mimladi

Noemi – something kind, something pleasant and sweet

Da je život često nepredvidljiv, svjedoči nam sljedeća priča. Mlada poduzetnica i diplomirana ekonomistica Srđana Pažanin, rodom iz Splita, posljednjih 13 godina sa suprugom i kćeri živi u Šibeniku, a prije godinu dana ostvarila je svoj san – otvorila je slastičarnicu.

 

Iako je odmalena željela biti slastičarka, život je nije vodio u tom smjeru, pa je tako najprije diplomirala ekonomiju i neko vrijeme radila u struci, a preseljenjem u Šibenik na novom poslu upoznala je svog sadašnjeg supruga Juricu. Svaka promjena posla u njoj je budila želju iz djetinjstva da postane slastičarka, međutim, nije bila spremna na taj korak.

U razgovoru sa Srđanom saznajemo da je posljednje mjesto na kojem je radila prije rođenja kćeri bila građevinska firma, a kako je građevinu zahvatila kriza, nije se imala gdje vratiti poslije porodiljnog. U tom trenutku podržali su je suprug, brat i ostala obitelj, nagovarajući je da ostvari životni san.

 

“Bilo je ili sad ili nikad”, kaže Srđana i potom je uslijedila kvalitetna prekvalifikacija u privatnoj školi u Splitu, obavljanje prakse u Hotelu Lav u Splitu i u slastičarnici Mak na konac u Zagrebu kod Petre Jelenić koja joj je bila mentorica, ali i postala prijateljica. Nakon godine dana rada u restoranu ”Pelegrini” i dvije sezone na poziciji šefice slastičarstva u hotelu ”D-resort” odlučila je probati sama, pa je otvorila obrt.

 

Na pitanje zašto ime Noemi, odgovara: ”Sve ideje koje sam imala za ime u nekoj varijanti su već postojale i bile vezane za slatkiše, pa su mi pala napamet  biblijska imena jer imaju neko lijepo značenje. Pretražujući, prvo ime koje je Google izbacio bilo je Noemi, a prijevod je bio ‘moja slatkoća’, a na engleskom ‘something kind, something pleasant and sweet’. To je odražavalo točno što sam htjela.”

 

Sve kolače i torte u slastičarnici Noemi rade bez umjetnih smjesa i nadomjestaka, ne upotrebljavaju ticino masu, a kvaliteta im je iznad svega. Sve se izrađuje ručno,  Srđanin tim uz nju čine i dvije kolegice – Kristina Knežić i Kristina Mujan. Uz recepte koje je donijela Srđana, velik doprinos njihovoj ponudi dala je i Kristina Knežić koja je osmislila recepte i ideje za slastice koje mahom izazivaju oduševljenje.

 

Pomoć obitelji nije izostala, osobito supruga za kojeg ima samo riječi hvale: “On mi je ogromna podrška, spremniji je riskirati i da nije bilo njega ne bih se upustila u ovo. Hrabrio me i vjerovao u mene.

A na pitanje kako uspijeva biti supruga, majka i poduzetnica, odgovara: Izazovno je, svakodnevno se borim održati pravu ravnotežu u provođenju kvalitetnog vremena sa suprugom i djetetom i nastojanja da dam sve od sebe na poslu. Otpočetka je moj stav bio da ne želim raditi smjene po cijele dane jer sam to već prošla, a ovo je kreativan posao u kojem ako si premoren, ne možeš biti kreativan. Tako da, uz Božju pomoć uspijevam balansirati između uloge majke, supruge i poduzetnice.”

 

Ove godine slastičarnica Noemi imala je svoju kućicu na šibenskom Adventu, a pozitivne reakcije Šibenčana nisu izostale. Nudilo se svašta za djecu, ali i za odrasle, kao i kolači bez glutena (rogač, čokolada, rum, naranča – bez brašna). Za djecu su u ponudi bili medenjaci u obliku soba, macaronsi punjeni čokoladom u obliku snjegovića, zeleni borići punjeni čokoladom, a za odrasle ”Šu” varijanta princes-krafni obogaćenih hrskavim dijelom s punjenjem od kestena ili Baileysa. Također, tu je i panettone (prigodno nazvane adventtone), muffini punjeni čokoladom, vafli s raznim punjenjima.

 

”Glavni sastojak je ljubav”, a Srđana nam otkriva kako je došlo do toga: ”Postojala je opasnost da zvuči izlizano jer je svima glavni sastojak ljubav, ali sam baš htjela da to bude glavni slogan jer odražava, ne samo moju ljubav koja je utkana u cijeli taj posao, te mojih kolegica i supruga, već i Božju ljubav prema meni; to je bila želja moga srca i moj san, i vjerujem da sam uz Njegovu pomoć to i ostvarila.”

Uskoro stiže dostavno vozilo pa vjeruju da će se njihove narudžbe proširiti cijelom Dalmacijom, ali i šire. Sve novosti vezane uz  slastice Noemi slatkoljupci mogu pronaći na društvenim mrežama, Instagramu i Facebooku.

 

Na kraju, za mlade ljude koje zahvaća apatija i razmišljaju o odlasku iz Hrvatske ima poruku: ”U Hrvatskoj su okolnosti takve da ništa ne ide u prilog tome da ih se potakne da ostanu, ali gledajući na život u inozemstvu – nije zlato sve što sja. Ohrabrila bih mlade da se pokušaju, koliko god mogu, ostvariti i izboriti, da mogu reći da su dali sve od sebe jer je moguće da se iznenade i uspiju. Mladi ljudi nositelji su promjena, a ako svi oni odu vani, kako ćemo očekivati da nam se promjena dogodi? Borbeno je i teško, ali se isplati. Želim od srca puno uspjeha svima i da ne odustanu od svojih snova, već ih ostvare. Ja sam mnogo puta odustala, ali kad su sve okolnosti bile protivne, Bog je dao da se stvari poslože.

 

Šibenik je postao bogatiji za još jednu slastičarnicu, slasticama Noemi želimo puno sreće, a tebi dragi čitatelju da se usudiš živjeti svoje snove. ☺

 

 

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.