mimladi

Kao što svi znamo, Amerika je poznata po najviše celebrity volontera, među kojima volontiraju glumci, pjevači te redatelji.

Među najpoznatijim svjetskim volonterima je glumica Angelina Jolie, koje je poznata po svom dobrotvornom radu. Pomagala je i pridružila se terenskim misijama u više od dvadeset zemalja. Upoznala se s brojnim izbjeglicama te posjetila brojne žrtve razornih potresa. Također, uspostavila je brojne mogućnosti obrazovanja i zdravstvene zaštite izbjeglica u Americi.

Sljedeća po redu celebrity volonterka je Emma Watson. Emma je UN-ova ambasadorica dobre volje za žene. Poznata je po naporima da unaprijedi obrazovanje djevojkama diljem svijeta, poput Bangladeša i Zambije. Nakon Harry Pottera usredotočila se na brojna humanitarna pitanja te postala veleposlanica.

Zatim, tu je i Selena Gomez koja je uključena u brojne dobrotvorne organizacije. Selena je vodila brojne kampanje s organizacijama o prehrambenoj krizi zapadne i srednje Afrike, posjećivala djecu u bolnici te se borila za prikupljanje novca za pothranjenu djecu.

Također, još jedna od najpoznatijih volontera je pjevačica Taylor Swift koja je posjećivala brojnu djecu u bolnicama te im priređivala privatne nastupe, donirala knjige javnim knjižnicama te se udružila s UNICEF-om i brojnim drugim organizacijama.

Glumac Matthew McConaughy osnovao je zakladu Just Keep Livin za pomoć u obrazovanju djece. Također, aktivan je u brojnim neprofitnim organizacijama uključujući istraživačku bolnicu St. Jude, Fond za dječju obranu i Ligu za spašavanje životinja u Mississippiju. 

Glumica Scarlett Johansson volontirala je u klinikama za AIDS u Ruandi. Od 2004. postala je veleposlanica Oxfama te je brojnim žrtvama dijelila hranu nakon uragana Katrina.

A sada nešto o volonterima u Hrvatskoj. 

Glumac Robert Kurbaša jedan je od najpoznatijih hrvatskih volontera. Nedavno je s Anom Vilenicom pokrenuo kampanju za prikupljanje sredstva i donacija za organizaciju Marijini obroci te je poticao mlade da se prijave na volontersku akciju 72 sata bez kompromisa. Spomenutu je volontersku akciju promicala i pjevačica Ivana Marić, članica je brojnih volonterskih organizacija. Također, među brojnim promicateljima akcije 72 sata bez kompromisa su Đani Stipaničev, Renata Sopek, grupa Silente.

Nadam se da sam vas uspjela zainteresirati i barem malo potaknuti na volontiranje. Uvijek je važno činiti dobra djela te pomagati drugima. To nam dokazuju i brojni glumci i pjevači koji, iako su svjetski poznati, uvijek nađu vremena za pomaganje drugima. U tome i je čar volontiranja, pomaganje drugima, zar ne?

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.