Kultura u vremenu krize

| 2 min | 13.02.2021

Kulturiranje
Filozofiranje

Definirajući kulturu kao manifestaciju ljudske sposobnosti da se prilagodi uvjetima oko sebe, kao izričaj duha, zbir vrijednosti, opažamo da je kultura neodvojiva od čovjekove biti. Samim time otporna je na prolaznost i mijene vremena. Danas kada se cijeli svijet bori s pandemijom koronavirusa, koja opasno pogađa i prijeti ljudskom duhu, pitamo se kako kultura odgovara na dosad nepoznate zahtjeve koje suvremeno doba nameće svakome čovjeku?

Pod pojmom kultura podrazumijevamo sva materijalna i duhovna dobra, etičke i društvene vrijednosti što ih je stvorilo čovječanstvo. Kultura predstavlja neupitan sustav vrijednosti, odraz osobe, društva, okoline koja obogaćuje čovjeka na tjelesnoj, duhovnoj, mentalnoj i emocionalnoj razini. Zatečeni zovom vremena, ljudi na razne načine pokušavaju zadovoljiti svoje potrebe i doći do vrijednosti bez kojih je ljudski život nemoguće zamisliti. Nedostaju nam bezbrižni odlasci u kina, kazališta, posjeti muzejima, galerijama, gužve u knjižarama, otvorenost i bliskost na koju smo naviknuti. Nedostaju nam okupljanja, razgovori, druženja nadahnuta univerzalnom potrebom ljudskog duha za pronalaskom smisla života, otkrivanjem ljepote postojanja. Nedostaju nam svakodnevne, naizgled sasvim obične geste kojima smo komunicirali, otvarali se drugima i svijetu te izgrađivali odnose s bližnjima. Nedostaje nam sklad s prirodom kojega smo na taj način ostvarivali otkada znamo za sebe. Željni smo topline, zagrljaja, osmijeha, dobre zabave, pjesme, okupljanja, druženja, željni ljudi, novih susreta.

Svakim danom bivamo svjesniji koliko je čovjekov duh ovisan o drugome čovjeku, koliko se razlikujemo od drugih stvorenih bića, koliko nam je potrebno povezati se s drugima, neprolaznim vrednotama oplemeniti svoj život te osim tijela, hraniti i dušu. Izričaj kulture koji smo poznavali zadobio je preko noći novo ruho. Većina kulturnih sadržaja nudi se online. Borimo se za njih, teško dolazimo do njih. Primamo ih „na kapaljku“. Čeznući za ljepotom koja nudi smisao i odgovore na brojna naša pitanja, koristimo se svim raspoloživim sredstvima kako bismo je otkrili u nekom kulturnom izričaju. Otvorenost i beskraj nepreglednoga svijeta prisilno smo zamijenili udobnošću svoga doma, ljepotu izgovorene riječi, posrednošću medija, nužnost blizine i topline čovjeka, brigom i odgovornošću za drugoga. Mijenjaju se naše navike, mijenja se pogled na društvo, mijenjaju se i neke potrebe, mijenja li se i sama kultura? Možda se čini da njen sjaj blijedi, no i u ovome dobu koronavirusa, kultura je ta koja nas pomiče, gura, nosi, koja stvara.

Vrijeme krize? Ne, ovo je vrijeme milosti. Vrijeme koje nam daje priliku da si osvijestimo što nas čini čovjekom, što nam ispunja život, što nam daje smisao. Vrijeme koje nam podiže pogled s prolazne na neprolaznu stvarnost, na bogatstvo skriveno u svakodnevnici, naizgled običnoj, podrazumijevajućoj rutini. Vrijeme koje doziva svijest, otvara oči. Biti svjestan znači razlikovati bitno od nebitnoga, vrijedno od nevrijednoga, dobro od lošega. Ovo vrijeme upravo je takvo vrijeme, vrijeme koje ukazuje na vrijednosti koje su uvijek prisutne, često u drugom planu, često zanemarene. Vrijeme koje otkriva važnost postojanja, ljepotu neprolaznoga. Vrijeme koje traži da maknemo pogled s onoga što posjedujemo i smisao potražimo između redaka, u skrivenome, ali prisutnome. Ovo je vrijeme malenih koraka, a velikih djela. Vrijeme u kojemu shvaćamo što uistinu znači biti čovjek i djelovati kao čovjek. Iz kojega izvlačimo sam temelj na kojemu kultura počiva – iskonske, trajne vrijednosti, duboko urezane u čovjekovu bit, u smisao postojanja.

