mimladi

Posjeti svjetske muzeje s kauča!

Dosadno ti je? Pogledao si sve serije i filmove koje si smatrao vrijednim gledanja? Pun ti je kufer Instagrama, Facebooka i ostalih društvenih mreža? Portala koji iznova i iznova recikliraju već nekoliko puta prožvakane vijesti? Ne možeš prijeći na novu knjigu jer bi se tako osjećao kao da varaš prethodno pročitanu? Uostalom, želiš da još odjekuje u tebi prije nego li ju stišaš unošenjem nekog novog svijeta.

I ne, danas nije dan kad ćeš aktivno raditi na sebi, nećeš se usavršavati, nećeš meditirati i nipošto nećeš početi s učenjem egzotičnog novog jezika.

Samo želiš odmoriti mozak.

Srećom, Google Arts & Culture se povezao s oko 500 muzeja  diljem svijeta koji nam otvaraju svoja vrata. Bacite oko na ponuđene i napravite nešto novo i drugačije danas.

Britanski muzej, London, Engleska

Najstariji muzej na svijetu koji je posvećen povijesti čovječanstva i kulture omogućava posjetiteljima virtualni obilazak gdje mogu pronaći stotine artefakata. Uživajte u otkrivanju!

Guggenheimov muzej u New Yorku, SAD

Preko Googleove funkcije Street Viewa omogućen je obilazak poznatog spiralnog stubišta Guggenheima. Tamo možete pogledati umjetnička djela impresionističkog, post -impresionističkog, modernog i suvremenog razdoblja.

Nacionalna galerija umjetnosti, Washington, D.C., SAD

U ovom poznatom muzeju možemo pogledati dvije izložbe: izložba američke mode od 1740. do 1895. godine, koja uključuje mnoštvo odjeće iz kolonijalnog i revolucionarnog doba. Druga je zbirka radova nizozemskog baroknog slikara Johannesa Vermeera.

 

Muzej d’Orsay, Pariz, Francuska

Jedan od najvećih muzeja umjetnosti na svijetu. Poznat je po najvećoj zbirci remek-djela impresionizma i postimpresionizma. Možete praktički prošetati ovom popularnom galerijom u kojoj se nalaze deseci poznatih djela francuskih umjetnika, Moneta, Cézannea i Gauguina, te ostalih. Uživajte!

 

Nacionalni muzej moderne i suvremene umjetnosti, Seul, Južna Koreja

Jedan od popularnih Korejskih muzeja. Google Arts & Culture nas vodi kroz šest katova suvremene umjetnosti iz Koreje i cijelog svijeta.

Foto: Pixabay

 

Pergamski muzej, Berlin, Njemačka

Kao jedan od najvećih njemačkih muzeja, Pergamski muzej može mnogo toga ponuditi – čak i ako fizički ne možete biti tamo. Ovaj povijesni muzej dom je mnoštva drevnih artefakata, svakako vrijednih virtualnog posjeta.

 

Državni muzej u Amsterdamu (Rijksmuseum), Nizozemska

Premda postoje i drugi Rijksmuseumi, obično se misli na ovaj u Amsterdamu. Muzej posjeduje umjetničko – povijesnu zbirku u kojoj su najznačajniji eksponati uglavnom iz Zlatnog doba Nizozemske (17. stoljeće). Istražite ta majstorska djela, uključujući djela Vermeera i Rembrandta.


Van Goghov muzej u Amsterdamu, Nizozemska

Van Goghov muzej u Amsterdamu čuva najveću zbirku djela ovog, jednog od najpopularnijih, slikara. No uz slike, skice i pisma slavnog Van Gogha, muzej ujedno posjeduje i mnoge djela njegovih suvremenjaka, koji su utjecali na njegovo djelo, ili on na njihovo. Svatko tko je ljubitelj ovog tragičnog, genijalnog slikara može svoja djela vidjeti izbliza (ili, gotovo izbliza) virtualnim posjetom ovom muzeju.

 

Muzej umjetnosti u São Paulu, Brazil

Muzej umjetnosti u São Paulo neprofitni je i prvi moderni muzej u Brazilu. Umjetnička djela postavljena na jasnim perspeksnim okvirima čine se kao da umjetnička djela lebde u polumraku. Krenite na virtualnu turneju kako biste sami iskusili čudesni prikaz.

 

Nacionalni antropološki muzej, Ciudad de México, Meksiko

Ovaj muzej, izgrađen 1964. godine, posvećen je arheologiji i bogatom naslijeđu meksičke kulture prije Španjolaca. Ispunjen je drevnim artefaktima, uključujući neke i iz civilizacije Maja.
 
Nažalost, u kolekciju Google Arts & Culture nisu uključeni svi popularni muzeji i galerije, no oni koji jesu, svakako su vrijedni posjeta.
 
Istražujte i uživajte u kulturi. Nemojte dopustiti da vas mnoštvo novog sadržaja preplavi. Ne gubite svoje vrijeme. Oplemenjujete duh, širite vidike i koristite jedinstvenu priliku u ovoj situaciji kada se pokazuje da je i ono kulturno neophodno čovjeku i da se i kultura dijeli u ovoj novo pojavi globalne socijalizacije.
Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.