mimladi

Zašto je važno da mladi izađu na izbore?

Nakon što je završila COVID-19 kriza i svakodnevno javljanje Stožera, možemo se vratiti na ono što Hrvati najbolje znaju – razgovore o politici, posebno zato što nam za tridesetak dana predstoje parlamentarni izbori. Postoji ustaljena predodžba da Hrvati rade određene stvari, npr. koriste Vegetu u svim jelima, misle da propuh ubija, piju kavu duže nego što im traje radno vrijeme i da je u njima duboko ukorijenjena politika.

Iako se javlja predodžba da svaki razgovor završi na temu politike, zapravo smo jaki samo na riječima kako to i inače biva u životu. Gledajući izlaznost na izborima, Hrvati tu jako podbacuju. Zašto je tomu tako?

U razgovoru s prijateljima, poznanicima i kolegama s faksa saznala sam moguće odgovore na to pitanje. Mladi uglavnom ne izlaze na izbore jer smatraju da su svi političari isti i da će onaj tko se dočepa vlasti, krasti kao i prethodnik. To je razlog kojega je navelo mnogo ljudi. Također, mnogi su mi rekli da ih politika ne interesira. Ima i onih koji izlaze, ali njihov razlog za izlazak je da bi odabrali manje zlo, da bi makar poništili listić i tako pokazali revolt ili da bi glasali protiv nekoga. Poneki su spomenuli i da to smatraju svojom građanskom dužnošću ili da idu glasati samo zato što ih obitelj  tjera da idu. Dakle, zaključak je da mladi u Hrvatskoj glasaju iz bunta, inata ili osjećaja odgovornosti. Nijedan od ovih razloga nije dobar!

Mlade, kao što je prethodno navedeno, ne zanima politika. To je jedan od problema naše države. Mlade bi trebalo potaknuti da samostalno donose političke odluke i da se počnu baviti politikom. Možda je pomalo frustrirajuće što se na hrvatskoj političkoj sceni već 25 godina izmjenjuju dvije političke opcije i stalno viđamo ista lica. Da bismo to promijenili, potrebno je da se mladi ljudi aktiviraju. Potrebno je glasati prema političkim programima koje nudi određena stranka i gledati što je najbolje za nas. Ne možemo pustiti starije da odlučuju umjesto nas. Vjerojatnije je da će mladi živjeti duže i da njihova budućnost, njihovi poslovi, fakulteti, a na koncu i mirovine ovise o tome koliko se potrude sada.

Politika u mnogome utječe na mlade i njihov život. Učeničke i studentske stipendije zasnovane su na političkim odlukama o državnim, regionalnim i općinskim proračunima. Erasmus programi, ljetne škole i slično rezultat su političkih umrežavanja s drugim državama. Hoće li mladi imati gdje raditi po završetku fakulteta, hoće li moći otvoriti firmu, kako će voditi tu firmu i koliko će novaca ostajati njima, a koliko će morati davati državi, sve su to političke odluke koje će dugotrajno utjecati upravo na mlade i njihov život. Krediti koje daju banke, subvencioniranje stanova za mlade, porodiljne naknade …, također političke odluke.


FOTO : Pixabay

 

Još uvijek mislite da vas se politika ne tiče?

Ako ne planirate odlaziti u potragu za boljim životom u Irsku ili Njemačku, izađite na parlamentarne izbore i dajte svoj glas. Odlučivat će se o vašim radnim mjestima, o vašim stipendijama, plaćama i o vašim životima. Politika vas se itekako tiče samo možda toga niste svjesni. Lako je kasnije govoriti kako će nas opet pokrasti, kako taj netko ipak nije trebao osvojiti vlast, a niste se ni potrudili izaći na izbore i izraziti svoje mišljenje. Ako ne izađete na izbore, netko će drugi odlučivati umjesto vas. Znam što mislite, moj glas ionako ništa ne može promijeniti. No, kad bismo svi vjerovali u to da naš glas nije bitan, izbori bi zasigurno bili besmisleni. 

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.