Ukorijenjena u čovjekovoj čežnji za neopipljivim, nestvarnim, vječnim, uronjena u duh koji žeđa za bezvremenskim, kultura kao neprocjenjivi izvor ljudskih vrednota, uspješno odolijeva svemu neljudskom što od nas iziskuje ovo zahtjevno doba. Stoga možemo reći da i u ovome vremenu krize, kultura cvate i živi, u čovjeku živi. Može li ijedno doba, ijedan zahtjev vremena, ijedna zakonitost ili način življenja narušiti njenu snagu, umanjiti njenu vrijednost, oslabiti njenu moć, otrgnuti je iz okrilja ljudskoga duha?

Ivana Jerčić

Smatra da su djeca najbolje društvo jer nas stalno uče kako u jednostavnosti i spontanosti uživati u neistraženostima i začudnostima ovoga svijeta. Nadahnjuju je duge šetnje, priroda, sunce, more. Voli književnost i filozofiju. Piše pjesme.

Pročitaj više:

Analiza promjene broja učenika Vukovarsko-srijemske županije i projekcije za budućnost

Nakon osamostaljenja Hrvatske, veliki dio Vukovarsko-srijemske županije je bio razrušen, a sama županija je postala centrom iseljavanja što je ostala i danas. U članku pogledajte kretanje broja učenika osnovnih i srednjih škola u posljednjih 10 godina te projekciju za 2025. i 2030. godinu. 

Svjetski dan umjetnosti

Tijekom povijesti mnogi su pokušavali doći do istine o ljepoti. Pitali su se što je to ljepota? Je li uopće izreciva? Koliko je ljepota bitna u našem životu? Zašto je bez umjetnosti nemoguće zamisliti naš život? Saznaj u članku i proslavi s nama Svjetski dan umjetnosti.

APN kao prilika za kupnju stana - Iskustvo bračnog para

Pronalazak stana predstavlja gorući problem za mlade u Hrvatskoj. Pročitajte iskustvo mladog bračnog para koji je taj problem riješio kupnjom stana uz subvenciju države.

Udahnuti novi život starim stvarima

Ekološka problematika oporabe zahtijeva vrijeme koje, pametno uloženo, može donijeti mnoge plodove. U osvrtu saznajte u kojem smjeru usmjeriti svoje napore kako bismo svoju okolinu učinili čistijom i ljepšom.

Ovaj tjedan u bioetici: 5. 4. 2021. - 11. 4. 2021.

U ovotjednom pregledu vijesti iz bioetike donosimo novosti vezane uz prvu transplantaciju ljudskog dušnika iz New Yorka, legalizaciju medicinski potpomognutog samoubojstva iz Novog Meksika i novosti o pravnoj bitci za dijete iz Južnoafričke Republike. Donosimo i vijesti iz Francuske o raspravi za legalizaciju eutanazije i medicinski potpomognutog samoubojstva te vijesti iz Španjolske koje tematiziraju ustavnost zakona o eutanaziji.

Upoznajte Bernardu Brunović - kantautoricu koja je sudjelovala na Dori 2021.

Pročitaj intervju sa sudionicom ovogodišnje Dore i saznaj na koje se sve načine isprepleću note i ljudsko dostojanstvo!


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Kulturiranje