mimladi

Ovaj tjedan u bioetici: 7. 7. – 12. 7. 2020.

Ovaj tjedan u bioetici donosimo vijesti vezane uz kloniranje, novosti oko zakona o pobačaju u Indiani i doniranja organa u Kini. Uz to, donosimo vijesti o cjepivima protiv korone virusa i razvoja  terapije plazmom.

1. Kloniranje osoba nije samo pitanje etike
(Business Insider) Kloniranje ljudskih embrija započelo je prije sedam godina. No, koliko znamo, do sada nitko nije klonirao cijelu odraslu osobu. Ispada da, etika nije jedina stvar koja suzdržava znanstvenike. Kloniranje može biti opasno i neučinkovito,  a primjer tomu imamo u ovci Dolly. Ovca Dolly rođena je 1996. godine nakon što su znanstvenici shvatili kako ukloniti DNK iz jajne stanice škotske ovčice Blackface. Za uspješan postupak kloniranja ovce Dolly, koji je uključivao i manji strujni udar, potrebno je bilo 277 pokušaja kako bi znanstvenici dobili jednu Dolly. Ova metoda, koja se naziva reproduktivno kloniranje, teoretski bi se mogla koristiti na ljudima, ali brojne opasnosti koje se kriju iza postupka kloniranju nisu samo pitanja etike nego i drugih znanstvenih disciplina.

2. Sudac poništio zakon o komplikacijama zbog pobačaja u Indiani
(ABC News) Savezni sudac oborio je zakon u Indiani, SAD, koji je imao za cilj zahtijevati izvještaje od liječnika da liječe žene zbog komplikacija koje proizlaze iz pobačaja.
Sudac Young je rekao kako je zakon “neustavno nejasan”, pišući kako liječnicima nisu dane jasne smjernice o pitanjima kao što je koliko dugo nakon pobačaja liječnik treba prijaviti postojanje depresije kod žene koja je napravila pobačaj ili poteškoće s naknadnim trudnoćama.

3. Kina najavljuje promjene pravila o doniranju organa
(Medical Xpress) Kina planira promijeniti pravila za doniranje organa kako bi se uhvatila u koštac s nedostatkom darivatelja i obuzdala nezakonitu praksu transplantacija nakon što je prije pet godina prestala uzimati tkivo od pogubljenih zarobljenika. Nacrt pravila koje je u srijedu objavilo Nacionalno zdravstveno povjerenstvo omogućuje darivanje organa preminule rodbine.

4. Novosti o cjepivu protiv virusa korona
(Business Today) Farmaceutske tvrtke širom svijeta natječu se u pronalasku cjepiva protiv virusa korona. Kao takvi indijski kandidati također ubrzavaju proces. Bharat Biotech, Zydus Cadila, Panacea Biotec, Serum Institute of India, Moderna, Ovisax, Johnson & Johnson samo su neke od naprednih biotehnoloških kompanija koje istražuju mogućnosti cjepiva protiv korona virusa.

5.Terapija plazmom protiv virusa korona
(The Print) Ministar zdravstva New Delhija, Satyendar Jain, podržava terapiju plazmom nakon oporavka od Covid-19, a izvješća o njegovom uspjehu slijevaju se iz cijele zemlje. Iako je u tijeku više ispitivanja kako bi se utvrdila djelotvornost plazme protiv bolesti koja je pogodila svijet, uspostavljene su banke plazme kako bi se olakšala potraga pacijenata za donatorima. Društvene mreže preplavljene su zahtjevima za davatelje plazme, a mnogi oporavljeni pacijenti od virusa korona obećali su ili su već dali plazmu osobama koje se na taj način liječe.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.