome životu. Ako jeste, razmislite kako doživljavate taj odnos, jeste li zahvalni na toj milosti da možete nekoga štititi kroz život (jer i Batmanu je potrebno zaštita, očito).

I drugo, tko je Vaš Alfred? Na koga se vi možete osloniti potpuno i bezuvjetno? Je li to otac, majka, svemogući i dobri Bog? Ili pak brat, sestra ili dobar prijatelj? Tko god to bio, sad zahvalite višoj sili u koju vjerujete na tome daru povezanosti s drugom osobom.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.