mimladi

Svjetski savez mladih Jugoistočna Europa sudjeluje u provedbi projekta Virtualne razmjene mladih

Svjetski savez mladih Jugoistočna Europa od sredine prošle godine pridružio se projektu naziva Osnaživanje ljudskog dostojanstva mladih iz Europske Unije i Zapadnog Balkana, čiji je nositelj Svjetski savez mladih Europa.

Projekt je počeo 1. srpnja 2023. godine i trajat će do 30. lipnja 2026. 

Šest partnerskih organizacija iz Belgije, Hrvatske, Španjolske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova u projekt su donijele iskustvo rada s mladima iz proteklih godina, koji su zbog manjka sudjelovanja u međunarodnim projektima mladih i nedavne pandemije bili potpuno lišeni prilike za susretom uživo s drugim mladima. Kako bi im se omogućila nova prilika za uključivanje u razmjenu mladih i usvajanje novog znanja i iskustva, mladi Svjetskog saveza mladih Europe i Jugoistočne Europe odlučili su pokrenuti projekt koji će kod 500 mladih ojačati znanja o ljudskom dostojanstvu i ljudskim pravima, ojačati vještine mladih u leadershipu i pružiti priliku za sudjelovanje u međukulturalnom dijalogu.

Aktivnosti projekta podijeljene su u pet grupa:

1. Akademija za mlade vođe i osobe koje rade sa mladima – online radionice iz područja vještina u vodstvu mladih

2. Certified training program – rasprave na temu ljudskog dostojanstva i ljudskih prava

3. Hibridni projekti – sudjelovanje putem online platformi u već postojećim projektima partnera koji se događaju uživo

4. Kritičko mišljenje i medijska pismenost – online treninzi za mlade

5. Međukulturalni razgovori – online događaji za mlade iz područja kulture

Projekt će mladima omogućiti da bolje usvoje pojmove ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, nauče kako kritički misliti u sklopu pojma medijske pismenosti, usavrše digitalne i meke vještine u području vodstva mladih i iskuse sudjelovanje u međunarodnom okruženju. 

Do sada smo u sklopu projekta održali Emerging Leaders Conference 2023, BRAVO Zimsku akademiju te jedan ciklus programa Mladi za dostojanstvo i ljudska prava.

Ako ste zainteresirani za sudjelovanje u projektnim aktivnostima, pratite rad Svjetskog saveza mladih Europe, Jugoistočne Europe i Hrvatske na društvenim mrežama.

Autorica: Ana Findrik

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.