mimladi

Saudijska Arabija – dvije strane odnosa prema ženama

Saudijska Arabija zatvorena je država u pogledu prava žena. Određene djelatnosti koje žene u ostatku svijeta uzimaju zdravo za gotovo, tamo su tek nedavno omogućene, na primjer – polaganje vozačkog ispita, putovanje bez pratnje i slično. U nastavku će biti riječ o pravima žena s jedne strane te, s druge strane, o Summitu koji je Saudijska Arabija ove godine ugostila.

U Saudijskoj je Arabiji ove godine održan Women20 Summit. Događaj je to na kojemu se sastaju čelnici G20 [1], a osnovan je 2015. godine kada je G20-om zasjedala Turska. Women20 Summit nevladina je organizacija koja za cilj ima uspostavljanje rodne ravnopravnosti i ekonomsko osnaživanje žena. Primarni je cilj W20 Summita uvođenje rodnih pitanja u raspravu G20.

W20 je formiran od strane transnacionalnih mrežnih delegata koje predstavljaju nevladine ženske organizacije, civilno društvo, poduzetnice i tvrtke u državama članicama G20. Njime se nastoje formulirati preporuke djelotvorne politike za unaprjeđenje rodne ravnopravnosti u pregovorima G20 te se on, u obliku događaja, održava svake godine. Na tom se događaju razvijaju i upućuju preporuke usmjerene na promicanje rodne ravnopravnosti i ekonomskog osnaživanja žena kako bi se u gospodarski rast svake zemlje uključile i žene. [2]

Ironija navedenog događaja vezana je uz mjesto održavanja samoga Summita. Događaj je ove godine bio virtualan zbog pandemije COVID-19, ali mu je sjedište zasjedanja Saudijska Arabija u kojoj, ironično, aktivistice za ženska prava sjede iza rešetaka.

Kako bismo bolje razumjeli pozadinu navedenoga problema, potrebno je nešto više reći o pravima žena u Saudijskoj Arabiji. Početkom 21. stoljeća žene su, u Saudijskoj Arabiji, napokon dobile pravo posjedovanja osobne iskaznice iako istu nisu mogle podignuti bez muškoga skrbnika sve do 2006. godine, a prisilni je brak zabranjen 2005. godine. Prva škola za djevojčice u Saudijskoj Arabiji otvorena je 1955., prva visokoškolska ustanova za žene 1970., no iako je 2011. diplomiralo više žena nego muškaraca, tržište rada je vrlo maskulino pa obrazovane žene većinom sjede kod kuće. 2012. su žene dobile pravo sudjelovanja na Olimpijskim igrama, 2015. pravo glasa, a od 2017. ne trebaju muškog skrbnika za pohađanje fakulteta, zapošljavanje i odlazak na operaciju. Tada su zatražile potpuni prekid skrbnika i tu kreću pravi problemi.

Od 2018. žene su dobile pravo na polaganje vozačkog ispita i pravo na samostalno putovanje, bez muškoga skrbnika. Međutim, žene koje su se izborile za navedena prava, zatvorene su. U svibnju 2018. iza rešetaka je završilo čak 11 aktivistica za ženska prava, a i neki muškarci koji su podržali njihov pokret. U zatvoru su doživjele zlostavljanje elektrošokerom, bičevanje i seksualno zlostavljanje. Najistaknutija među njima je Loujain al-Hathloul, uhićena zbog navodne izdaje i špijunaže, a njezina je obitelj tek nakon devet mjeseci saznala pravu optužnicu, budući da ista nije postojala odmah po uhićenju. Tereti je se zbog vođenja kampanje za ženska prava, zbog kontakta sa stranim novinarima i predstavnicima vlade te zbog prijave za posao u UN-u. Dakle, osnova njezine optužnice je aktivizam! Dvije i pol godine kasnije, iste godine kada Saudijska Arabija ugošćuje Women20 Summit, al-Hathloul je još uvijek u zatvoru i u rujnu je pokrenula štrajk glađom.

Iako Saudijska Arabija napreduje u pogledu prava žena, one i dalje mogu biti kažnjene od strane vjerske policije ako su prejako našminkane. Također, njihova odjeća mora biti od guste tkanine, vrećasta kako ne bi naglašavala njihove obline i na glavi moraju imati hidžab. One žene koje se usprotive navedenim pravilima budu zlostavljane od strane svojih obitelji. Jedna od njih je i Rahaf Mohammed koja je pobjegla iz represivne domovine, azil je pronašla u Kanadi, a svoj je bijeg prenosila putem Twittera. Nada se kako će što više žiteljica Saudijske Arabije slijediti njezin primjer i na taj način pokazati svoj otpor režimu.

No, vratimo se na W20 Summit. Glavna poruka ovogodišnjega Summita bila je da će jačanje utjecaja žena i jednakost spolova na gospodarskom i ekonomskom planu biti ključ opravka od korona-krize. Tijek održavanja i glavne misli ovogodišnjeg Summita možete pratiti i na službenoj Twitter stranici, a ovaj je članak prikladno završiti jednom mišlju sa spomenutog događaja.

Možemo se samo nadati da ćemo uskoro živjeti u svijetu u kojemu ravnopravnost spolova više neće biti samo tema razgovora, već stvarnost te da će aktivistice za ženska prava u Saudijskoj Arabiji uskoro izaći iz zatvora kako bi mogle živjeti ono za što su se borile.

___________________________________________________

[1] G20 je neformalni forum koji okuplja ministre financija i guvernere središnjih banaka 20 ekonomija, odnosno 19 najrazvijenijih nacionalnih ekonomija i Europsku uniju kao posebnu, dvadesetu, cjelinu.

[2] Više o W20 Summitu možete pročitati na linku – https://www.w20saudiarabia.org.sa/en/About/Pages/whats.aspx

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.