mimladi

Postoji li sloboda govora u Kini?

U Kini dolazi do zadržavanja novinara i aktivista koji izvještavaju o pandemiji COVID-19. Vlasti su provele pritvaranje novinara i aktivista implicirajući da te osobe izazivaju nerede.

EEAS navodi da su vlasti Pekinga 7. prosinca privele Haze Fan, novinarku ureda Bloomberg News u Pekingu, zbog sumnje da ugrožava nacionalnu sigurnost. The Guardian navodi da je ranije ove godine vlada pritvorila Cheng Lei, australskog novinara zaposlenog u kineskoj državnoj medijskoj organizaciji. New York Times navodi da je policija u Pekingu privela je također Du Bina (48), novinara koji je radio kao slobodni fotograf za New York Times, pod sumnjom da je “izazivao svađe i izazivao probleme”. 

Foto: Pixabay

Skupine za zaštitu prava  su pisale o slučaju Zhang.  Krajem prosinca u Šangaju je zakazano suđenje Zhang Zhani (37), građanskoj novinarki. Šangajska policija privela je Zhang u svibnju, nakon što je otišla u Wuhan kako bi izvijestila o izbijanju koronavirusa. U svojim izvještajima žestoko je kritizirala vladu, pitajući se zašto je vlada pokušala ušutkati pojedince koji su govorili o virusu i propitujući je li odluka o Wuhanovovom lockdownu prestrogo donesena. Zhangina odvjetnica rekla je medijima da su je službenici prisilno hranili otkako je, ubrzo nakon pritvora, započela štrajk glađu.

BBC je pisao o nestanku dvojice reportera: Fang Bin i Chen Qiushi. Nije poznato gdje se nalazi Fang Bin, poduzetnik iz Wuhana, koji je u veljači uhićen zbog objavljivanja videozapisa gradskih bolnica. Također je nejasno je li protiv njega podignuta optužnica. Chen Qiushi, građanski novinar koji je uhićen u veljači nakon što je otišao u Wuhan kako bi izvještavao o situaciji s koronavirusom, pušten je u dom svojih roditelja i stavljen pod strog nadzor. HRW navodi da su Chen Mei i Cai Wei, pritvoreni u travnju zbog arhiviranja cenzuriranih podataka povezanih s koronavirusom, nalaze se u pritvorskom centru u Pekingu, čekajući suđenje.


Zhangin slučaj, kao i slični slučajevi, otkriva kako se u Kini sada rješavaju izazovi narativa. To također pokazuje da kineski građani nisu lakovjerni službenim narativima.  Kineski građani – i svijet – zaslužuju istinu.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.