mimladi

Budi što želiš, dođi na Riječki karneval!

Rijeka je zaista dokazala kako je u 2020. uplovila u luku različitosti. Upravo zahvaljujući činjenici da je Europska prijestolnica kulture, na ovogodišnjem Karnevalu su, osim gradova prijatelja iz Njemačke, Italije, Japana, prisustvovali gradovi Kaunas, Veszprem, Matera, Novi Sad, Esch-sur-Alzette  i Galway, odnosno gradovi koji su nosili ili će tek ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture. Također došle su grupe iz New Orleansa i Indije.

Uz dopuštenje autora fotografije, Sensus Photography

Riječki karneval je događaj koji podupire osebujan izražaj kako maškaranih grupa, tako i individualnih sudionika već 37. godinu za redom. Maškare su prilika da pokažete svoju kreativnost, a Riječki karneval je dan kada možete ostaviti „sebe“ doma i cijeli dan provesti igrajući nekog ili nešto drugo.

Ako ste dio maškarane povorke imate priliku pokazati svima masku, koju pojedine grupe izrađuju i do godinu dana unaprijed. Bili članom grupe ili ne imat ćete gdje biti i s kim se družiti. Doista je izazov opisati osjećaj kada se gubite u toj silini ljudi, maska i zabave. Jednostavno kao da se emocije sreće i veselja prelijevaju s osobe na osobu.

Uz dopuštenje autora fotografije, Sensus Photography

U tom prekrasnom kaosu se svakih 5 metara čuje druga muzika jer svaka alegorijska kola, koja služe kao svojevrsni totem maškarane grupe, pričaju svoju priču. Ukoliko vam se čini da je previše zvukova odjednom, skoknete u bilo koji obližnji kafić, klub, bar jer SVI rade. Nema točnih pravila, pa nema ni osuđivanja. Ako se dobro zamaskirate, nitko neće znati tko ste. Stoga druge godine obavezno dođite na Riječki karneval jer tad život pruža čistu priliku za svježi start bar na jedan dan.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.