mimladi

Izložbe koje vrijedi pogledati

Iako se nalazimo u vrlo specifičnom i neizvjesnom razdoblju, umjetnost ne staje. Zbog potresa koji je zadesio Zagreb krajem travnja ove godine, neki muzeji i galerije su pretrpjeli materijalne štete i nije moguće u njima boraviti. Iz tog razloga nekoliko muzeja se prebacilo na digitalne platforme, a u sljedećim redcima pročitajte pregled zanimljivih izložbi koje se trenutno održavaju u Zagrebu ili koje nas tek očekuju na jesen.

Muzej suvremene umjetnosti


Jedanaesti međunarodni fotografski festival Organ Vida – Neodlučne slike  održat će se od 2. 9. do 4. 10. 2020. u Muzeju suvremene umjetnosti, koji je ovogodišnji glavni partner festivala. Organ Vida u središte 11. izdanja festivala stavlja materijalnost slike – radove koji problematiziraju i proširuju poimanje reprezentacije. “Neodlučnost” iz naslova proizlazi iz specifičnog vida presijecanja fikcije i fakcije. Zastupljeni radovi temelje se na slikama koje su u isto vrijeme eksplicitno “lažne”, “nestvarne”, “falsificirane” i “autentične”, no njihova se autentičnost očituje u tome što pokazuju napetosti i kontradikcije suvremene digitalne kulture. 

Jelena Bando svoju izložbu  Nice to meet you / Drago mi je održati će u MSU galeriji te predstaviti stoimeni novi ciklus slika kojim umjetnica progovara o temama osobne naracije, emocije i interakcije. Izložba će trajati od 28.8. do 27.9. 2020.

Kolekcija za budućnost / akvizicije 2009. – 2019. (do 18. listopada) – Obilježavanje desete godišnjice djelovanja Muzeja suvremene umjetnosti u novoj zgradi i na novoj lokaciji povod je izložbe na kojoj je predstavljeno preko 200 umjetnina koje su prikupljene donacijama i otkupima te dinamičan život MSU-a od otvorenja 11. prosinca 2009. do sada. 

Prostorna zvučna instalacija “Danas riječ govori više od tisuću slika, 2020.“, predstavlja najnoviji rad istaknutog arhitekta Krešimira Rogine nastavlja se na njegova istraživanja i promišljanja o arhitekturi u suvremenom okruženju. Izložba traje do 30.9.2020. 

Od imaginacije do animacije: Šest desetljeća Zagreb filma (do 31. listopada) – Velika multimedijska izložba posvećena slavnim umjetničkim ostvarenjima nastalima u okviru ove institucije osnovane 1953. godine, koja je kroz šest desetljeća proizvela više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova te reklamnih spotova. 

Moderna galerija „Josip Račić“
Damir Mataušić: Kritička retrospektiva (15. rujna 2020. – 18. listopada 2020.) – U autorskoj koncepciji Tatijane Gareljić, muzejske savjetnice Moderne galerije, izložba će uz stotinjak odabranih radova – medalja, kovanica, svečanih lanaca, počasnica, male plastike i reljefa – iz bogatog Mataušićevog opusa, prvi puta pokazati i umjetnikova monumentalna javna i sakralna spomenička kiparska ostvarenja.

 

FOTO: Pixabay

 

Mimara
Izložba u najavi – Duško Šibl – 40 godina umjetničkog djelovanja (do 31. prosinca 2020.) – Bez obzira na to što je Duško Šibl ostvario autentičnu morfološko – estetsku dionicu unutar suvremenog hrvatskog slikarstva i što je njegova estetika vizualno prepoznatljiva, na početku treba razbiti neke mitove i predrasude o Šiblovom slikarstvu: hedonizam je tek sekundaran ili tercijaran, veselje je često maska i krinka, a njegova velika tema jest zapravo – ljubav, voljenje i (ne)prihvaćanje.

Klovićevi dvori 
Zlatko Keser – monografska izložba (10. rujna – 31. listopada) – 10. rujna 2020. u Galeriji Klovićevi dvori otvara se velika monografska izložba umjetnika, profesora i akademika Zlatka Kesera. Izložba se nastavlja na niz prethodnih izložbi iz ciklusa Moderni klasici, kao što su retrospektivne izložbe Dimitrija Popovića i Vaska Lipovca te prošlogodišnje, velike izložba slikara Mersada Berbera.

Galerija Karas
U utorak, 29.9.2020. u 19.00 sati u Galeriji Karas (Ulica kralja Zvonimira 58) otvorit će se izložba Anđele Zaniki, THERE IS NOTHING INSIDE. Karakter izložbe i autorice njabolje opisuje Nika Šimčić: “ Umjetnica, usmjerena na propitivanje prostornih odnosa i interakcija između objekata i subjekata, poziva gledatelja da, promatrajući ove „prazne objekte“, sagleda samoga sebe, svoju unutrašnjost i preispita njezinu supstancu, svoju povijest i predodžbe. Koliko je skrivenih emocija sreće, ali i straha i briga, sakrio u sebe i nosi taj teret svaki dan? Radovi tako postaju preslika nas samih, u neizvjesnoj situaciji stalne anksioznosti, oni su privid naše stvarnosti. Privid dubine sudara se s prazninom tih objekata, kao i simbolike njihovih oblika.”

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.