mimladi

Paint & Wine – prilika za kreativno izražavanje uz čašicu dobrog vina

Na adresi Valentina Vodnika 10 u gradu Zagrebu pronaći ćete posebnu vrstu kreativne radionice u kojoj možete ne samo otkriti još neotkriveni slikarski talent ili poboljšati već stečene sposobnosti upotrebe kista, nego će vam i vaši okusni pupoljci biti zahvalni na vinu u kojem ćete uživati tijekom slikanja.

Idejni začetnici ovakve vrste radionice u Hrvatskoj su Stevo i Martina koji nam o njenim počecima govore ovako:
Radili smo četiri godine na kruzerima, proputovali svijet i upoznali smo mnoštvo različitih kultura. Za takav koncept znamo već neko vrijeme pošto je Martina iz Bugarske, a tamo koncept postoji već dugo i vrlo je dobro prihvaćen. Htjeli smo posjetiti isti takav event u Zagrebu i bili smo iznenađeni da sličan još ne postoji u najvećem gradu Hrvatske. Čekali smo mjesecima da se pojavi te kada se nije pojavio odlučili smo sami pokrenuti i realizirati taj projekt.
Iako su se spremno odvažili na pokretanje ovakve vrste radionice u Lijepoj našoj, objašnjavaju da je na početku bilo puno izazova, kao što je obično tako kada krećete u neki novi posao, a pogotovo kada želite ostvariti koncept koji još ne postoji u određenom okruženju. Međutim, ističu da su ljudi od samog početka jako dobro prihvatili ideju: 
Slikanje i vino su definitivno drugačiji oblik zabave. Mjesto gdje se možete opustiti, zabaviti, zaboraviti na stres i uz to upoznati nove ljude. 
Nisu ih obeshrabrile ni birokratske poteškoće, ali iskreno tvrde da je sistem u Hrvatskoj definitivno kompliciran i da nije bilo jednostavno pokrenuti nešto slično:
Nažalost, moraš znati dosta toga da pokreneš nešto sam, a dobiti pravu i legitimnu informaciju je teško.
Paint & Wine - privatna arhiva
Paint & Wine – privatna arhiva

Zanimalo nas je i kako dolaze do slika koje će se slikati na pojedinoj radionici te  postoji li stručna pomoć u samom procesu slikanja jer se možda pojavi i neki znatiželjni zaljubljenik u umjetnost koji još nikada nije uzeo kist u ruke.

Slike odabiremo sami. Slikamo slike koje se obično slikaju na takvim eventima. One koje nisu prekomplicirane, a istovremeno zanimljive. Slike odabiremo ovisno o sezoni, blagdanima i slično. Naravno, imamo i stručnu pomoć – našu talentiranu slikaricu Mariju koja vodi grupu i pokazuje korak po korak kako na jednostavniji način naslikati zadanu sliku.

Pretpostavili smo da nije bilo jednostavno pronaći osobu koja će biti dovoljno stručna, a opet komunikativna i susretljiva te moći na jednostavan način polaznicima objasniti tehniku slikanja. Martina i Stevo su nam svoj izbor ovako objasnili:

Mariju smo slučajno pronašli preko društvenih mreža kada smo tražili voditelja za naše grupe. Marija se sama prijavila i pokazala veliku zainteresiranost. Voditelj grupe trebao bi biti vrlo pozitivan, komunikativan i strpljiv, kako vi kažete, da bi event mogao biti uspješan. Teško je naći takvu osobu, ali eto imali smo sreće što smo našli Mariju. Ona zaista ima točno ono što smo tražili. Također je proputavala svijet, radila s ljudima, a istovremeno je i vrlo kreativna. Bila je prava osoba za naš projekt. 

Paint & Wine - privatna arhiva
Paint & Wine – privatna arhiva

Ako još uvijek postoje oni koji se premišljaju hoće li posjetiti radionicu zbog nedostatka iskustva u slikanju, Martina i Stevo spremno pozivaju da dođu i iskušaju se bez straha, a naglašavaju i da su odnedavno osim ponude za odrasle, odlučili uključiti i djecu.

Koncept je dostupan za sve koji vole umjetnost, vino, koji vole nešto novo, ili jednostavno ljude koji se vole družiti. Nije potrebno nikakvo iskustvo u slikanju kako biste mogli sudjelovati. Naravno, event je prilagođen za odrasle. Za djecu smo pokrenuli poseban event  – Slikanje za djecu s roditeljima. Kako se situacija zakomplicirala (op. a. zabrana okupljanja zbog pandemija coronavirusa), nažalost nismo uspjeli imati više takvih radionica, ali se nadamo da ćemo imati mogućnost nastaviti i s takvim tipom radionica.

Za one koje će možda privući čašica vina, saznali smo kojom su se logikom organizatori vodili u odabiru istog

Imamo tri vrste vina: crno, bijelo i rosé. Trenutno ne mijenjamo sorte na svakoj radionici. Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti moći ponuditi više različitih sorti te promovirati domaća hrvatska vina. Gledamo na tu čašicu vina kao na inspiraciju našim polaznicima da probude umjetnika u sebi. 

Paint & Wine - privatna arhiva
Paint & Wine – privatna arhiva

Martina i Stevo ističu kako je broj sudionika na svakoj radionici ograničen, a zainteresirani se mogu prijaviti sami na njihovoj Facebook stranici. Cijena radionice je 150 kn po osobi, a u nju su uključeni i sav materijal za slikanje, stručno vodstvo u liku talentirane i kreativne Marije te čaša vina. Međutim, ne smijemo zaboraviti ni zadovoljstvo u obliku naslikane slike koju sudionici mogu ponijeti kući, fizički dokaz vašeg talenta koji će vam slikarica Marija pomoći otkriti.

Na pitanje zašto misle da je njihova radionica pravi izbor za provesti petak navečer, Martina i Stevo spremno odgovaraju:

Paint&Wine je odličan način za provesti ne samo petak navečer, nego i subotu i nedjelju. Imamo radionice svaki petak, subotu i nedjelju, a odnedavno i četvrtkom. Paint & Wine je jednostavno mjesto gdje se svatko može zabaviti bez obzira na to jeste li ikada držali kist u ruci. Kod nas nema stresa, samo pozitivnost, boje, kreativnost, smijeh i naravno…vino! Ako želite doživjeti nešto drugačije i zanimljivo, dobrodošli ste da se i vi malo zamažete bojama. 

Vjerujemo da uz ovakvo dobro društvo i stručnu pomoć nitko od vas ne bi imao ništa protiv da se malo i zamaže bojama, a Martina, Stevo i Marija vas s radošću iščekuju na već spomenutoj adresi s čašicom dobrog vina uz koju vam garantiraju antistresnu atmosferu ispunjenu kreativnošću i smijehom. 

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.