mimladi

SSMH – Uspješno završen 8. Tjedan SSMH

Uspješno je završio 8. Tjedan Svjetskog saveza mladih Hrvatska (dalje: SSMH) pod nazivom „Stari izazovi, novo ruho“ koji je započeo u ponedjeljak 30. 11. i trajao do petka 4. 12. 2020. godine. 8. Tjedan SSMH se održao u obliku ciklusa online okruglih stolova, a prijenos je bio osiguran putem društvenih mreža na Facebook stranici World Youth Alliance Hrvatska te na YouTube kanalu Svjetski savez mladih Hrvatska.

Neka od zanimljivih imena koja su na 8. Tjednu SSMH ponudili rješenja za izazove u 2020. godini su Marija Selak Raspudić, Ivica Šola, Matija Štahan, Petar Tomev Mitrikeski, Robert Torre, Aleksandar Musić. Uz njih, na konferenciji su se okupili brojni stručnjaci, znanstvenici, društveni komentatori te više od 500 mladih koji su kroz 5 dana tražili ključne odgovore za pitanja s kojima se danas susreću mladi u Hrvatskoj. Također, proglasili smo najboljeg volontera, najboljeg mladog poduzetnika te ambasadora za ljudska prava u 2020. godini. 

Osmi Tjedan Svjetskog saveza mladih Hrvatska „Stari izazovi, novo ruho” započeo je online okruglim stolom “Ideologija u krizi?” u ponedjeljak 30. 11. 2020. u 18 sati. Okrugli stol i Tjedan SSMH je uvodnom riječju otvorila predsjednica Ivana Grahovac. Predsjednica je istaknula da je SSMH prije svega zajednica prijatelja, a temelj su joj volonteri koji solidarnost i dostojanstvo žive u svakodnevnom životu. Tjedan SSMH ove godine proizašao je iz činjenice kako je 2020. godina donijela stare izazove u novom ruhu.

Na okruglom stolu “Ideologija u krizi?” su govorili Matija Štahan, mag. litt. comp., dr. sc. Marija Selak Raspudić, dr. sc. Marita Brčić Kuljiš i dr. sc. Igor Mikloušić. Cilj okruglog stola je bio promatranje triju kriza koje su nas zatekle ove godine: epidemiološke, egzistencijalne i ekonomske. Niz događaja u Hrvatskoj i svijetu u središtu imaju odnos pojedinca i društva. A pitanja koja su nas zatekla jesu upravo pitanja temeljnih ljudskih vrijednosti i ljudskih prava. Okrugli stol obilježila je rasprava o utjecaju ideologija na društvene i političke koncepte, te na definiciju pojmova u javnom prostor. Govornici su se dotakli i teme posljedica pandemije COVID-19 na društveno zajedništvo. Također, raspravljalo se i o pobačaju kao jednom od najtežih i najosjetljivijih pitanja u suvremenom društvu.

Drugi okrugli stol pod nazivom „Život na distanci“ održao se u utorak 1. 12. 2020. s početkom u 19 sati. Govornici na okruglom stolu bili su: dr. sc. Marina Katinić Pleić, dr. sc. Petar Tomev Mitrikeski, dr. sc. Robert Torre i Ella Selak Bagarić, mag. psych. Cilj okruglog stola “Život na distanci” bio je propitati posljedice ovogodišnje pandemije na pojedinca i društvo, posebno s obzirom na posljedice na njihovo emocionalno, mentalno i duhovno stanje. Naglasak okruglog stola bio je na pozitivnim primjerima i poukama koje možemo pronaći u trenutnoj situaciji pandemije COVID-19. Govornici su zaključili kako je usprkos otuđenja čovjeka iz potrebe za zaštitom zdravlja i života moguće nastaviti razvijati identitet i kulturu kroz promjenu ponašanja pojedinaca.

Treći okrugli stol pod nazivom „DigitALL – Zar je zaista sve online?“ održao se u srijedu 2. 12. 2020. s početkom u 19 sati. Na posljednjem okruglom stolu o digitalizaciji društva iz različitih perspektiva govorili su dr. sc. Marina Merkaš, dr. sc. Goran Vojković, dr. sc. Ivica Šola i Iva Smolković mag. psych. Cilj okruglog stola je bio prikazati sve prednosti koje nam je omogućila digitalizacija, ali i propitati negativne posljedice digitalizacije na mentalno zdravlje ljudi. Svjesni činjenice kako je u zadnjih nekoliko mjeseci nastava na daljinu pokrenuta putem interneta, propitali smo prednosti i mane takvog načina obrazovanja. Govornici su se složili kako je ljudska narav neslomljiva i uvijek pronalazi nove kreativne načine za suočavanje s izazovima koji će proći. Smisao života čovjek ne može izgubiti u kriznim trenucima ukoliko smo ga imali prije krize.

Četvrti okrugli stol pod nazivom „Iz društvenih podjela u društvo podjele“ održao se u četvrtak 3. 12. 2020. s početkom u 18 sati. Na okruglom stolu o podjelama u društvu govorili su Aleksandar Musić, mag. pol., Đurđica Klancir, mag. pol., dr. sc. Višeslav Raos i novinar Ratko Martinović. Cilj okruglog stola je bio između ostalog, odgovoriti na sljedeća pitanja: je li sloboda govora temelj demokratskog društva, u kojoj mjeri mediji usmjeravaju ponašanje ljudi, prepoznajemo li natruhe radikalizacije hrvatskoga društva?

Posljednji događaj u sklopu 8. Tjedna SSMH bila je Donatorska večer koja se održala u petak s početkom u 20 sati. Sudionici Donatorske večeri upoznali su se s brojnim aktivnostima i projektima SSMH kroz 2020. godinu, ali i planovima za 2021. godinu. Također, sudionici Donatorske večeri osvojili su više od 20 nagrada u sklopu tombole, sudjelovali su u kvizu te uživali uz glazbenu točku. U sklopu Donatorske večeri proglašeni su i najbolji volonter, najbolji mladi poduzetnik i ambasador za ljudska prava u 2020. godini.


Najboljim volonterom je proglašena Katarina Mamić, voditeljica Bioetičkog tima SSMH. Katarina Mamić je mlada liječnica i dugogodišnja volonterka SSMH koje se proteklih godina nesebično zalagala i volontirala kako bi doprinijela razvoju udruge i mladih u Hrvatskoj.

Najboljim mladim poduzetnikom u kategoriji do 30 godina proglašena je Anita Kljajić, vlasnica tvrtke Fitness&Boxing. Anita Kljajić je mlada trenerica koja je putem ankete osvojila najviše glasova publike, a o kvaliteti njezinog rada najbolje govori činjenica kako je u posljednje 2 godine fitness centar morala preseliti 3 puta u veći prostor.

Ambasadorom za ljudska prava proglašen je Boris Ujević, specijalist ginekologije i opstetricije s Kliničke bolnice “Sveti Duh” u Zagrebu. Boris Ujević se kroz 2020. godinu zalagao i putem javnog angažmana za zaštitu i promociju instituta priziva savjesti liječnika i zdravstvenih djelatnika. Priziv savjesti kao pravni institut definiran u međunarodnom i nacionalnom zakonodavstvu prepoznaje važnost moralnog integriteta pojedinca i prepoznaje kako liječnici i zdravstveni djelatnici radi svojih etičkih, vjerskih ili moralnih nazora, odnosno uvjerenja imaju pravo pozvati se na priziv savjesti.

 

Snimke svih online okruglih stolova i događaja dostupne su na našim društvenim mrežama putem Facebook stranice i putem YouTube kanala.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.