mimladi

Kako je biti žena u Bangladešu?

Žene u Bangladešu suočavaju se s povećanim nasiljem u obitelji tijekom pandemije Covid-19, ističući dugoročne sistemske prepreke za pravni regres, zaštitu i socijalne usluge. Ova se kriza pojavila u vrijeme kada Bangladeš ulazi u završnu fazu svog nacionalnog plana za izgradnju “društva bez nasilja nad ženama i djecom do 2025. godine”. Usprkos tom cilju, žene i djevojke iz Bangladeša suočavaju se s nasiljem u svim aspektima svog života.

Izvještaj na 65 stranica, “Spavam u vlastitoj postelji: Nasilje nad ženama i djevojkama u Bangladešu”, temelji se na 50 intervjua koji dokumentiraju prepreke ostvarivanju vladinog cilja društva bez nasilja nad ženama i djecom. Human Rights Watch utvrdio je da je, unatoč nekim važnim pomacima, vladin odgovor i dalje duboko neadekvatan, prepreke za prijavljivanje napada ili traženje pravnog rješenja često su nepremostive, a usluga za preživjele nema dovoljno.

Foto: Pixabay

Većina žena i djevojaka u Bangladešu pogođena je nekim oblikom rodno uvjetovanog nasilja. Prema istraživanju Zavoda za statistiku Bangladeša iz 2015. godine, preko 70 posto udatih žena ili djevojaka suočilo se s nekim oblikom zlostavljanja intimnih partnera. Otprilike polovica rekla je da su ih partneri fizički napali, a većina je rekla da to nikada nisu nikome rekli, a manje od 3 posto poduzelo je pravne mjere.

U Bangladešu su nedavno izbili prosvjedi nakon nekoliko slučajeva seksualnog i fizičkog zlostavljanja, skrećući pažnju na propust vlade da riješi zabrinjavajući porast seksualnog nasilja nad ženama i djevojkama.

U ruralnim područjima postoje rodne nejednakosti. Nažalost, ovo je dovelo društvo do toga da stavi veći naglasak i vrijednost na ulogu muškaraca i dječaka u javnome životu i na radnom mjestu, za razliku od uloge žene u neplaćenom obiteljskom radu, skrbi i društvenom radu. Strukturalne nejednakosti žene kontinuirano lišavaju jednakog pristupa socijalnim i ekonomskim mogućnostima i uslugama.

Mnoge preživjele nikad ne prijavljuju zlostavljanje zbog zabrinutosti da neće biti shvaćene ozbiljno i boje se da bi ih bez dostupnog sigurnog skloništa, zaštite svjedoka ili drugih usluga podrške prijava zlostavljanja mogla samo dovesti u daljnju opasnost, utvrdio je Human Rights Watch. Kad žene odlaze na policiju, često ih naiđu na nevjericu i nepopustljivost. Ovaj problem čini činjenica da se sa zaostatkom od oko 3,7 milijuna slučajeva suđenja često odgađaju ili razvlače godinama. Financijski i emocionalni danak nastavka na sudovima, u kombinaciji sa strahom ili prijetnjama od nasilnika bez ikakvog zakona ili mjera za zaštitu svjedoka, znači da se na preživjele često vrši pritisak da pregovaraju izvan suda o rješenju koje ne odražava na odgovarajući način štetu koju su pretrpjeli.

U Bangladešu žene rijetko imaju odgovarajući pristup informacijama i pravnim savjetnicima, što ih čini posebno ranjivima na takvu korupciju i zlostavljanje. Dobivanje pravne pomoći posebno je teško za žene koje su financijski ovisne o mužu – koji bi mogao biti njezin nasilnik.

Nasilje nad ženama (VAW) također je u porastu u Bangladešu usred pandemije (slično onome što se događalo u drugim zemljama). Također je vrlo vjerojatno da je broj slučajeva zapravo puno veći zbog ograničene pokretljivosti žena u zaključavanju, što znači da mnoge žene možda neće moći prijaviti takve slučajeve nasilja. Covid-19 negativno je utjecao na žene u Bangladešu u smislu sudjelovanja na tržištu rada, smanjenja zarada, suočavanja s većim nasiljem, a samim time i veći rizik za život.

Vlada Bangladeša trebala bi ozbiljno shvatiti svoje obveze prema međunarodnom pravu, vlastitom ustavu i domaćim zakonima kako bi spriječila, istražila, kazneno gonila i kaznila odgovorne za nasilje nad djevojkama i ženama i pomogla preživjelima, rekao je Human Rights Watch. To uključuje učinkovito uklanjanje nesposobnosti i korupcije koja je endem čitavog kaznenopravnog sustava.

Vlasti bi također trebale poduzeti ozbiljne preventivne napore, poput sveobuhvatne edukacije i kampanje za podizanje svijesti, te pružiti dostupne usluge, poput psihosocijalne podrške, sigurnog skloništa i pravne pomoći.

______________________________________________________

https://www.hrw.org/news/2020/10/29/bangladesh-pivotal-moment-stop-violence-against-women?fbclid=IwAR3eX2L_8kVYzKXEMEsGY1wqzOG4zPZpbDImMz7MmAWE1MkucZTzILHcT7Q

https://www.hrw.org/report/2020/10/29/i-sleep-my-own-deathbed/violence-against-women-and-girls-bangladesh-barriers?fbclid=IwAR2n3KfzPrunC7SAVGuRLA2-1a1r5G8UBa20oS4qGRxH4Qgi1wLYN9ixRA4

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.