mimladi

Završio je projekt “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”

U   prostorijama Svjetskog saveza mladih Hrvatska 26. veljače 2020 održana je konferencija za medije povodom završetka  projekta ​“Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”. Tijekom konferencije ​Lucija Kundid, voditeljica projekta Kompas i Jure Mihael Slavić, predstavnik Savjeta mladih Grada Splita​ predstavili su  projekt i rezultate do kojih se došlo njegovom provedbom.

Svjetski savez mladih Hrvatska zadnje četiri godine bavi se  pitanjima ostanka mladih u Hrvatskoj, pa je tako 2017.godine proveo projekt SUPROTIVA, financiran iz programa Erasmus+ koji je okupio preko 250 mladih koji su zajedno s lokalnim donositeljima odluka raspravljali o problemima s kojima se mladi susreću u društvu. Prilikom provedbe projekta provedeno je istraživanje o potrebama mladih s naglaskom na njihove lokalne zajednice.

Kao jedan od najvećih problema mladih u cijeloj Hrvatskoj pokazala se – nezaposlenost. Potreba za pronalaskom adekvatnih rješenja i metoda za smanjenje nezaposlenosti među mladima je iznjedrila projekt ​“Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”​. Kompas je uspješno proveden u suradnji s udrugama: Carpe Diem, Impress Daruvar, Omladinska udruga Podum, SplitMisli, Erasmus Student Network Dubrovnik i Mladi Sikirevaca udruga (MiSiJa).

Kroz projekt Kompas provedeno je​ istraživanje o stavovima mladih ​o zapošljavanju i samozapošljavanju kako bi se ispitala informiranost mladih o poticajima, mjerama i politikama za zapošljavanje i samozapošljavanje.. Voditeljica projekta​ Lucija Kundid ​navela je kako su rezultati istraživanja pokazali kako 48% mladih nije upoznato ili je slabo upoznato s mjerama zapošljavanja, a s mjerama samozapošljavanja nije upoznato čak 64.2%.​ Istraživanje je pokazalo i da je vrlo mali broj ispitanika koristio mjere zapošljavanja i samozapošljavanja.

Foto: SSMH

S obzirom na  dobivene rezultate istraživanja, u sklopu projekta Kompas održale su se konferencije u​ 7 županija​ i to: Ličko-senjska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Karlovačka, Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska i Grad Zagreb s ciljem ​upoznavanja mladih o mjerama aktivne politike zapošljavanja i osnaživanja mladih za  sudjelovanje u izradi prijedloga za donošenje Strategije o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih.​ Na projektu je sudjelovalo preko 150 mladih koji su doprinijeli svojim idejama u izradi prijedloga za Strategiju.

Svjetski savez mladih pozdravlja odluku Vlade  ​o ukidanju stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa​, ali naglašava se kako je nužno da ukidanje te mjere bude trajno i potpuno, a ne samo privremeno.

Predstavnik ​Savjeta mladih Grada Splita, Jure Mihael Slavić​ istaknuo je kako su najveći problemi​ koji su se isticali kroz projekt Kompas svakako bili ​dezinformiranost mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju kao i nezainteresiranost mladih za strukovna i deficitarna zanimanja.  Po pitanju ​dezinformiranosti mladih ​sudionici projekta  smatraju da je od iznimne važnosti promoviranje mjera ​na razini općine, grada i županije, kao i​ jačanje suradnje ​CISOK-a, HZZ-a i obrazovnih institucija, ​obvezna​ edukacija učenika srednjih škola, a posebice maturanata o zapošljavanju.

Po pitanju nezainteresiranosti mladih za deficitarna i strukovna zanimanja​ ističe se potreba za​ promoviranjem dobre prakse​ u školama i na fakultetima kako bi se mladi informirali o prednostima deficitarnih zanimanja, zatim organiziranje sajmova deficitarnih zanimanja te ​obvezne profesionalne orijentacije​ u srednjim školama , ali i potreba kvalitetnije ​organizacije i vrednovanja prakse​ koja bi trebala biti što sličnija radnom iskustvu te se vrednovati kao takva. Također važno je jačati ​kompetencije mladih u STEM području ​primjerice kroz uključivanje Republike Hrvatske u EU STEM koaliciju  ​te programe digitalne pismenosti. Nužno je i sustavnije raditi na provedbi i ostvarenju Garancije za mlade.

Svjetski savez mladih zajedno s partnerima projekta Kompas pohvaljuje mjere koje su do sada poduzete u svrhu povećanja zaposlenosti mladih, no također vjeruje kako na ovom području postoji velik prostor za napredak koji je moguć upravo kroz mjere do kojih su mladi iz 7 županije došli kroz projekt te ih uobličili u Strategiju ​o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.