mimladi

Ovaj tjedan u bioetici: 14. 12. – 20. 12. 2020.

U ovotjednom pregledu vijesti iz bioetike donosimo novosti vezane uz  utrostručenje medicinski potpomognutih samoubojstava u Švicarskoj u proteklih 10 godina, dekriminalizaciju eutanazije u Španjolskoj te posvajanje djece koje je u Mađarskoj od sada rezervirano za parove suprotnog spola. Također, donosimo vijesti iz Južne Koreje koja poziva na poštivanje priziva savjesti, te vijesti iz SAD-a vezano uz sankcije od 200 milijuna dolara zbog pobačaja i tužbe zbog priziva savjesti.
1.  Švicarska: Medicinski potpomognuta samoubojstva utrostručila su se proteklih 10 godina

(swissinfo) Federalni zavod za statistiku je u ponedjeljak objavio kako je u Švicarskoj u 2018. godini zabilježen 1176 slučaj medicinski potpomognutog samoubojstva što iznosi povećanje od 17% u odnosu na 2017. Godinu i  trostruko veće povećanje u odnosu na 2010. godinu. U 2018. godini medicinski potpomognuto samoubojstvo uzrokovalo 1,8% smrtnih slučajeva. S druge strane, broj samoubojstava smanjio se iste godine, dosegnuvši 1002 smrtna slučaja.

U 40,7% slučajeva osobe koje su podnijele zahtjev za medicinski potpomognutim samoubojstvom bolovali su od raka, u 11,5% slučajeva bolovali su od bolesti živčanog sustava, a u 12,8% bolovali su od kardiovaskularnih bolesti. Za 35% slučajeva medicinski potpomognutih samoubojstava navedeno je kako se radi o stanjima poput “kronične boli, demencije, depresije i višestrukog morbiditeta”. Svi ostali uzroci smrti činili su manje od 10% smrtnih slučajeva, uključujući demenciju (9,6%) i bolesti dišnog sustava (6,9%). Federalni zavod za statistiku je u Švicarskoj zabilježio 67088 smrtnih slučajeva u 2018. godini, što je porast od 0,2% u odnosu na prethodnu godinu. Očekivano trajanje života u Švicarskoj je 81,9 godina za muškarce i 85,6 godina za žene što je gotovo nepromijenjena brojka u odnosu na 2017. godinu.

2. Španjolska: Dekriminalizacija zakona o eutanaziji

(Associated Press) U četvrtak je španjolski parlament usvojio prijedlog zakon kojim se dekriminalizira eutanazija. Za nacrt zakona glasalo je 198 zastupnik, protiv 138 zastupnik, a 2 zastupnika su bila suzdržana. Zakon će odobriti eutanaziju za pacijente “koji pate od ozbiljne, onesposobljavajuće ili neizlječive bolesti”, a za eutanaziju će biti potrebno mišljenje dvojice liječnika i komisije. Navedeni zakon predviđa priziv savjesti za zdravstvene djelatnike koji odbiju prakticirati eutanaziju ili medicinski potpomognuto samoubojstvo.

Eutanazija i medicinski potpomognuto samoubojstvo se trenutno u Španjolskoj kažnjavaju zatvorom od dvije do deset godina, a predviđena je umanjena kazna za praksu istih ukoliko je osoba patila od teške bolesti i tražila smrt. José Ignocio Echaniz je izjavio kako ovaj zakon predstavlja “poraz za sve, neuspjeh španjolskog zdravstvenog sustava i društva. Suočeni s eutanazijom i medicinski potpomognutim samoubojstvom trebamo zagovarati palijativnu skrb, liječenje boli i palijativnu sedaciju”. Prijedlog zakona sada čeka glasanje u Senatu, a ukoliko će biti usvojen, zakon će na snagu stupiti tri mjeseca nakon što će biti objavljen u glasniku španjolske vlade.

3. Mađarska: Posvojenje djece rezervirano za parove suprotnog spola

(Reuters) U Mađarskoj će posvojenje djece sada biti ponuđeno samo oženjenim Mađarima, a time i parovima suprotnog spola. Mađarski parlament usvojio je u utorak nekoliko tekstova koji idu u tom smjeru, uz potporu zastupnika većine .


Prije svega, Parlament je izglasao amandmane koji mijenjaju mađarski Ustav i potvrđuje kako je obitelj zasnovana na braku i odnosu roditelja i djeteta. Ustav jasno donosi kako je majka žena, a otac muškarac.  Drugi usvojeni amandman dodaje kako se obrazovanje pruža u skladu s vrijednostima temeljenim na ustavnom identitetu i kršćanskoj kulturi. Vlada ove promjene obrazlaže potrebom da zaštitite djece od mogućeg ideološkog ili biološkog uplitanja modernog zapadnog svijeta.

