mimladi

Pokrenuta telefonska linija za psihološku podršku maturantima

Biti maturant uvijek je stresno. Što studirati, gdje studirati, kako će izgledati upisi na fakultet samo su brojna pitanja na koje nemaju jasan odgovor. Posebno u vrijeme pandemije kada je dodatan stresor neizvjesnost. Naime, maturanti nisu znali kada niti u kojem obliku će polagati ispite državne mature. Od sada, maturanti mogu dobiti besplatnu psihološku podršku. 


Telefonska linija za psihološku podršku maturantima je besplatna i okuplja vrhunske stručnjake

U Mreži telefona za psihološku pomoć Hrvatske Hrvatska psihološka komora i Hrvatsko psihološko društvo okupili su školske psihologe u originalan projekt. Pokrenuli su telefonsku liniju za psihološko savjetovanje maturanata. 

“Kako je pred maturantima mjesec dana u kojem se trebaju pripremiti za maturu u sasvim novim i promijenjenim okolnostima vjerujemo da će stručna pomoć iskusnih psihologa biti dobrodošla podrška njima i njihovim roditeljima u nošenju s brojnim izazovima i donošenju odluka u narednom periodu. Linija je dostupna svaki dan u tjednu od 8 do 22 sata!” – piše na stranicama HPK. 

Linija je anonimna i besplatna, psiholozi koji stoje na raspolaganju stručnjaci su edukacijske psihologije te imaju iskustva u radu s maturantima i upoznati su sa specifičnostima uobičajenih stresora za tu populaciju, kao i sa psihološkim aspektima pandemije Koronavirusa.

Foto: Hrvatska psihološka komora


Projekt je rađen po uzoru na telefonske linije kojima je građanima pružena psihološka podrška tijekom pandemije

Podsjećamo, Hrvatska psihološka komora je u suradnji s Hrvatskim psihološkim društvom na početku pandemije koronavirusa omogućila svim građanima stručnu psihološku pomoć putem Mreže telefona za psihološku pomoć. Na raspolaganju građanima je bilo 25 telefonskih linija. Prema podatcima na stranicama HPK, više od 2000 građana potražilo je savjet psihologa unatrag mjesec i pol dana. 

Budući da još uvijek brojne osnovne i srednje škole u Hrvatskoj nemaju zaposlenog psihologa. Kako bi maturantima i njihovim roditeljima pomogli u ovom stresnom periodu i omogućili im dobivanje stručne psihološke podrške, Hrvatska psihološka komora i Hrvatsko psihološko društvo odlučili su se na sličan potez i kada su u pitanju maturanti. Nadamo se da će i ova linija biti jednako uspješna.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.