Konačno nam je stiglo vrijeme Božića, mnogima najdraži dio godine. Ovo doba godine znači samo jedno, a to je priprema previše vrsta kolača i keksića u kojima ćemo danima uživati. Donosim vam jednostavne, fine i brze recepte za keksiće po kojima ćete pamtiti ovaj Božić!
Paprenjaci
Keksići aromatičnog i drugačijeg okusa koje svakako morate probati. Paparenjaci će vaš ovogodišnji Božić učiniti potpuno drugačijima.
– Sastojci:
- 450 g glatkog brašna
- 180 g maslaca
- 150 g šećera
- 150 g mljevenih oraha
- 3 žumanjka
- 1 jaje
- 2 žlice meda
- 1, 5 žličica cimeta
- 1 žličica klinčića
- 1 žličica muškatnog oraščića
- Pola žličice bijelog papra
– Priprema:
- U brašno dodati hladan maslac i izmrviti. Zatim dodati šećer, orahe, žumanjke, jaje, med i začine. Zamijesiti tijesto, podijeliti ga na pola, umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na 1 sat. Nakon hlađenja, razvaljati tijesto na debljinu 7 mm i rezati oblike po želji. Paprenjake peći na 180 stupnjeva oko 10 minuta.
Linzeri
Linzeri su nezaobilazni keksići gotovo kod svake obitelji, stoga Božić bez njih proći ne može.
– Sastojci:
- 125 g margarina
- 125 g šećera u prahu
- 250 g oštrog brašna
- 2 kuhana jaja (samo žumanjci)
- 1 sirovo jaje
- 1 vanilin šećer
– Priprema:
- Od svih sastojaka izmijesiti tijesto, razvaljati, rezati oblike po želji i peći na 180 stupnjeva 5 do 8 minuta. Nakon što su keksići pečeni, premazati ih sa namazima po želji i spojiti ih.
Danski keksići
Ove keksiće kupujemo u limenim kutijama, ali sada ih možete napraviti sami.
– Sastojci:
- 225 g maslaca
- 100 g šećera
- Prstohvat soli
- 1 jaje
- 285 g glatkog brašna
- 1 žlica arome vanilije
– Priprema:
- Maslac, šećer i sol mutiti pa dodati jaje, mutiti sve dok se šećer ne otopi. Zatim dodati aromu vanilije i na kraju brašno. Smjesu staviti u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i istiskivati na pleh radeći krugove. Prije pečenja staviti pleh sa keksićima u hladnjak na 20 minuta te ih nakon toga peći na 180 stupnjeva oko 15 minuta.
Raspucanci
Vrlo popularne raspucance vole gotovo svi, a uz to izgledaju efektno.
– Sastojci:
- 50 g margarina
- 220 g čokolade za kuhanje
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 210 g oštrog brašna
- Pola praška za pecivo
- Šećer u prahu
– Priprema:
- Margarin i čokoladu otopiti, malo ohladiti. Za to vrijeme izmiksati jaja, šećer, vanilin šećer, pa dodati otopljenu čokoladu i na kraju brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesu staviti u hladnjak na 2 sata. Nakon hlađenja raditi kuglice, valjati ih u šećer u prahu i slagati na pleh. Keksiće peći na 170 stupnjeva oko 8 minuta.
Vanilin kiflice sa kokosom
Vanilin kiflice su pravi božićni klasik i zato ih svi obožavamo, ali ovaj puta sa malom promjenom.
– Sastojci:
- 250 g maslaca
- 1 jaje
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g kokosa
- Sok i korica limuna
- 300 g glatkog brašna
– Priprema:
- Maslac, jaje, šećer i vanilin šećer pjenasto umutiti. Dodati sok i koricu limuna, brašno i rukama umijesiti glatko tijesto. Od tijesta uzimati manje kuglice, razvaljati u manji valjak i oblikovati u male potkovice. Kiflice peći na 180 stupnjeva oko 15 minuta.