mimladi

Ivana Grahovac i Katarina Mamić: “Veselimo se otvorenoj i stručnoj raspravi na okruglom stolu o pobačaju!”

Ivana Grahovac i Katarina Mamić dvije su mlade djevojke, studentice medicine. One su i članice Bioetičkog tima udruge Svjetski savez mladih Hrvatska, koji ovaj utorak, u 18.30 sati u auli Rektorata Sveučililšta u Zagrebu organizira okrugli stol pod nazivom: Novi zakon o pobačaju – što očekivati? Tim povodom razgovarali smo s Ivanom i Katarinom o važnosti dijaloga, pitanju priziva savjesti te o velikoj zainteresiranosti mladih za ovu temu.

 

Ponekad se čini da se o temi pobačaja i previše govori, snimaju se emisije, organiziraju se tribine, to je goruća tema. Zašto mislite da je potrebno organizirati još jedan sličan događaj?

Katarina: Mislim da se o tako važnoj temi ne može previše govoriti. Uvijek je dobro raspraviti važnu stvar i sagledati je sa što više strana. Posebice to smatram bitnim u ovom trenutku kada se u Hrvatskoj iščekuje revizija zakona o pobačaju. Također, istina je da se organizira zaista puno događaja, no često su to događaji u kojima se ne sluša, nego samo slijepo diktiraju svoja mišljenja. Mislim da je malo ljudi spremno za dijalog i smirenu otvorenu raspravu.

Odlučili smo organizirati okrugli stol kako bismo ponudili kvalitetnu raspravu između stručnjaka raznih područja o smjeru novoga zakona i o mogućoj sudbini priziva savjesti. Naime, to je jedno osjetljivo pitanje koje se često pojavljuje i tema je mnogih primjedbi.

Ivana: Mislim da je potrebno organizirati ovaj okrugli stol upravo zato jer vjerujem kako to neće biti još jedan u nizu sličnih događaja gdje se osjetljivoj temi pobačaja pristupa jednostrano. Naš okrugli stol nije ideološki obojan, već su na prvom mjestu stručnost i kultura dijaloga. Također, želimo potaknuti kvalitetnu akademsku raspravu. U medijima se radi podizanja gledanosti često potiče svađalački pristup gdje se suprotna mišljenja ne uvažavaju, uz povremeno iznošenje neistina ili poluistina kao argumenata u nastojanju potvrđivanja vlastitog stajališta. Potrudili smo se dovesti govornike koji će na okruglom stolu zaista govoriti činjenice, a razlike u mišljenjima uvažavati uz spremnost na akademsku raspravu. Nakon moderirane rasprave bit će vremena i za pitanja iz publike tako da je ovo odlična prilika svim zainteresiranim pojedincima da saznaju ono što ih zanima.

 

Vi ste članice udruge koja se bavi mladima. Zašto bi ovo pitanje bilo važno za mladu osobu?

 

Ivana: Za početak, rekla bih da velik interes za ovaj okrugli stol na našim društvenim mrežama govori sam za sebe. Očito se radi o temi koja je mladima važna te, bez obzira što se o temi pobačaja puno govori, mladi smatraju kako nemaju sve informacije koje ih zanimaju te kako imaju pravo dobiti odgovore, ali i ponuditi svoja viđenja problema i potencijalna rješenja. 

 

Također, pitanje zakonske regulacije pobačaja vrlo je široko i zahtijeva stručnost u mnogim područjima – od medicinskog, pravnog i bioetičkog do filozofskog i sociološkog, a upravo su mnogi zainteresirani za okrugli stol studenti navedenih područja i budući stručnjaci koji će vrlo brzo i sami biti u situaciji gdje će njihovo znanje i mišljenje o temi biti pod povećalom, i što je još bitnije, presudno u njihovom radu s ljudima.

Katarina: Ovo je pitanje bitno za svaku osobu, no naročito za mlade jer su oni u reproduktivnim razdobljima svojih života. Oni će se osobno naći u neočekivanim situacijama ili netko od njihovih poznanika. Oni su ti na koje se zakon odnosi, a i na njima je da sudjeluju u odlukama koje će se odraziti na budućnost.

 

Zašto je ova tema važna za vas osobno?

Katarina: Za mene je ova tema osobno važna iz nekoliko razloga: mlada sam osoba, djevojka sam i studentica medicine, dakle ne samo da će tako nešto utjecati na moj osobni život već i na profesionalni.

Ivana: Puno je razloga zašto mi je ova tema važna, a mnoge od njih dotakli smo kroz prethodna pitanja, poput manjka kvalitetnih rasprava u javnosti te osobne želje za stjecanjem novih znanja. Dodala bih da mi je kao studentici medicine, budućoj liječnici, posebno bitno imati što je moguće više kvalitetnih informacija kako bih u danom trenutku svojim pacijentima mogla pružiti medicinski ispravan savjet, pristupajući im s razumijevanjem, a sve po načelima struke i humanosti.

 

 

Kad se govori o pobačaju, često se spominje i priziv savjesti. Što vi mislite o tome?
 

Ivana: To pitanje je iznimno bitno jer mislim da liječnici nakon silnih godina studiranja, stažiranja, specijalizacija i rada s ljudima zaslužuju biti saslušani ako smatraju da nešto što se od njih traži da učine nije u skladu s njihovom stručnom procjenom, ali i osobnom savješću koja je, na primjer, zaštićena i Općom deklaracijom o pravima čovjeka i Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Naravno da je pritom potrebna detaljna regulacija situacija u kojima se liječnici mogu pozivati na priziv savjesti kako bi se spriječila štetna zlouporaba. Posebno se veselim ovom dijelu rasprave na okruglom stolu jer me zanimaju mišljenja stručnjaka i njihovi ‘pro i contra’ argumenti.

 

Što vas potiče da se uz sve obveze angažirate i oko organizacije ovog okruglog stola?

 

Ivana: Mislim da se radi o važnim pitanjima o kojima se inače ne govori na pravi način i zato mi je bilo drago što u organizaciji mogu pomoći prekrasnim mladim i ambicioznim ljudima iz Svjetskog saveza mladih, a posebno bioetičkom timu te udruge – začetnicima ideje o ovakvom okruglom stolu.
Katarina: Znam da radimo nešto kvalitetno i uvelike potrebno pa sam se vrlo rado uz svakodnevne obveze posvetila i ovome.

 

Na kraju, možete li nam reći nešto malo više o samom događaju?

 

Katarina: Okrugli stol će biti vrlo zanimljiv i vjerujem da će se razviti dobra rasprava. Održat će se u prekrasnoj Auli Sveučilišta u Zagrebu na Pravnom fakultetu. Okupili smo zanimljive i veoma iskusne ljude – dođite!

Ivana: Smatramo da su naši govornici, stručnjaci u svojim područjima, najbolja garancija za jedno zanimljivo i kvalitetno akademsko predvečerje. U pripremi ovog okruglog stola razgovarali smo s mnogima tražeći savjete, no stekli smo dojam da se većina o ovoj temi ne želi izlagati u javnosti. Jedan od ciljeva našeg okruglog stola jest upravo pridonijeti demokraciji, kulturi dijaloga i razmjeni znanja i mišljenja, bez straha od kasnijih medijskih napada.

 

 Jasno nam je da takvo društvo nećemo stvoriti već u utorak, ali ga zasigurno vrijedi početi graditi. Znate kako kažu, kamen po kamen – palača. 

 

Zato, pridružite nam se na okruglom stolu i počnimo graditi takvo društvo zajedno!

mimladi.hr

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.