mimladi

Besplatni online savjeti o prehrani i imunitetu!

Zdravlje i imunitet u praksi mogu se tumačiti kao istoznačnice budući da bez dobrog imuniteta nema zdravlja. Upravo su za dobar imunitet, odnosno zdravlje ključne pravilna prehrana i vježbanje što potvrđuje i mlada znanstvenica Giulia Enders koja u svojoj knjizi Crijeva sa šarmom navodi da čak 80% imuniteta proizlazi iz crijeva. Dobra probava znači zdravu crijevnu mikrofloru koja omogućuje apsorpciju svih hranjivih tvari iz hrane, a vježbanje potiče cirkulaciju i dobru peristaltiku crijeva. Stoga se može reći da nismo ono što jedemo, već ono što probavimo i koliko se krećemo.

Danas postoje brojni blogovi, profili na društvenim mrežama i mrežne stranice koje se bave tematikom prehrane i vježbanja. Laiku ponekad nije lako odabrati koga slušati uslijed dostupnosti informacija i kako zapravo razdvojiti nečije mišljenje od znanstvenih činjenica. Provjerene informacije su posebno važne kada je u pitanju zdravlje. Stručnjaci iz područja prehrane (nutricionizam) i vježbanja (kineziologija) sve se više trude da se čuje njihov glas temeljen na znanstvenim spoznajama, a ne osobnim zaključcima. Sukladno svemu tome, donosim vam provjerene profile koji daju besplatne savjete o vježbanju i prehrani, a čije informacije možete bez straha primijeniti u praksi i tako očuvati imunitet.

Najprije ćemo predstaviti profile koji se bave vježbanjem, a iza njih stoje kineziolozi ili licencirani treneri. Pri tome savjetujem da se fokusirate na video materijale budući da je pravilno izvođenje vježbi ključno za postizanje rezultata i sprečavanja povreda. Prvi takav profil koji nudi besplatne informacije o vježbanju je YouTube kanal Fitzone.hr by Borna Butijer. Ovaj simpatičan kineziolog u svojim videima angažira asistente koji izvode vježbe dok on paralelno objašnjava što se događa. Do sada je snimio video materijale različitih tema: vježbe za trbuh, za noge, za cijelo tijelo, jutarnja rutina istezanja i slično. Osim toga, Borna s vremena na vrijeme pozove nutricioniste pa djelomično pokriva i temu prehrane.

Idući kanal s besplatnim savjetima o vježbanju je YouTube kanal Fitness.com.hr. Većina vježbi se može izvoditi kod kuće, a navedeni kanal je idealan i kao inspiracija za zdrave recepte. Osim hrvatskih, tu su i strani YouTube kanali. Jedan takav koji se pretežito bavi pilatesom je Blogilates kojeg vodi uvijek nasmijana Cassey Ho, prezentirajući vježbe za koje nisu potrebni rekviziti. Kako prehrana i vježbanje idu zajedno, tako i Cassey daje ideje za nutritivno bogate, a niskokalorične recepte. Posljednji u nizu YouTube kanala na kojem možete pronaći inspiraciju za kućne treninge je Fitness Blender. Osim treninga, taj profil sadrži i odgovore na česta pitanja koja postavljaju gledatelji.

Slijede profili koji se tiču prehrane, iako i oni znaju sadržavati ideje za trening. Nutricionistica Nada Piliškić na svom YouTube kanalu i Instagram profilu FITT daje primjere dnevnih obroka koji izgledaju ukusno, raznovrsno i najčešće s izračunatim kalorijama i makronutrijentima. Posebno su zanimljivi Nadini smoothieji s neobičnim kombinacijama i primamljivim nazivima poput snickers, bounty ili mars smoothieja do antioksidans smoothieja, naravno, s izvornim i zdravim namirnicama. Ako vas zanima spoj medicine i nutricionizma, ali i psihološkog zdravlja tada su YouTube i Instagram profil dr. Mark Hymana idealni za vas.  Dr. Mark Hyman  kreira protuupalne recepte za imunološki sustav i govori o utjecaju prehrane na mozak.

Idući profil dolazi iz susjedne BIH pod nazivom Nutricionizam.ba kojeg vodi doktorica znanosti, nutricionistica Marizela Šabanović koja često odgovara na pitanja svojih pratitelja na Instagram profilu te savjetuje o dodacima prehrani, posebice za imunitet. Posljednji u nizu je i Instagram profil mlade nutricionistice Miroslave Bernat pod nazivom Nutriabeceda.com. Na njezinom profilu možete pronaći ukusne i jednostavne recepte izbalansirane prema načelima pravilne prehrane te činjenice i zanimljivosti iz područja nutricionizma. Dodatno ću nabrojati još nekoliko profila koji govore o sličnim nutricionističkim temama, a nastoje i osvijestiti ljude o brojnim prehrambenim mitovima koji su se uvriježili u javnosti poput mita da ugljikohidrati debljaju ili da se trebamo bojati konzumacije jaja. Takvi Instagram profili ili mrežne stranice su: Nutricionizam.hr, Nutrivision kojeg vodi dvojac Roko i Nikola te surađuju sa spomenutim profilom Fitozne.hr. by Borna Butijer, Nutrimanijak, Dragana Lošić i brojni drugi.

Ovo su samo neki od provjerenih domaćih i stranih profila koji govore o znanstvenim činjenicama, a oni vas dalje mogu dovesti do sličnih profila koji se bave temom prehrane i vježbanja.


Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.