mimladi

Krafne – loptice veselja kao zaštitni znak pokladnog razdoblja

Veljača je vrijeme poklada uz što vežemo zabavu, maskiranje i brojne maskenbale diljem Hrvatske. Ovaj period označava priliku za zabavu prije Korizme u kojoj slijedi vrijeme odricanja i pokore.

Miriši na poklade

Ono bez čega su poklade nezamislive svakako su krafne, neizbježni simbol karnevalskog razdoblja. Mogli ste primijetiti kako od početka mjeseca brojne trgovine i slastičarnice reklamiraju krafne, no kako je omiljeni slatki zalogaj postao popularan u Hrvatskoj?


Naime, krafne su zavladale našim prostorima za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, a u to su se vrijeme nazivale Berliner. Zanimljivo, prve je krafne ispekao berlinski slastičar nakon što se vratio sa služenja vojnog roka, a tad su to bile ogromne lopte tijesta punjene pekmezom i pržene u svinjskoj masti.

Međutim, jedan od glavnih sastojaka, šećer, u to je vrijeme bio skup, stoga su ljudi kod kuće više pripremali slane krafne. Kad je u 16. stoljeću pala cijena šećera, ljudi su počeli više peći i uživati u krafnama. Iako je priprema tad bila nešto jeftinija, uvjeti života nisu omogućavali svakodnevno uživanje u ovoj poslastici, stoga su se počele pripremati samo u posebnim prigodama poput karnevala.

Recept za najslasnije pokladnice

Prženo tijesto punjeno najčešće marmeladom i posipano šećerom u prahu vole baš svi, a mi vam zato donosimo recept za pripremu brzih i finih krafni.

– 500 g glatkog brašna
– 2,5 dcl mlijeka
– 2 žumanjka
– 1 jaje
– 1 žlica soli
– 4 žlice šećera
– 4 žlice ulja
– 2 žlice ruma
– 1 svježi kvasac
– limunova korica


Priprema pokladnica vrlo je jednostavna. Za početak u posudi zagrijte mlijeko toliko da bude toplo, nikako ne vruće te stavite žlicu šećera i namrvite kvasac. Pripremljenu smjesu poklopite i ostavite da se kvasac aktivira. Za to vrijeme miksajte žumanjke i jaje sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Nakon toga ulijte pripremljenu smjesu sa kvascem i kratko miksajte.

Zatim dodajte ulje, rum, limunovu koricu i malo soli. Smjesu kratko miksati da se sastojci povežu i postepeno dodavati brašno. Mijesiti sve dok se tijesto ne počne odvajati od posude, radnu površinu pobrašniti i prebaciti tijesto.

Tijesto razvući i okruglim kalupom ili čašom rezati krugove te ih ostaviti oko sat vremena da se tijesto digne. Ulje ili mast zagrijati i peći krafne dok ne porumene. Zatim ih ocijediti i puniti nadjevom po želji te posuti šećerom u prahu.

Uživajte u lopticama veselja!

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.