mimladi

Mladi i poduzetni u Lici, zašto ne!

 

Znate li koja je županija iako površinom najveća, zapravo najrjeđe nastanjena u Hrvatskoj?  Županija koja se, ako je bolje pogledamo, nalazi u sredini Hrvatske, prostor je kroz koji ste sigurno prošli, možda na putu do mora, Plitvica, Paklenice ili Velebita. Ako do sada niste pogodili, radi se o Ličko-senjskoj županiji.Prostor je to velikog prirodnog bogatstva, ali ne i velike zaposlenosti, naročito mladih. Kako to promijeniti, te ima li ljudi koji to mogu učiniti saznali smo u Otočcu!

 

Ruralna akcija za inovativno i održivo poduzetništvo mladih ili RAISE YOUTH, projekt je o kojem valja više reći, a koji je dana 5. ožujka, imao premijeru pred Otočkom mladom publikom. Mladi u Ličko- senjskoj županiji, danas nemaju velike i raznolike mogućnosti zapošljavanja, naročito u manjim mjestima i selima. Samo u Otočcu, gradu s manje od deset tisuća stanovnika u proteklom mjesecu bilo je prijavljeno preko 130 mladih nezaposlenih osoba. Ipak, problem nezaposlenosti, neodgovarajućih radnih mjesta, manjak stručnog kadra i  poduzetnosti među mladima ne postoji samo u Otočcu, već  i u ostalim gradovima i mjestima ovog raznolikog i prirodom bogatog prostora. Kako tom problemu pametno doskočiti, dosjetili su se u udruzi GTF -inicijativa za održivi razvoj iz Zagreba i Gradu Gospić koji su udružili u projektu vrijednom oko 3, 1 milijuna eura.

 

O samom projektu i mogućnostima koje nudi, imali smo priliku čuti od Tomislava Rogića, voditelja projekta u ime partnera u projektu -Grada Gospića. Sam projekt, financiran je iz Fonda Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora, a naglasak je na informiranju i aktiviranju oko 500 NEET-ovaca, a planirano trajanje projekta koji je već započeo je još dvije i pol godine, odnosno do 12 mjeseca 2021. godine. NEET osobe su osobe od 15 do 30 godina koje nisu u sustavu obrazovanja, ne rade, niti se osposobljavaju.

 

Plan je ovim projektom, pokrenuti oko 500 mladih NEET-ovaca na razmišljanje i promišljanje o inovativnoj ideji, kako bi se naposljetku barem 50 mladih osoba zaposlilo ili samozaposlilo, u oko 20 novoosnovanih poduzeća ( trgovačkih društava, obrta i sl.) Ako zanemarimo brojke, na površinu izlazi ono najbitnije, a to je fleksibilnost ovog projekta, za razliku od projekata financiranih iz EU fondova. Pitate se zašto? Ako razmišljate o pokretanju vlastitog posla, u području poljoprivrede, turizma, digitalnih tehnologija i ne znate bi li vam se to isplatilo, a ni od kuda početi, ovo je pravi put. Barem nas tako uvjeravaju voditelji ovog projekta.

 

Imate ideju, a ne znate je oblikovati, trebate poslovni plan ili pomoć u prijavi za (su)finaniciranje vašeg projekta i to su mogućnosti koje se mogu realizirati tijekom ovog projekta. Specifičnost ovog projekta, a prema mišljenju voditelja projekta, je da se mladi inovatori ili oni koji bi to htjeli postati, mogu javiti u samom početku, kad je njihova ideja tek u primisli ili čak i kasnije, ako ima zatreba pomoć te im negdje “zaškripi”. Isto tako u projektu ne morate sudjelovati do kraja, već ako smatrate da ste dobili dovoljno znanja i vještina da samostalno nastavite raditi, možete napustiti projektne aktivnosti s obzirom na to da niste ugovorno vezani.  Njegova se fleksibilnost ne odražava samo u toj činjenici da se projektu možete priključiti u ovoj ranoj ili kasnijim fazama, već i u tome da se vaša ideja ne mora izričito ticati područja poljoprivrede, turizma i digitalnih tehnologija, već možete predložiti bilo kakvu ideju, za koju mislite da bi mogla biti dobar poduzetnički pothvat.

 

U redu, imate ideju, što je sljedeće, pitate se.

 

Projekt je za sada u fazi terenskog istraživanja i cilj je prikupiti čim veći broj mišljenja ispitanika i potencijalnih sudionika, kasnije radionice, edukacije i praksa odnosno učenje kroz rad odvijat će u onim područjima za koje ispitanici iskažu najviše interesa. Nakon odabira glavnih područja, slijede radionice i edukacije kao predinkubacijska faza, u koju su pozvani svi zainteresirani, a baš kako bi produbili ili stekli znanje iz područja interesa. Radionice mogu biti na temu uzgoja određenih poljoprivrednih sorti, način plasmana, prodaje i marketinga proizvoda, stvaranje zanimljivih turističkih proizvoda i usluga ili pak programiranja, kodiranja te drugih digitalnih vještina.

 

Program je usmjeren na to da se prilagodimo što više svakoj osobi, njenim potrebama i njenoj ideji, a da ona uspije i opstane na tržištu. – govori nam Tomislav.

 

Nakon faze predinkubacije, uslijedit će faza mentoriranja, koja će omogućiti da se korisnik projekta čim više usmjeri, njegova ideja uobliči tako da ona bude čim uspješnije provedena. U svemu tome, mentori će biti stručne osobe iz pojedinih područja te osobe koje su se istaknule dugogodišnjim radom i poznaju probleme i zapreke u određenom sektoru. Mentoriranje će kako saznajemo, uključivati i posjete tvornicama, OPG-ovima, turističkim objektima te drugim poduzetnicima, a za koje bude potreba.

 

Ovaj projekt nudi ispravak početne ideje i prvih koraka, kako kasnije osoba koje je i krenula u poduzetništvo ne bi trpjela gubitke zbog ne snalaženja ili nepoznavanja područja u dovoljnoj mjeri. – informira nas Tomislav.

 

Ovaj projekt, barem na prvu, zvuči odlično, a prilog tome govori i činjenica kako će se proširiti i izvan granica Ličko-senjske županije, tako će uz Otočac, Gospić, Vrhovine, Donji Lapac, Brinje, Korenicu, Udbinu i Perušić,  obuhvatiti i Gračac, Ogulin, Rakovicu, Lovinac, Slunj, inače dijelove Zadarske i Karlovačke županije te tako nastojati obuhvatiti čim veći broj mladih osoba.

 

Za kraj, Tomislav je pozvao sve da im se slobodno obrate ili kontaktiraju ih u RAISE DEMO centru u Gospiću, koji je započeo s radom, a spremni su čak organizirati i prijevoz svim zainteresiranim do Centra ili pak službu dadilja za nezaposlene majke tijekom radionica i/ili mentoriranja.

 

Mislim da su oni inicijativu pokazali, sad smo mi (mladi) na redu, zar ne?

 

 

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.