mimladi
Teška vremena su prilika da osoba pokaže svoju ljudskost i karakter. Čovjek je društveno biće i svojim radnjama utječe pozitivno ili negativno na druge u svojoj okolini. Karakteristika čovjeka je da ima slobodnu volju koju može primijeniti na svoje radnje i međuljudske odnose. Epidemiološke mjere poput samoizolacije i nošenja maske postoje kako bismo se lakše mogli brinuti za druge i za sebe, stoga nepoštivanjem tih mjera ili svjesno kršenje njih ugrožava društvo. Osoba koja svjesno prenosi virus radi to iz nepromišljenih razloga. Moguće je da se bolestan čovjek zbog svoje bolesti osjeća izolirano od društva pa se tako želi integrirati, ali to nije opravdanje za ugrožavanje tuđeg života.

Svjesni prenositelji su neodgovorni ljudi koji iz sebičnih razloga žele da drugi pate ili se nađu u istoj situaciji kao i oni. Razloga svjesnog širenja bolesti može biti mnogo, ali ono je neprihvatljivo u društvu i predstavlja veliku opasnost za njega. Takvo ponašanje je neetičko i neodgovorno. Zato treba biti zakonski regulirano jer zakoni služe očuvanju društvenih odnosa. Izvanredna vremena traže veliku prilagodljivost od čovjeka i kako se ponašamo danas, tako će nam biti sutra. Ako zaražena osoba nije svjesna svoje bolesti te se tako i ponaša, onda ne možemo reći da radi nešto loše. U ovom slučaju čovjek nije svjestan da je zaražen te stoga njegove odluke i radnje ne možemo suditi kao etički pogrešne. Ako postoji neka sumnja na zaraženost koronavirusom potrebno je otići na testiranje jer se samo tako mogu spasiti životi.

Iz ovih razloga je nužno da se pridržavamo epidemioloških mjera i pazimo zdravlje jer se ono ne može kupiti. Još jedno zanimljivo pitanje je što će se dogoditi kada bude otkriveno cjepivo. Hoće li kapitalistički duh učiniti svoje i iskoristiti cjepivo kao robu koju prodaje onome koji najviše plati ili će čovjek svjesno postupiti i raspodijeliti cjepivo za dobrobit čovječanstva. Upravo u ovakvim vremenima imamo priliku pokazati koliko se čovjek razvio od početka tehnološke revolucije i jesmo li civiliziraniji od naših predaka. Ako cjepivo postane roba koja će se prodavati onda je sigurno da će mnogi ljudsku životi biti izgubljeni.

Glavno etičko pitanje koje nam je ova kriza donosi je: “Vrijedi li ljudski život više od novca?“. Ovo je povijesno razdoblje o kojem će buduće generacije učiti stoga se moramo pobrinuti da svjesno i odgovorno postupimo u događajima koji slijede nakon koronavirusa. Kada cjepivo bude otkriveno ono mora postati javno i raspodijeliti se na globalnoj razini uz minimalan trošak jer je ljudski život vrjedniji od novca, a zdravlje i sreća nemaju svoju cijenu.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.