mimladi

Jeste li čuli za Brainobrain?

Radi se o jedinstvenom programu za djecu od 4 do 14 godina koji uz pomoć abakusa i mentalne aritmetike razvija važne kognitivne sposobnosti dok uz pomoć NLP-a (neurolingvističkog programiranja) izgrađuje socijalne vještine. Cilj je da se pomoću te metode razviju puni potencijali mozga: fokus, koncentracija, brzina, točnost, pamćenje i sl. Tijekom rada na abakusu izvodeći matematičke radnje djeca uz pomoć metode VAK (Vizualno Auditivno Kinestetičko) osvješćuju i pojačavaju glavna tri osjeta (pisalo senzora). Na kasnijim razinama djeca uče vizualizirati kuglice abakusa koje vide (vizualno), prate upute slušajući riječi (slušanje) da bi odradili konkretnu vježbu, te pokreću kuglice (dodir) da bi dobili odgovor, tijekom čega se odvija intenzivni trening mozga koji vodi do genijalnih sposobnosti.

Program Brainobrain u Hrvatskoj je prisutan od 2013. godine i sve se više razvija, a posebno u Zagrebu gdje postoji šest centara.

Jedan od centara pokrenuo je i mladi Domagoj Rogina (27) koji je završio studij geografije na odsjeku za Baštinu i turizam na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Zagrebu.  Za Brainobrain saznao je spletom okolnosti, kada se nakon završetka faksa raspitivao za savjete prilikom traženja posla. Tako je počeo raditi kao trener (predavač) Brainobrain Europe, u centrima Brainobrain u Dubravi i Trnju. Sam program ga je oduševio te je godinu poslije otvorio franšizni centar Brainobrain u Maksimiru, na adresi Harambašićeva 10.

“Program Brainobrain izgrađuje i potiče matematičke sposobnosti kod djece. Djeca se puno bolje i lakše snalaze u matematici. Potiče mentalnu koordinaciju što rezultira povećanjem brzine procesuiranja informacija. Radi na jačanju koncentracije i fokusa. Program Brainobrain abakus uspješno razvija i vještine kao što su fotografska memorija, razvoj mašte, kreativnost (podrazumijeva pronalaženje više različitih odgovora i rješenja na situacije i zadatke koji su pred nas postavljeni), vizualizacija, slušačke sposobnosti, ali i multitasking (mogućnost obavljanja više radnji u isto vrijeme). Jedinstvenost programa je i u posebnim uvjetima u kojima se izvodi nastava, a to je opuštajuća, zabavna i kreativna atmosfera. Na satu su najvažniji pozitivni emocionalni odnosi gdje se sva djeca smatraju malim genijalcima – i tako im se i pristupa! Ono što mi se posebno sviđa jest što se u programu pozitivno utječe i na osobnost djece. To se događa putem tehnika NLP-a. NLP je znanost o procesu razmišljanja. Povećanje svijesti o našim riječima pri stvaranju misli uvelike nam može pomoći u poboljšanju naše osobnosti, ponašanja, aktivnosti i u ostvarivanju naših ciljeva. Pozitivno razmišljanje, njegovanje emocionalne inteligencije, kreativno i slobodno izražavanje, međusobno poštovanje i uvažavanje, ključne su odlike i karakteristike programa Brainobrain. Tehnike NLP-a znatno pridonose razvoju osobnosti i samosvijesti. Kod djece buđenje samosvijesti dovodi do razvoja liderskih sposobnosti, samopouzdanja, oslobođenja od strahova, lakšeg donošenja odluka, boljeg razlučivanja bitnog od nebitnog itd., a sve radi uspješnog postizanja najviših životnih ciljeva”, otkriva nam Domagoj.

Što se tiče Brainobraina Maksimir, u planu je nastavak rada s djecom koja su u programu i dostizanje viših stupnjeva jer su tada rezultati najveći i najvidljiviji, te stalno otvaranje novih grupa. Informacije o programu mogu se naći na mrežnoj stranici Brainobraina Hrvatska – http://brainobraineurope.com/. Informacije o radu i novostima vezano uz Brainobrain Maksimir mogu se naći na Facebooku – https://www.facebook.com/brainobrainmaksimir/ i Instagramu https://www.instagram.com/brainobrain_maksimir/.

Domagojeva poruka mladima u Hrvatskoj:

Za kraj želim poručiti mladima da se isplati ostati u Hrvatskoj. Često to nije nimalo lako, ali se itekako može uspjeti. Najvažnije je biti fleksibilan i razmišljati o različitim mogućnostima. Važno je i da nismo ograničeni nužno samo na svoju struku već da prepoznajemo svoje talente te potrebe okoline u kojoj odrastamo, te svojim trudom i radom pokušamo osmisliti i stvoriti nešto što će pomoći ispuniti te potrebe. I definitivno nikada ne treba odustajati, već stalno iznova pokušavati i pritom vjerovati u sebe i svoje mogućnosti.

Lucija Kundid

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.