mimladi

”Iz ruševina se vide zvijezde.” – psihosocijalna pomoć i podrška u vrijeme krize

Situacija u kojoj se našao cijeli Svijet odnosno  pandemija koronavirusa i bolesti COVID 19 koju virus uzrokuje, težak je izazov za svakog pojedinca i svaku zajednicu. Svijet je već mjesecima suočen sa krizom koja pogađa baš svakog stanovnika naše Planete. Bolest je nažalost već mnoge živote ugasila, a mnoge i ozbiljno ugrozila. 

Većina nas se našla u situaciji kakva nam je potpuno nepoznata.  Budućnost nam djeluje neizvjesno i osjećamo da nam se svim ovim okolnostima životi mijenjaju.  Svi naši planovi, sve ono što smo mislili da nam je hitno i neodgodivo za odraditi u narednim danima, sada ipak padaju u ”drugi plan”. Osjećaj gubitka kontrole uobičajen je u ovom razdoblju u kojem se nalazimo.
Prihvaćanje nagle promjene rutine i životnog tempa na kakav smo naviknuli, nije uvijek lako, a biti izoliran u svom domu uz svakodnevnu izloženost informacijama iz medija (među kojima je i mnogo onih lažnih) često stvara nelagodu i strah.
Uz već postojeće krizne i stresne okolnosti zbog koronavirusa, grad Zagreb je doživio dodatnu krizu snažnim potresima koji su se dogodili u nedjelju u jutarnjim satima. Uz svakodnevnu borbu koju već danima predstavlja pandemija koronavirusa, naišla je još jedna kriza u životima svih koji su proživjeli  snažan potres sa kakvim se Zagreb nije suočio poslijednjih 140 godina. 

Iako smo gotovo svi (u gradu Zagrebu, okolici i šire) više ili manje pogođeni ovom krizom na krizu, kao ljudska bića vrlo smo različiti te se svatko od nas, na svoj način, sa svojim obrambenim mehanizmima pokušava nositi sa novonastalim situacijama.
Osim što želimo zaštiti svoje fizičko zdravlje i zdravlje svojih bližnjih, važno je osvijestiti i da je mentalno zdravlje čovjeka u ovoj situaciji ugroženo i da ga je također važno očuvati.  

Svaki čovjek ima duh,dušu i tijelo za koje se valja pobrinuti.

Kada nas nešto boli na tijelu, to nastojimo izliječiti ili umanjiti bol odlaskom kod liječnika ili uzimanjem lijekova, no kada nas preplavljuju intenzivne neugodne emocije, strah, uznemirenost, zabrinutost – to često nastojimo zanemariti,negirati ili potisnuti, radije nego se sa njima suočiti. 
Suočavanje započinje time što smo prisutni u trenutku u kojem jesmo, na način da te intenzivne i teške emocije koje doživljavamo ne zanemarujemo već da ih na prvom mjestu osvijestimo a zatim se okrenemo svim onim mogućnostima koje nam stoje na raspolaganju kako bi pomogli sebi a onda i drugima da se osjećamo bolje. 

Iako vjerujemo da će sve ovo jednoga dana biti iza nas, da će sve te krize proći i da će se život u jednom trenutku u budućnosti nastaviti tamo gdje je ”stao”, kao i nakon mnogih drugih većih kriza u povijesti čovječanstva, ipak je važno biti prisutan u sadašnjem trenutku u kojem jesmo, prije nego ta svijetlija budućnost koju iščekujemo stigne. 

Sada smo, možda više nego ikada prije, suočeni sa svojom slabošću i ograničenjima koja imamo kao ljudska bića ali i sa stvarnim potrebama i mogućnostima pred nama. Svaki osjećaj sa kojim se trenutno nosimo, izraz je neke naše potrebe. Prema tome, sasvim je prirodno da nam se u ovim danima pojavljuju različite emocije i reakcije kao odgovor na krizne situacije koje smo proživjeli i još proživljavamo.
Ali dobro je znati da u tome svemu nismo sami i da iz svega toga, već sada, postoji izlaz.

Hrvatska je još jednom pokazala, da iako je malena zemlja, u sebi nosi veliko srce, koje kuca sve snažnije za druge – a posebice u  trenutcima kada je teško, za one kojima je to najpotrebnije.
Jedna od mogućnosti koja nam je ponuđena ovih dana jest psihološka pomoć i podrška od strane stručnjaka koji su stavili svoje vrijeme,znanje i trud na raspolaganje kako bi pomogli svima nama, a posebice onima među nama koji se teže nose sa intenzivnim teškim emocijama,strahom, uznemirenošću, tjeskobom ili napadima panike.

Ono što svatko od nas u ovom trenutku može jest biti na raspolaganju svojim bližnjima, dati im priliku za razgovor ako to žele i za time imaju potrebu – da mogu u iskrenom okruženju izraziti svoje misli i osjećaje, bez osuđivanja, ali dobro je i znati da na raspolaganju imamo i pomoć stručnjaka putem besplatne telefonske linije. 

U ovom članku priložiti ćemo svu trenutno dostupnu i besplatnu psihosocijalnu pomoć i podršku – putem telefonskih linija ili aplikacije,  na koje se možete javiti ako osjećate da vam je u ovim trenutcima potrebno ili proslijediti onima u vašoj blizini kojima je takva pomoć sada potrebna. 

Svaka kriza ujedno je i prilika. 

Prilika da si posložimo prioritete, promislimo što je to važno u mom životu? Što me istinski raduje i u kojim se to aktivnostima osjećam slobodno i sretno? To može biti molitva, tjelovježba , glazba, pisanje, crtanje i razne druge aktivnosti koje su nam i dalje na raspolaganju. Ova kriza može biti i prilika da si posložimo ciljeve u životu – Što želim postići? U čemu se želim ostvariti? Što sam to oduvijek željela/želio a nisam imao vremena? 

Također je i prilika za produbljivanje odnosa sa bližnjim osobama kroz razgovor, druženje sa ukućanima, stvaranje nekih novih pozitivnih navika ili rješavanje onih loših, učenje nečeg novog i korisnog i drugo.
Osnivač logoterapije, V. Frank je rekao:  ” Iz ruševina se vide zvijezde”. I zaista se vide, ako ih želimo vidjeti, a taj izbor leži u slobodi koju imamo u sebi i koju nam nitko ne može oduzeti.  Slobodu, koju svojom voljom možemo usmjeriti za izvrsnost, unatoč danim nam okolnostima. 

Okolnosti oko nas ne možemo uvijek mijenjati niti na njih utjecati, ali ukoliko u tim okolnostima,kakve god one bile – pronađemo smisao, lakše ćemo ih prebroditi. Dodatno nam pomaže i činjenica da u svemu ovome – nismo sami.

Ako svatko od nas uspije prepoznati ovu krizu kao priliku i uočiti te ”zvijezde” koje nam sjaje, unatoč teškim okolnostima u kojima se nalazimo, iz ovoga ćemo izaći u najmanju ruku kao bolji i snažniji ljudi, koji znaju prepoznati ono što je vrijedno i dobro, u sebi i u drugima a onda i kao oni koji neće oklijevati kada bude potrebno pružiti ruku pomoći drugome u potrebi. 

Brojeve za podršku možete pronaći u nastavku, a više informacija i na internet stranici Niste sami.

Autorica: Petra Medak

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.