Izmjene ustava uslijedila je nakon što je ranije ove godine usvojen zakon koji zabranjuje promjenu spola u osobnim dokumentima te nakon ideološke bitke oko dječjih knjiga koje različitost prikazuju na pozitivan način. Uz to, zastupnici su usvojili zakon koji izričito ograničava posvojenje na bračne parove. U Mađarskoj brak za istospolne parove nije legalan, pa oni ne mogu biti kandidati za posvajanje djece. Odstupanja se mogu dodijeliti u iznimnim slučajevima, kao na primjer, prilikom posvajanja od strane člana obitelji.

4. Južna Koreja: Poziv na poštivanje priziva savjesti

(Bioethics Observatory) Istraživanje u Južnoj Koreji pokazalo je kako samo 28,8% građana znalo za mogućnost kako osoba pri odbijanju izvršenja pobačaja može koristiti institut priziva savjesti ili se slaže s tim. Međutim, 68,7% vjeruje kako bi “pravo žena na pobačaj” trebalo imati prioritet nad prigovorom savjesti zdravstvenih radnika, a 45,8% ispitanika vjeruje kako ne bi sudjelovalo u pobačaju ukoliko je priziv savjesti dopušten zakonom.

Razne medicinske organizacije i Korejsko društvo za porodništvo i ginekologiju dale su podršku zaštiti priziva savjesti te prava liječnika i medicinskih sestara kako bi održali svoj moralni integritet bez ugrožavanja vlastitih profesionalnih obveza. Zatražili su da novi zakon o pobačaju uključuje odredbe koje osiguravaju pravo na priziv savjesti zdravstvenih djelatnika.

5. SAD: Kaliforniji slijede sankcije od 200 milijuna dolara zbog pobačaja

(CNN) Ministarstvo zdravstva objavilo je u srijedu kako će zbog nedostatka zakonske usklađenosti, vlasti Kalifornije biti uskraćeni za 200 milijuna dolara u prvom tromjesečju 2021. godine koji su putem saveznog financiranja namijenjeni za najsiromašnije.

Kalifornija će biti kažnjena s 200 milijuna dolara po tromjesečju dok vlastito zakonodavstvo ne uskladi s američkim saveznim zakonom. Od 2014. godine Kalifornija traži poslodavce i privatna osiguravajuća društava da u svoje zdravstveno osiguranje uključe naknadu za pobačaje. Ranije ove godine američka vlada je obavijestila kalifornijske vlasti kako ova odredba krši savezni zakon o slobodi savjesti koji zabranjuje bilo kakvu diskriminaciju osiguravatelja ukoliko odbiju izdavati naknadi za pobačaj.

Sve dok trenutni zakoni nisu izmijenjeni i dopunjeni, mjera će se moći obnavljati iz tromjesečja u tromjesečje. “Subjekti koji dobivaju sredstva (od Ministarstva zdravstva) trebali bi dobro razmisliti prije kršenja saveznog zakona. Što god netko mislio o legalnosti pobačaja, nitko ne smije biti kažnjen zbog odbijanja plaćanja ili doprinosa za povlačenje ljudskog života”, objasnio je Roger Severino, ravnatelj Ureda za građanska prava Ministarstva zdravstva. Navedene sankcije bi mogao otkazati budući predsjednik Joe Biden kada 20. siječnja iduće godine zamijeni Donalda Trumpa u Bijeloj kući; budući da je Joe Biden za ministra zdravlja izabrao Xaviera Becerru, trenutnog državnog odvjetnika u Kaliforniji.

6. SAD: Ministarstvo pravosuđa tuži Medicinski centar u Vermontu zbog priziva savjesti

(Washington Times) Ministarstvo pravosuđa podnijelo je u srijedu, 16. prosinca, građansku tužbu protiv Medicinskog centra Sveučilišta u Vermontu navodeći kako se njihovo osoblje prisiljava sudjelovati u pobačajima, usprkos njihovom prizivu savjesti.

“Nijedna institucija ili osoba ne bi trebala prisiljavati zdravstveno osoblje na sudjelovanje u pobačaju ukoliko to krši njihova vjerska uvjerenja ili moralna uvjerenja “, rekao je Eric Dreiband, pomoćnik glavnog državnog odvjetnika Odjela za građanska prava Eric Dreiband. “Ovakva vrsta nepristojne prisile krši sve ono za što se ova zemlja zalaže”, dodao je Dreiband.

Odjel za građanska prava podnio je obavijest o kršenju prava protiv Medicinskog centra u kolovozu 2019. godine, navodeći kako je medicinska sestra bila primorana sudjelovati u pobačaju protiv svoje volje.  Savezni dužnosnik objasnio da  je medicinska sestra mislila da će sudjelovati u postupku nakon pobačaja. Shvativši kako je riječ o pobačaju, zatražila je izuzeće u sudjelovanju, što je odbijeno. Medicinska sestra je izjavila kako je pretrpjela duboku emocionalnu traumu i od tada je napustila medicinski centar. Postupak koji je u tijeku slijedi žalbu koju je podnijela Uredu za građanska prava Ministarstva pravosuđa.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.