mimladi

Recepti za božićne keksiće

Konačno nam je stiglo vrijeme Božića, mnogima najdraži dio godine. Ovo doba godine znači samo jedno, a to je priprema previše vrsta kolača i keksića u kojima ćemo danima uživati. Donosim vam jednostavne, fine i brze recepte za keksiće po kojima ćete pamtiti ovaj Božić!

Paprenjaci

Keksići aromatičnog i drugačijeg okusa koje svakako morate probati. Paparenjaci će vaš ovogodišnji Božić učiniti potpuno drugačijima.

– Sastojci:

  • 450 g glatkog brašna
  • 180 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 150 g mljevenih oraha
  • 3 žumanjka
  • 1 jaje
  • 2 žlice meda
  • 1, 5 žličica cimeta
  • 1 žličica klinčića
  • 1 žličica muškatnog oraščića
  • Pola žličice bijelog papra

– Priprema:

  • U brašno dodati hladan maslac i izmrviti. Zatim dodati šećer, orahe, žumanjke, jaje, med i začine. Zamijesiti tijesto, podijeliti ga na pola, umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na 1 sat. Nakon hlađenja, razvaljati tijesto na debljinu 7 mm i rezati oblike po želji. Paprenjake peći na 180 stupnjeva oko 10 minuta.
Foto: Privatna arhiva autora

Linzeri

Linzeri su nezaobilazni keksići gotovo kod svake obitelji, stoga Božić bez njih proći ne može.

– Sastojci:

  • 125 g margarina
  • 125 g šećera u prahu
  • 250 g oštrog brašna
  • 2 kuhana jaja (samo žumanjci)
  • 1 sirovo jaje
  • 1 vanilin šećer

– Priprema:

  • Od svih sastojaka izmijesiti tijesto, razvaljati, rezati oblike po želji i peći na 180 stupnjeva 5 do 8 minuta. Nakon što su keksići pečeni, premazati ih sa namazima po želji i spojiti ih.
Foto: Privatna arhiva autora

Danski keksići

Ove keksiće kupujemo u limenim kutijama, ali sada ih možete napraviti sami.

– Sastojci:

  • 225 g maslaca
  • 100 g šećera
  • Prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 285 g glatkog brašna
  • 1 žlica arome vanilije

– Priprema:

  • Maslac, šećer i sol mutiti pa dodati jaje, mutiti sve dok se šećer ne otopi. Zatim dodati aromu vanilije i na kraju brašno. Smjesu staviti u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i istiskivati na pleh radeći krugove. Prije pečenja staviti pleh sa keksićima u hladnjak na 20 minuta te ih nakon toga peći na 180 stupnjeva oko 15 minuta.
Foto: Privatna arhiva autora

Raspucanci

Vrlo popularne raspucance vole gotovo svi, a uz to izgledaju efektno.

– Sastojci:

  • 50 g margarina
  • 220 g čokolade za kuhanje
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 210 g oštrog brašna
  • Pola praška za pecivo
  • Šećer u prahu

– Priprema:

  • Margarin i čokoladu otopiti, malo ohladiti. Za to vrijeme izmiksati jaja, šećer, vanilin šećer, pa dodati otopljenu čokoladu i na kraju brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesu staviti u hladnjak na 2 sata. Nakon hlađenja raditi kuglice, valjati ih u šećer u prahu i slagati na pleh. Keksiće peći na 170 stupnjeva oko 8 minuta.
Foto: Unsplash

Vanilin kiflice sa kokosom

Vanilin kiflice su pravi božićni klasik i zato ih svi obožavamo, ali ovaj puta sa malom promjenom.

– Sastojci:

  • 250 g maslaca
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g kokosa
  • Sok i korica limuna
  • 300 g glatkog brašna

– Priprema:

  • Maslac, jaje, šećer i vanilin šećer pjenasto umutiti. Dodati sok i koricu limuna, brašno i rukama umijesiti glatko tijesto. Od tijesta uzimati manje kuglice, razvaljati u manji valjak i oblikovati u male potkovice. Kiflice peći na 180 stupnjeva oko 15 minuta.

Ove blagdane uživajte u zajedništvu, ljubavi i radosti, zato što je to ipak najbitnije. Sretan Božić svima!

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.