mimladi

Đinđeraj- Inspirativna priča o uspješnom poslovanju

Đinđeraj nakit poznat je po osebujnom stilu koji obuhvaća šaljive natpise i šarenilo. Upravo zbog raznolikih ideja koje su pretvorene u inovativan proizvod razgovarali smo s Nedjeljkom Vuković koja je otvorila vlastitu radionu gdje svakodnevno proizvodi nakit. Inspiraciju pronalazi svuda oko sebe, a ponekad ideje dobije i od kupaca. Nedjeljka tvrdi kako je otvaranje obrta njezina najbolja odluka.

Cijeli proces trajao je nekih godinu dana. S pripremama sam krenula u listopadu 2018. godine i 30.7.2019. godine otvorila Đinđeraj radionu. U ZICER Plavom uredu pohađala sam razne edukacije za poduzetnike-početnike koje su itekako korisne svakome tko se upušta u poduzetništvo. U Digitalnoj garaži sam odslušala predavanje o važnosti digitalnog znanje te kako iskoristiti naučene vještina potrebne za proširenje poslovanja i napredovanje. Na Facebooku sam se učlanila u razne grupe za paušaliste gdje pratim i informiram se o novim zakonskim regulativama.

Pokretanje vlastitog posla nije lako, ali postoji nekoliko aspekata koji vam mogu olakšati taj proces.

Jako je bitno educirati se o svemu kako bi znali kome se obratiti kada naletiš na određenu poteškoću. Bitno je ne brzati, dobro proučiti procese, proći potrebne edukacije koje će pomoći u što boljem i jednostavnije poslovanju, napraviti analizu tržišta i proučiti konkurenciju.

FOTO: Osobna arhiva Nedjeljke Vuković

Konkurencija je upravo ono što Nedjeljka navodi kao motivaciju za daljnju upornost jer nije dovoljna samo priprema poslovnog plana radi uspješnosti poslovanja, uloženi trud u izradi kvalitetnih i inovativnih proizvoda kupci će svakako primijetiti i nagraditi. Nedjeljka nam je ispričala kako izgleda njezin način rada.

S obzirom da sam dostupna svojim kupcima od 0-24 nemam početak i kraj radnog dana. Kada se probudim počinjem s radom, kada idem spavati završavam. U međuvremenu radim na postojećim narudžbama i u radioni sam po potrebi, nekada je to par sati, a nekada dvanaest sati. Kupci mogu birati boje, dimenzije, natpise i oblike. Svakako bi željela napomenuti da nakit ne izrađujem u kalupima (kao što je u većini slučajeva gdje se radi s epoxy smolom) što dodatno produljuje proces izrade.

FOTO: Osobna arhiva Nedjeljke Vuković

Dobili smo i par savjeta za mlade koji razmišljaju o pokretanju vlastitog posla i otvaranju obrta. Svakako krenite od kreiranja poslovnog plana i nemojte zaboraviti na troškovnik.

Otvaranje obrta je bila najbolja stvar koju sam mogla napraviti. Imam svoju radionu koja je moja oaza i tamo stvaram i uživam u svakom danu. Bilo je naravno i trenutaka kada sam bila pogubljena u papirologiji, ali sve to je kroz par mjeseci došlo na svoje. Ako ste u nedoumici pokrenuti poslovanje ili ne, pokrenite ga, ali prije toga svakako dobro razradite troškovnik i poslovni plan.

Đinđeraj ima i svoje najtraženije proizvode, a ako Vas zanima đinđeraj nakit posjetite službenu Facebook stranicu radione koju možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Najtraženiji proizvodi su naušnice, od kojih bi izdvojila naušnice „Lora“ i „Nea“. Jednostavne su, nosive i lako ih je kombinirati na sve jer su prozirne.

Ovo je jedna inspirativna priča za sve mlade koje žele otvoriti svoje poslovanje, koja pokazuje da se trud isplati i da je znanje vrijedna imovina na kojoj trebate raditi. Više takvih priča potražite na našem portalu Mimladi.hr.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.