mimladi

Ljetna škola bioetike i ljudskih prava održava se u nacionalnom izdanju peti put zaredom u Šibeniku od 1. do 8. kolovoza. I ove je godine, sada već tradicionalno,  svečano otvorenje održano na brdu Vidakuša na tvrđavi Barone odakle se pruža prekrasan pogled na šibenski zaljev. Inače, tvrđava je sagrađena 1647., a imala je značajnu ulogu u obrani od Turaka.

U idiličnom ambijentu polaznicima su se obratili predstavnici Svjetskog saveza mladih Hrvatska: predsjednica Matija Boras, potpredsjednik Domagoj Dalbello i voditeljica Ljetne škole i ljudskih prava Hana Kilijan.

– Sigurna sam da će, kao i prijašnjih godina, Ljetna škola polučiti izvrsne rezultate, pridonijeti vašem osobnom rastu i razvoju, ali i donijeti vam nova prijateljstva. U isto vrijeme, znajući koliko je dostojanstvo svake osobe važno za dobrobit, opstojnost i ispravan razvoj svakog društva, pa tako i hrvatskog, sa sigurnošću mogu reći da ćete doprinijeti svojoj okolini po završetku Ljetne škole i povratku u svoja rodna, radna ili mjesta školovanja – poručila je polaznicima predsjednica Matija Boras.

Potpredsjednik Domagoj Dalbello istaknuo je da na mladima svijet ostaje.

– Mislim da je još važnije to da smo mi mladi ti koji izgrađuju svijet, koji stvaraju budućnost. Kakva će ona biti, ovisi o nama – rekao je, dodavši da budućnost ne smijemo prepustiti slučaju, već aktivno sudjelovati u izgradnji boljeg svijeta koji neće biti temeljen na onome što je prolazno, nego na onome što je vječno, a to su vrijednosti.

Pozdravivši okupljene polaznike, voditeljica Ljetne škole Hana Kilijan naglasila je da joj je drago što smo se nakon šest mjeseci intenzivne organizacije Ljetne škole okupili u Šibeniku.

Neotuđivo ljudsko dostojanstvo temelj je oko kojega se mi u Svjetskom savezu mladih Hrvatska okupljamo i vjerujemo da ćete, nadahnuti našim djelovanjem, znanje koje usvojite tijekom Ljetne škole ponijeti u svoje sredine – istaknula je.

Ispred Grada Šibenika okupljenima se obratio viši savjetnik za društvene projekte Josip Jurić, izrazivši radost što se Ljetna škola i ove godine održava u Šibeniku. Na kraju je svim polaznicima zaželio uspješan i ugodan boravak u Šibeniku.

Četrdesetak polaznika Ljetne škole imati će prilike promišljati o pitanju prava na život, pobačaja, eutanazije, surogatstva, transhumanizma, informiranog pristanka, cijepljenja, javnoga zdravstva i istraživanja na embrionalnim stanicama.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.