mimladi

Žrtve obiteljskog nasilja u vrijeme koronavirus pandemije – gdje potražiti pomoć?

Nasilje u pandemiji korone

Diljem svijeta upozorava se na mjere kretanja i preporuke za ostajanjem u domu kako bi se olakšala borba protiv pandemije koronavirusa. Međutim, upravo je dom, kako je to pokazala UN-ova studija, najopasnije mjesto za žene diljem svijeta i ne pruža svima sigurnost.

U ovim posebnim okolnostima izolacije i ograničenja kretanja i života, i dalje će, kao i do sada, a možda čak i u većoj mjeri zbog specifičnih uvjeta, dolaziti do svih oblika rodno utemeljenog nasilja, odnosno nasilja prema ženama i nasilja u obitelji koje predstavlja veliki društveni problem.

Sustav koji bi žene trebao štititi od nasilja neučinkovit je i bez dodatnih opterećenja koje na njega postavlja izvanredna situacija borbe protiv pandemije koronavirusa.

Prijave i stvarno stanje

Dok policija tvrdi da od početka ožujka, kada je došlo do obustave raznih događanja i okupljanja, nema porasta broja prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji, nevladine udruge koje se bave zaštitom ženskih ljudskih prava tvrde drugačije.

Zatvorenost unutar četiri zida sa zlostavljačem može utjecati na broj prijava. Postoji vjerojatnost da je zlostavljanima onemogućeno traženje pomoći i sukladno tome je smanjen broj poziva i prijava nasilja. To nije ništa čudno i problem predstavlja činjenica da su žrtve zatvorene u svom domu sa zlostavljačem 24 sata dnevno i zbog toga im je onemogućeno zvanje i traženje pomoći. Zbog izvanredne situacije došlo je do ‘zatišja’ s obzirom da smo svi pod istim pritiskom i strahom za zdravlje i obitelj te se očekuje ekspanzija poziva kad se ova situacija malo smiri.

Tears, Crying, Tear, Pain, Injustice, Violence, Offense
FOTO: Pixabay

         
Koje su mogućnosti žrtvama nasilja?

Sudeći prema riječima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Republika Hrvatska nije uvela nikakve dodatne mjere. Zbog mogućih narušenih obiteljskih ili partnerskih odnosa, boravak u istom prostoru sa zlostavljačem za žrtve nasilja u obitelji predstavlja povećan rizik za pojavu nasilja u obitelji. Nadležno Ministarstvo izdalo je priopćenje koje donosi osnovne savjete i smjernice o tome kako pomoći sebi ili drugima u takvoj situaciji.

Najvažnije je znati sljedeće:


– u situacijama rizika za sigurnost i život odmah zovite 112 i/ili policiju
– pratite znakove ponašanja nasilnika koji mogu dovesti do eskalacije sukoba
– napravite krizni plan koji uključuje kontakte susjeda, obitelji i drugih bliskih osoba
– dogovorite s članovima obitelji ili drugim bliskim osobama „sigurnu riječ“ kojom biste upozorili da ste u opasnosti  
– spremite torbu s osnovnim stvarima, mobitel i dokumente u slučaju nužnosti bijega iz prostora

Apeliramo na žrtve nasilja u obitelji da se ne ustručavaju potražiti pomoć, a sve one koji svjedoče nasilju ili sumnjaju na nasilje (npr. susjedi), pozivamo da svojom reakcijom zaštite žrtve bilo da obavijeste policiju, centar za socijalnu skrb i prijave nasilje. Nasilje se može prijaviti i putem on-line aplikacije Red Button.

Svi podaci o savjetovalištima i skloništima za žrtve nasilja dostupni su na web stranici Ministarstva u Adresaru ustanova, organizacija i ostalih institucija koje pružaju pomoć, podršku i zaštitu žrtvama nasilja u obitelji. Tamo ćete pronaći brojeve telefona, e-mail adrese savjetovališta i skloništa,  vrijeme dostupnosti SOS telefona, način ostvarivanja smještaja i druge potrebne informacije. Važno je istaknuti i postojanje 24-satnog dežurstva svih 7 dana u tjednu dostupnog na SOS telefonima u Hrvatskoj na kojima žrtve u svakom trenutku mogu dobiti potrebnu savjetodavnu pomoć.

Violence, Abuse, Aggression, Bullying, Harassment
FOTO: Pixabay

Trenutna pandemija stavlja cijelo čovječanstvo na kušnju. Moramo, što je više moguće, biti solidarni jedni prema drugima. Sve koji sumnjaju da netko u njihovoj  obitelji, susjedstvu ili krugu prijatelja trpi zlostavljanje, pozivam da nazovu policiju ili lokalnu službu za pomoć kako bismo pomogli onima koji možda to ne mogu sami.

 

 

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.