mimladi

Stablo znanja powered by Vip

U današnje vrijeme, posebno u okolnostima kakve postoje u Republici Hrvatskoj, nije lako odlučiti se na pokretanje bilo kakvog projekta, a mladima koje se često podcjenjuje, to je još teže. Podrška tijekom razvoja je bitna, no ono što je presudno je volja i motivacija pojedinca ili grupe koji su odlučili donijeti promjene u svoje društvo. Mladima treba pružiti priliku, dati im podršku tijekom školovanja i poticati ih na razvoj i realizaciju poduzetničkih zamisli.

Studenti Sveučilišta u Zagrebu dugo vremena nisu imali prostor koji bi mogli koristiti za razvoj svojih ideja, realizaciju programa i projekata, no promjena se dogodila kada se u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu otvorio prostor pod nazivom “Stablo znanja powered by Vip”. A kako bismo saznali od kuda je došla ideja i kako je tekao razvoj cijelog projekta porazgovarali smo s osobama koje se brinu o cijelom prostoru i svakodnevno pomažu studentima.

Marko Komerički, inicijator i pokretač svega, dugo je vremena razmišljao o pokretanju projekata značajnih za društvo, a cijela priča o Stablu znanja je započela za vrijeme realizacije jednog komercijalnog projekta. Kao i mnogi koji se odvaže biti pokretači promjena, u početku svega je bio sam, no to ga nije pokolebalo da nastavi raditi na razvoju ideje. Nakon pozitivnih reakcija okoline i raspisivanja projekta, krenuo je u realizaciju, a podrška obitelji, angažman njegovog brata Danka i prijatelja Leona Grdića nešto je što mu je davalo dodatnu motivaciju za nastavkom. Na realizaciji se radilo više od godinu dana, a svoje osobne razloge za pokretanje projekta, Marko nam je rekao u nekoliko rečenica:

“Svi smo mi dio društva i svatko od nas može imati važnu ulogu u kreiranju društva, a kada svi krenemo u istom smjeru, malo tko nas može zaustaviti. Ne smijemo se žaliti bez da smo dali sve od sebe, sami kreiramo svoj život i svoju sudbinu pa stoga ne možemo samo čekati da netko drugi učini nešto za nas, da nas sve čeka na pladnju ili da krivimo druge za situaciju u kojoj se nalazimo bez da smo sve dali da je promijenimo.”

Stablo znanja, prema Markovom viđenju, nije zamišljeno samo kao prostorija, već kao platforma koja će mladima omogućiti razmjenu znanja, upoznavanje i povezivanje s drugima koji imaju slične interese te poticati izvrsnost posebno među studentskom populacijom. Mjesta ima za sve, studenti dolaze učiti, udruge održavaju sastanke, a sve što su do sada dobili su pohvale i nove ideje koje će nastojati što prije realizirati.

“Pokušali smo se usmjeriti na one bitne stvari koje su potrebne mladima i da sve za njih bude besplatno. Od toga bih svakako naglasio super brzi internet osiguran od partnera projekta VIPnet-a, mini studio, računala za programiranje, dizajniranje, izradu videa i slično.

Svakog dana od 9 do 17 sati prostor i sva infrastruktura su dostupni studentima koji je i intenzivno koriste.  Od 17 sati pa nadalje, koristi se za razna predavanja, skupove, prezentacije, sastanke. Tako da ima dana kada jedna osoba cijeli dan provede posvećena projektu, ali kada se radi s mladima, to nije toliko teško. Uz to, svakog vikenda smo također aktivni jer je u sklopu projekta pokrenuta i eSports Sveučilišna liga što je još jedan vrlo značajan projekt na koji smo ponosni”, rekao je Marko.

A kada govorimo o eSports Sveučilišnoj ligi, koja je izazvala zaista veliki interes studenata, da bi sve prošlo kako treba se brine voditelj Tomislav Jantol. Tomislav, osim toga,  operativno vodi projekt Stablo znanja powered by Vip. Sam kaže kako pomaže viziju projekta provesti u djelo, a Marka je upoznao kada se vratio s razmjene iz Španjolske s mislima kako i na koji način stečenim kompetencijama pridonijeti društvu.

“Vjerujem da svi imamo poriv pomagati drugima, a to je često ono što osobu najviše usrećuje. U ovom slučaju, konkretno, to znači raditi sa studentima na projektima i dati im prostora da se izraze. Oni su to prepoznali i do sada smo imali više uspješno realiziranih ideja. Prilika da mogu u tome sudjelovati me motivirala da dam svoj doprinos ovoj inicijativi. Osoba radi najviše dobro za sebe i za društvo kada iskreno radi na onome što osjeća iznutra. Volio bih da Stablo znanja postane simbolom za društvenu transformaciju i bude osnova koja će studentima pomoći da definiraju sebe i tko žele biti. Inspiriralo me to što vidim da se studenti traže i razmišljaju o sličnim ili istim pitanjima kao i ja”, rekao je Tomislav.

Iako svjestan da su mladi danas uglavnom pasivni ili se bave onim stvarima koje nisu toliko važne, Tomislav je problem detektirao i u brojnim informacijama koje svakodnevno dobivamo gdje je teško vidjeti koje su bitnije od drugih.

“Pored toga, stvari su nam dostupnije nego ikada i ljudi pribjegavaju onome što ih ne potiče na rast, već onome što pruža ugodu u radnjama i stavovima na koje su navikli. Stablo znanja potiče slobodno mišljenje, jer je u konačnici izvor razvoja i blagostanja u mišljenju koje ne ograničava i ne isključuje nikoga. U svemu što radimo promičemo kolegijalnost i podržavamo mlade s idejama da s njima hrabro istupaju, sudjeluju u društvu i mijenjaju ga.”

Za kraj nam je Marko otkrio i kako su došli do zanimljivog naziva projekta:

“Naziv Stablo znanja također je odabran radi simbolike, stablo je živo biće koje zahtijeva plodno tlo, puno hranjivih tvari, vode, sunca, pažnje i rada. Stablo, osim što je dio ekosustava i doprinosi cijelom sustavu, nekad pruža i plodove. Listovi bi mogli predstavljati sve studente, a plodovi sve radove, projekte, tvrtke i sve ostalo pozitivno što može biti plod rada. Kineska poslovica kaže kako je najbolje vrijeme za posaditi stablo bila prije 30 godina, a drugo najbolje vrijeme sada. Pokušali smo se držati poslovice.”

Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu je projekt podržao u vidu osiguravanja prostora, a partnersku podršku su pružili Wiener osiguranje, Zagrebačka banka i VIPnet. Također, prošlogodišnji saziv Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu na čelu sa Sandrom Gašparom dao je punu podršku projektu, a nije izostala ni podrška novoizabranog predsjednika Nediljka Jerkovića i Sveučilišta u Zagrebu na čelu s rektorom Damirom Borasom.

Sigurni smo da će projekt svake godine postajati sve bolji, da će se studentima pružati nove mogućnosti u skladu s razvojem novih tehnologija i prema standardima Europske unije. Možemo reći da nitko više ne može tražiti izlike oko pokretanja i realizacije ideja, jer Stablo znanja nudi sve ono što je potrebno za početak, a s ovakvim mladim ljudima koji vode brigu oko svega, i više od toga.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.