Jabuka, vjerovali ili ne, znali ili ne, voćka je iz porodice ruža. Ta se “ruža” javlja se u poznatoj izreci naših baka “Jedna jabuka na dan – tjera doktora iz kuće van!” i jedno je od najzdravijih voćki na svijetu pa i ne čudi da ima i svoju izreku, ali i svoj svjetski dan.
Prema istraživanjima vlakna iz jabuke smanjuju rizik od Parkinsonove bolesti, konzumacija jabuka smanjuje rizik od tumora, liječi proljev i zatvor, a smanjuje i rizik od dijabetesa. Jabuka srednje veličine ima tek oko 95 kalorija i možete ju jesti dok ste na bilo kakvoj dijeti, a bogata je i vitaminom C. Iako ima malo kalorija, jabuka nam daje osjećaj sitosti jer voćka srednje veličine sadrži oko 4 grama vlakana, što je 10 do 15% dnevnih potreba.
U Hrvatskoj je najzastupljenija sorta idared (33%), golden delicious (13%), jonagold (9%), gala (7%), grany smith (5%) i ostale sorte čine 35%. Najviše površina kod nas pod jabukom nalazi se u Osječko–baranjskoj županiji, a u 2019. godini, ukupno je u Hrvatskoj proizvedeno čak 68 tisuća tona jabuka.
Slažemo se da je jabuke najbolje pojesti svježe, ali donosimo vam jedan super brzi recept za slatki kruh od jabuka i cimeta koji savršeno paše uz jutarnju kavu ili čaj.
Od sastojaka vam je potrebno: 2 veće jabuke, 2 šalice glatkog brašna, 1 žličica cimeta u prahu, 0.5 šalice šećera kristal, 1 vrećica praška za pecivo, 1 žličica soli, 0.5 šalice biljnog ulja, 0.5 šalice jogurta, 1 žličica ekstrakta vanilije, 2 veća jaja, 0.5 šalice mljevenih oraha ili badema. Priprema je lagana, za svakog početnika: Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva, a stranice kalupa za kruh namažite maslacem. Na dno kalupa stavite papir za pečenje kako biste lakše izvadili kruh od jabuka i cimeta. Jabuke ogulite i izrežite na kockice veličine nokta. U posudi pomiješajte komadiće jabuka s cimetom, dodajte usitnjene orašaste plodove, šećer i žlicu brašna. U drugoj posudi pomiješajte prašak za pecivo, šećer i preostalo brašno, dodajte ulje, jogurt, aromu vanilije, jaja. Miksajte mikserom dok se sastojci ne sjedine u glatku smjesu koju ćete potom dodati jabukama. Sok koji su ispustila jabuke nemojte prolijevati. Dobivenu smjesu izlijte u kalup za pečenje. Kruh od jabuka pecite 60 minuta. Ostavite ga petnaestak minuta u kalupu, a potom izvadite. Kada se ohladi servirajte ga uz omiljenu marmeladu i čašu mlijeka, čaja ili kave.
Kroz povijest, spominjemo jabuku u različitim pričama, poput oneda je Issac Newton otkrio zakon gravitacije kad mu je jabuka pala na glavu. Navodno se Issac Newton odmarao ispod stabla kad mu je jabuka pala na glavu i to mu je pomoglo da otkrije zakon gravitacije. U kineskoj kulturi, riječ za jabuku je ‘ping’ što je ujedno i riječ za mir. To je razlog zašto su jabuke popularan poklon kad posjećujete nekog u Kini. U drevnom pak Rimu, jabuke su se smatrale luksuznim voćem.
Jabuka je kod nas jedno od najvažnijih voćki i u našoj kulturi. Nekada, u Međimurju ako aam je dečko poklonio crvenu jabuku to je značilo da mu se sviđate. Jabuka igra važnu ulogu i u zarukama u Hrvatskoj povijesti. Pri zarukama djevojka je nekada primala darove, najčešće jabuku, novac i/ili prsten. U nekim krajevima, posebice dinarskima (još i danas prisutno), prije ulaska u mladenčevu kuću mladenka baca na krov ili preko kuće jabuku ili kolač.
Jabuka je toliko popularna u Hrvata da postoji nebrojno fraza u našem jeziku upravo s tom voćkom. Evo nekih najčešćih:
jabuka razdora ono što izaziva svađu, razlog za smutnju
miješati kruške i jabuke brkati pojmove, ne misliti logično
rumen/a kao jabuka vrlo zdrava izgleda u licu;
zagristi u kiselu jabuku upustiti se u rješavanje teškog zadatka, prihvatiti se nezahvalna posla i sl.
Nadamo se da ste nešto novo o jabukama uspjeli naučiti i da ćete trknuti do najbliže tržnice po svoju dozu jabučnih vitamina!