mimladi

Ovaj tjedan u bioetici: 13. 7. – 19. 7. 2020.

U ovotjednom pregledu vijesti iz bioetike donosimo novosti vezane uz uporabu robota u bolnicama, primjere neobičnih genetskih modifikacija i premijeru romana “Vrli novi svijet” Aldousa Huxleya na malim ekranima. Također, prenosimo vijesti vezane uz “zakon o otkucaju srca” iz Tennesseeja, prijenos COVID-19 zrakom te 3D pumpu za srce.

1. Liječnici žele da roboti-pomagači ostanu nakon pandemije
(The Verge) Iskustvo liječnice Christine Kiernan s autonomnim ultraljubičastim robotom za čišćenje Violet bilo je otkriće. Kao i posao mnogih zdravstvenih djelatnika diljem svijeta, njezin je posao postao znatno izazovniji dolaskom COVID-19. Učestali bolnički poslovi svakog dana otežani su novim komplikacijama: nestašicom osoblja, još većim zahtjevima osobne zaštite te strogim režimima čišćenja kako bi se virus održao van sustava bolnica.

Liječnica Kiernan tvrdi kako su strojevi kao što je Violet znatno pomogli u pandemiji COVID-19 dokazujući svoju korist u doba krize. Kiernan se slaže s ostalim liječnicima koji tvrde kaže kako bi roboti poput Violet, nakon što se pandemija završi, trebali ostati unutar bolničkog sustava.

2. Deset neobičnih primjera genetske modifikacije
(World Atlas) Genetski modificirani organizmi polako postaju sve prisutniji nego što mnogi od nas znaju. Do promjene DNK i kombiniranje DNK različitih vrsta dolazilo je i u prošlosti no danas ti postupci postaju sve zastupljeniji. Etika genetskih modifikacija predmet je mnogih rasprava. Iako iz tih genetskih modifikacija možemo dobiti neke pozitivne rezultate, cijena tih pokusa kao i primjena njihovih rezultata u budućnosti može biti previsoka.

3. „Vrli novi svijet” premijerno na ekranima
(NYT) U srijedu, 15. 7. 2020. godine, Peacock je premijerno predstavio adaptaciju popularnog romana znanstvene fantastike Aldousa Huxleya iz 1932. godine pod nazivom “Vrli novi svijet”. Prestižni roman opisuje svijet dizajnerske droge, slučajnog seksa, instant zadovoljstva i socijalne kontrole – distopija odjevena kao utopija. Peacock je američki streaming servis u vlasništvu NBCUniversala.

4. Povijesni “zakon o otkucaju srca” u Tennesseeju
(Tennessean) Guverner države Tennessee Bill Lee potpisao je u ponedjeljak ujutro “zakon o otkucaju srca” čime je proglašena zabrana pobačaja u trenutku otkrivanja otkucaja srca u saveznoj državi Tennessee. Guverner Lee je putem svoje službene Facebook stranice ovo potpisivanje proglasio “povijesnim trenutkom” te naglasio kako je “život dragocjen, a sve što je dragocjeno vrijedno je zaštite”. Guverner Lee također je istaknuo kako je “naša odgovornost zaštiti najranjivije u zajednici, a to svakako uključuje i zaštitu nerođenih.” Manje od sat vremena kasnije savezni sudac izdao je privremenu zabranu pristupa, blokirajući daljnju provedbu “zakona o otkucaju srca”. 

5. Ako se COVID-19 prenosi zrakom, možda se borimo na krivi način
(MIT Technology Review) Proteklog tjedna u javnoj raspravi je pokrenuta rasprava o prijenosu COVID-19 putem zraka. Preko 200 znanstvenika iz cijelog svijeta potpisalo je pismo Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji pozivajući na ozbiljnu raspravu oko rastućih dokaza za prijenos COVID-19 kroz zrak. Svjetska zdravstvena organizacija nije redefinirala mogućnost prijenosa COVID-19 putem zraka, ali je priznala kako je potrebno više istraživanja kako bi se ispitali slučajevi prijenosa zrakom kao što je primjerice tijekom vježbe zborova, u restoranima ili na fitnes odjeljenjima i procijenio njihov značaj za prijenos COVID-19.

6. Znanstvenici su izradili pumpu za srce pomoću 3D tehnologija
(Med Gadget) Znanstvenici Sveučilišta u Minnesoti su izradili „pumpu” srčanog mišića koja se sastoji od pluripotentnih matičnih stanica i izvanstanične matrice. Istraživači uzgajaju matične stanice unutar strukture dok ne dosegnu odgovarajuću gustoću stanica, a zatim ih diferenciraju u kardiomiocite. Struktura veličine 1,5 cm može pumpati tekućinu i poslužiti kao model srčanog mišića za proučavanje bolesti i testiranje novih terapija. Kontrakcije 3D pumpe za srce možete pogledati na priloženom video zapisu. 
 
             


Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.