mimladi

Filmske preporuke za kišne dane

Tužno, ali istinito, stiže nam jesen. Kraći i kišni dani s nepredvidivim jutrima prožetima šljapkanjem po lokvicama i javnim prijevozom koji vječito kasni, nervozni ljudi i njihovo gunđanje, gužva i vreva na ulicama… No, sve to ima i svojih dobrih strana! Konačno se, nakon toplog ljeta, možemo posvetiti uređivanju topline svojeg doma po hygge načelima ili po kojem god zaželimo, ali i pogledati neki dobar film u tako prekrasno uređenom domu, uz šalicu vrućeg napitka.

U nastavku možete pročitati sve o novitetima koji će tek stići u naša kina, a koje vam predlažem.

Radioaktivna (Radioactive)

Ova istinita priča prati znanstvenicu Marie Curie, rođenu 1867. godine u Varšavi. U filmu pratimo njezin put od studija u Francuskoj gdje upoznaje budućeg supruga Pierra. Pierre i Marie zajedno su otkrili radij i uspjeli pokrenuti pravu lavinu u tadašnjim znanstvenim krugovima. Godine 1903. Marie i Pierre Curie zajedno osvajaju Nobelovu nagradu za otkrivanje radioaktivnosti. Ubrzo nakon toga Pierre umire, no to ne sprječava Marie da i dalje ustraje u svojim istraživanjima, te uskoro osvaja i drugu Nobelovu nagradu za velebna otkrića koja su promijenila svijet.

Marie Curie utjelovila je engleska glumica Rosamund Pike, dok su druge važne uloge pripale Anyi Taylor-Joy i Sam Rileyju.

Tajne koje čuvamo (The Secrets We Keep)

Film prikazuje događaje nakon Drugog svjetskog rata. Glavni protagonisti, Maja i njezin suprug Lewis započinju novi život u Americi. Jednog dana, Maja susreće osobu iz prošlog života koja joj se učini neobično poznatom. Nameće joj se pitanje: je li to uistinu ta osoba za koju ona smatra da jest? Maja, duboko uvjerena da je u pravu, odlučuje oteti tu osobu, čime pokreće bujicu sjećanja i dovodi do iskrivljene percepcije istine.

Glavne su uloge pripale Joelu Kinnamau, Noomi Rapace (najpoznatija po ulozi u filmu The Girl with the Dragon Tattoo) te Amy Seimetz.

Ribanje i ribarsko prigovaranje

Riječ je o hrvatskom filmu, a koliko je hvaljen svjedoči i pozitivno stručno mišljenje i preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja. Radnja filma odvija se u 16. stoljeću, gdje pjesnik i plemić Petar Hektorović privremeno napušta svoj ljetnikovac kako bi proveo tri dana na moru u društvu dvojice ribara – Paskoja i Nikole. Put ga potiče na sanjarenje, bezbrižan odmor i prisjeća ga na dane mladenačke ljubavi. Ribari i novopridruženi ribar, plemić Petar, ribare u uvalama Hvara, Brača i Šolte. Dijalozi između protagonista obiluju parafrazama antičkih tema i narodne mudrosti. Film evocira bolna sjećanja na sukob plemića i pučana u Hvarskoj buni i ukazuje na veliku razliku između dva hvarska staleža, koji se, unatoč svemu, uspiju izboriti za ljudski suživot u solidarnosti.

U filmu glume Rade Šerbedžija, Leon Lučev, Bojan Brajčić i Lorenco Damjanić. 

Come Play

Kako bi ovaj popis sadržavao za svakoga ponešto, odlučila sam ga nadopuniti jednim horor filmom, koji već i sami filmski kritičari nazivaju »novom vizijom horora«. U filmu pratimo Olivera, usamljenog mladića, koji se osjeća drugačije od ostalih pojedinaca svoje dobi. Na svojem tabletu traži prijatelja koji bi bio njegova utjeha i zaklon od okrutnog vanjskog svijeta. Tablet je, čini se, okidač jer upravo preko njega misteriozno stvorenje pokušava ući u dječakov svijet, a Oliverovi roditelji imaju pune ruke posla kako smisliti način na koji spasiti svojeg sina od te nemani.

U glavnim ulogama nalazimo Azhya Robertsona, Gillian Jacobs i Johna Gallaghera Jr.

Tesla

Film prati istoimenog znanstvenika Nikolu Teslu, kojega svi znaju kao čovjeka koji je “izmislio 20. stoljeće”. Film, sniman i nastao u Americi, prati Tesline američke godine, njegova ključna otkrića i sukob s isto tako velikim znanstvenikom Thomasom Alvom Edisonom.

Uloga Tesle pripala je Ethanu Hawkeu, dok su druge uloge dodijeljene Kyleu MacLachlanu i Eve Hewson.

James Bond: Za smrt nema vremena (No Time to Die)

Jedna od najdugovječnijih filmskih franšiza u povijesti filma, ona o tajnom agentu britanske tajne službe MI6, kodnog naziva 007, pripala je po peti put Danielu Craigu. Naš junak Bond, iako je već napustio aktivnu službu, ne uspijeva dugo mirovati. Naime, njegov dugogodišnji prijatelj iz CIA-e Felix Leiter traži njegovu pomoć u borbi protiv nepoznatog zločinca naoružanog opasnom novom tehnologijom.
Film se, kao i prije, snimao na mnogobrojnim lokacijama poput Londona, Italije, Jamajke i Norveške. Producenti su bili posebno zadovoljni činjenicom što se Bond vratio na Jamajku, mjesto na kojem je Ian Fleming stvorio legendarnog tajnog agenta.

Koliko je i ovog puta ova franšiza prošla zapaženo svjedoči i činjenica da je popularna američka pjevačica i kantautorica Billie Eilish napisala i izvela svoju pjesmu No Time to Die ekskluzivno za 25. po redu film o Bondu. Režiju potpisuje  Cary Joji Fukunaga, scenarij potpisuju Neal Purvis, Robert Wade, Scott Z. Burns, Phoebe Waller-Bridge i Fukunaga.

Na platna se, uz Craiga, vraćaju i Ralph Fiennes, Naomie Harris, Rory Kinnear, Léa Seydoux, Ben Whishaw i Jeffrey Wright. Nova lica koja ćemo pratiti uključuju Ramija Maleka, Anu de Armas, Dali Benssalah, Davida Dencik, Lashanu Lynch i Billy Magnussena.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.