mimladi

Knjiga o jednom djetinjstvu – U malu je uša Đava

Tisja nije samo napisala knjigu, Tisja je stvorila vremeplov!

Knjige su čarobne. Mislim da jednostavnijeg i točnijeg opisa nema. Ništa mi nije draže nego uzeti knjigu u ruke i isključiti se iz svijeta koji me okružuje. Knjiga je portal u drugi svijet, u drugi lik. Ovoga me puta knjiga nije odvela na drugi kontinent ili u super modernu budućnost … odvela me u moje djetinjstvo.

Autobiografski zapisi jednog djetinjstva u Splitu uz dida i najbolju baku na svitu

Osamdesete i Split. Riječi koje mi mame osmijeh. Kada vam u žilama teče i malo splitske krvi, logično je da ćete kad-tad uhvatiti u ruke knjigu u kojoj se radnja odvija u najljepšem gradu na svijetu. Ali nisam samo ja uhvatila knjigu, knjiga je uhvatila i mene, moje srce i vratila sjećanja na također najbolju baku i djeda.

Tisja Kljaković Braić na duhovit način uz splitski dijalekt opisuje svoju obitelj, rođake, susjede kroz svakidašnji život jedne tipične obitelji. Did Žarko i baka Nevenka glavni su likovi kojima je centar svita bila upravo njihova unuka Tisja. Opis vremena nas automatski podsjeća na Split iz Velog mista, a svakidašnje zgode ukazuju kako je ne baš tako davno sve bilo jednostavnije. S malenom smo Tisjom proživjeli odlazak u vrtić, kupanje pod Marjanom, školske dane, igračke, nesretnu matematiku, kratke sate klavira, komunistički Božić, trač partije bakinih prijateljica, skeniranje susjeda s balkona, automobile koje smo sigurni svi imali. No naglasak moramo staviti na originalne izjave dida Žarka. Svako je poglavlje izazvalo iskreni smijeh, a zadnje su dvije stranice potaknule rijeku suza.

Na svakoj bih stranici osjetila istu količinu ljubavi koju sam dobivala od svojih bake i djeda. I dan danas, nakon toliko dugo vremena, osjetim miris djedovog automobila, vidim točnu nijansu njegovoga najdražeg džempera. Nijedna šetnja pokraj Save nije prošla, a da ga se nisam sjetila. Mamin rižoto nikada neće biti kao bakin. Barbike i plišane igračke nikada neću baciti jer ih je upravo baka (s dobrim ukusom) kupila. Nedostaje mi njihov zagrljaj. Ne mogu gledati praznu kuću, ne dopuštam si da budem dugo u njihovoj ulici… ali duboko u sebi znam da su oni još uvijek tu i da će uvijek biti uz mene.

Upravo nam je ova čudesna spisateljica omogućila da uđemo u vremeplov, ostavimo ovaj brzi život koji se sastoji od multitaskinga i vratimo se u vrijeme u kojemu je sve bilo puno bolje. To koliko je dobro vremeplov napisan i skiciran dokazuje i istoimena predstava koja je izazvala desetominutni pljesak.

Nakon knjige dolazi kazalište

Splitski HNK za ovo djelo nije ni trebao reklamu. Premijera u režiji Marija Kovača napokon je zaživjela nakon triput najavljene pa otkazane predstave zbog pandemije COVID-19.

Aduti predstave bez premišljanja su baka i djed (Nenad Srdelić i Snježana Sinovčić Šiškov) uz Tisju (Andrea Mladinić) s najzanimljivijim i najzahtjevnijim ulogama. Rijetko se događa da glumci glume stvarne osobe. Prilagodba romana kazalištu bila je pravi izazov. Publiku nisu htjeli samo nasmijati htjeli su izazvati emociju.

Emocije, pa tako i predstave, svrstavamo u dvije kategorije: sretne i tužne. Ova je predstava dobila i jednu i drugu. I život je takav, ima lijepih i tužnih trenutaka. Sjedeći u kazalištu i dopuštajući si odmor od brzog života, publika je kao nagradu dobila proživljavanje vlastitog djetinjstva. Ponovno su osjetili onu bezbrižnost i ljepotu koju mogu pružiti mlade godine. Osim djetinjstva, osjećala se i atmosfera bivše Juge, koja je ostala u srcima naših najmilijih. Čujemo ciku i vrisku, loptu i trk djece koja nažalost danas ili nisu u ovoj državi ili su zatvoreni u kući s modernom tehnologijom. Sve je to prošlo kroz moždane vijuge gledatelja, kroz njihova srca u kojima još uvijek postoji ono dijete koje sada odraslo. Zahvaljujući izvrsnoj spisateljici i glumcima Splićani su HNK-u poklonili oduševljene ovacije.

O spisateljici

Tisja Kljaković Braić rođena je 30. lipnja 1979. godine u Splitu gdje živi i radi. Završila je Školu likovnih umjetnosti, smjer slikarski dizajn. U travnju 2003. godine diplomirala je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Gorkog Žuvele.

Svoja je djela izlagala na tridesetak skupnih izložbi te četrdeset samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Djela joj se nalaze u fundusu Moderne galerije u Zagrebu, Galeriji sv. Krševana u Šibeniku te u privatnim zbirkama diljem svijeta. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Autorica je hit-knjiga U malu je uša đava i Oni. [1]

Osim hit knjiga tu su i popularne karikature u kojima se svi možemo prepoznati.


[1] Autori-Tisja Kljaković Brajić, https://fraktura.hr/autori/tisja-kljakovic-braic, 9. 4. 2022.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.