mimladi

Potrebno je učiniti konkretne korake za dostupnost financijskog obrazovanja u Hrvatskoj

”Postoji velika potreba za sadržajima financijske pismenosti”, rekla je dr. sc. Andrea Lučić, jedna od autorica srednjoškolskog udžbenika ‘Moj novac, moja budućnost’ i profesorica s Katedre za marketing Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na tribini Nauči kako postati financijski samostalan, koju je u utorak, 12. 12. organizirao Svjetski savez mladih Hrvatska.

 

Michelle Braš Roth, mag. paed., načelnica Odjela za svjedodžbe i kvalifikacije Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i voditeljica PISA istraživanja za Hrvatsku, istaknula da je Hrvatska na samom dnu dostupnosti financijskog obrazovanja te je potrebno učiniti konkretnije pomake po tom pitanju. 65 posto škola u Hrvatskoj nema program financijskog obrazovanja, 20 posto škola je uvelo takve programe unazad 2-3 godine, dok 13 posto škola provodi financijsko opismenjavanje dulje od 2 godine, što se uglavnom odnosi na ekonomske i slične škole.

 

S obzirom da mladi prema istraživanjima ostvaruju niske rezultate financijske pismenosti, Luka Tripalo iz udruge SSMH istaknuo je da Gradska Skupština Grada Zagreba treba definirati financijsku pismenost kao posebnu stavku u Proračunu za 2018. i odrediti sredstva za predavanja o financijskoj pismenosti u osnovnim i srednjim školama koja bi provodio Gradski ured za obrazovanje. 

 

U Proračunu već postoji posebna stavka za prevenciju zloporabe droga na temelju koje PU Zagrebačka više od 10 godina održava predavanja u školama u školama u Zagrebu. Na isti način bi Gradski ured za obrazovanje trebao održavati predavanja o financijskoj pismenosti – samostalno ili u suradnji s nekom drugom javnom ustanovom – a ne da se sredstva izdvajaju isključivo za udruge, zaključio je Tripalo.

 

Petar Jurišin, predsjednik Savjeta mladih Grada Zagreba, istaknuo je kako se u Programu za mlade Grada Zagreba 2015. – 2018. ne nalazi konkretna stavka o financijskom opismenjavanju.

 

Predavanje je održano u sklopu projekta “Jačanje kapaciteta udruga za društveno zagovaranje”, koji financijski podupire Grad Zagreb.

 

mimladi.hr

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.