mimladi

Drugi krug predsjedničkih izbora ili paloma blanca putuje, paloma nera ostaje?

Budući da politika u Hrvatskoj već neko vrijeme nalikuje na estradu, nećete mi zamjeriti ako se prilikom opisa nedavno završenih izbora poslužim jednom glazbenom metaforom.

Početkom 1990-ih godina, Zrinko Tutić bio je ozbiljno ime na hrvatskoj glazbenoj sceni. Pokazao se kao vrstan menadžer, a pjevačica Tajči, koju je on prvi zapazio i gurnuo u  estradne vode, gotovo je momentalno osvojila srca velikog djela publike. No medeni mjesec između Tajči i hrvatske glazbene estrade nije dugo trajao te je Tajči 1992, napustila Hrvatsku i otplovila putem Los Angelesa. I upravo u tome trenutku, također pod vodstvom Zrinka Tutića, svoje prve glazbene korake gradi danas mega popularna Severina Vučković. U vrijeme ovog velikog glazbenog transfera nastali su sljedeći stihovi „paloma blanca putuje, a paloma nera ostaje“. Ovi stihovi govore kako se formalno puno toga promijenilo, ali supstancijalno sve je ostalo isto. Otišla je plavuša pod imenom Tajči, zamijenila  je crnka pod imenom Severina, ali pjesme koje pjevaju i glazbeni stil koji gaje ostao je potpuno isti.

 

Povučeni ovom glazbenom metaforom možemo se zapitati što se dogodilo na hrvatskoj političkoj sceni nakon drugoga kruga predsjedničkih izbora. Je li uistinu došlo do supstancijalnih promjena što bi značilo promjenu, geopolitičkog usmjerenja i ideološkog profiliranja hrvatske, ili je palomu blancu (Kolindu), zamijenila paloma nera (Zoran Milanović). Odgovor na ovo pitanje nije jednoznačan. Štoviše postoje dva različita odgovora na ovo pitanje, i čak tri različita kuta gledišta, odnosno tri različita politička tabora, iz kojih možemo promatrati ovo pitanje.

 

Prva dva politička tabora su tabori dvaju najjačih hrvatskih stranaka, odnosno tabor SDP-a i tabor HDZ-a. Ove dvije stranke navodimo zajedno zato što one imaju potpuno jednak pogled na rezultate izbora. I SDP i HDZ tvrde kako će nakon izbora doći do ogromnih promjena, te kako ništa više neće biti isto.

Iz kuta HDZ-a predviđa se snažno skretanje prema lijevoj ideologiji te snažno prodiranje jugonostalgičarskog sentimenta u hrvatsko društvo i hrvatsku političku scenu. Na vanjsko političkom planu, HDZ tvrdi, ako će doći do pogoršanja bilateralnih odnosa s našim susjedima, te kako će nas Milanovićeva politika izvući iz srednje Europe i gurnuti  snažno prema Balkanu i „regionu“

 

Sa stavom da će nakon izbora doći do kolosalnih promjena nepogrešivo se slaže i SDP. Iz SDP-a navode kako će Zoran Milanović biti sve ono što predsjednica u proteklih pet godina nije bila. Najavljuje se obračun s korupcijom, presijecanje nepotističko klijentelističkih veza koje bivša predsjednica vuče još od svoje suradnje s Ivom Sanaderom, te osnaživanje hrvatske diplomacije i vanjske politike imenovanjem novih diplomatskih kadrova. Također, Zoran Milanović je naveo kako se Hrvatska više neće družiti s nekim sumnjivim tipovima, kao što je Viktor Orban, te kako će hrvatsku uvesti u društvo civiliziranih i tolerantnih zemalja zapadne Europe, odnosno tamo gdje Hrvatska  i pripada.

 

Kao što vidimo, gledajući na predsjedničke izbore iz perspektive SDP-a i HDZ-a, porazom Kolinde, a pobjedom Milanovića, supstancijalno se sve mijenja.

 

 No kakav stav prema predsjedničkim izborima ima treća strana, koju s obzirom na izborne rezultate predstavljaju Škorini birači. Oni su svojim predominantnim ne izlaskom na drugi krug izbora jasno pokazali što misle o Kolindi kao kandidatu HDZ-a te Milanoviću kao kandidatu SDP-a. Za Škorine biranje zapravo razlike između ta dva kandidata niti nema. Za njih su to kandidati koji zastupaju gotovo identičnu politiku, odnosno imaju identične stavove, a razlika je samo u načinu na koji se ti stavovi prezentiraju. I upravo zbog toga ti su birači ostali doma. U bivšoj Jugoslaviji  postojala je poslovica koja kaže „radio ili  ne radio svejedno ti svira radio.“ Izgleda da su Škorini birači upoznati s tom poslovicom koja iz njihove perspektive u kontekstu ovih izbora zvuči „glasao ili ne glasao svejedno će ti biti isto“

______________________

* Stavovi izneseni u člancima, kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije mimladi.hr portala. mimladi.hr ne preuzima odgovornost vezano uz podatke, mišljenja i točnost informacija navedenih u tekstovima.

 

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.