mimladi

Obilježavamo Majačin dan

Svake godine drugu nedjelju u svibnju obilježava se dan majki, stoga ćemo ga ove godine proslaviti 14. svibnja. To je dan posvećen našim majkama kada im možemo posebno zahvaliti za sve što rade za nas.

Kako je nastao Majčin dan?

Naime, Anna Marie Reeves Jarvis bila je aktivistica za prava žena te se vrlo rano udala i rodila trinaestero djece, a upravo je ona zaslužna za obilježavanje Majčinog dana. Anna je poznavala puno žena koje su u njoj vidjele prijateljicu i uzor kakve bi majke trebale biti. Stoga je odlučila osnovati Majčin radni klub čiji je cilj bio okupljati žene kako bi se mogle jedna drugo požaliti, posavjetovati, dobiti savjete o zdravstvenoj skrbi ali i podijeliti radosne vijesti. U svom radu zalagala se za ravnopravnost žena i nastojala je ostvariti ideju dana posvećenog svim majkama kako bi istaknula njihovu važnost. Kada je Anna preminula, njena kćer dijelila je bijele karanfile, najdraži Annin cvijet na sahrani i cijeli svoj život posvetila je ostvarenju želja svoje majke. Toliko je željela ostvariti postojanje Majčinog dana, da je pisala brojnim političarima, ženskim udrugama, svećenicima i utjecajnim ljudima. Nikada u svom naumu nije odustala, što se na kraju isplatilo, zato što je 1914. godine predsjednik Woodrow Wilson Majčin dan proglasio državnim praznikom. Od toga dana, Majčin dan obilježava se diljem svijeta.

Anna se protivila da praznik svim majkama bude isključivo izvor prihoda ili velike potrošnje. Tijekom borbe za promicanje važnosti majki nije nikada ništa zaradila, zato što je smatrala da kako to nije ispravno.

Majčin dan u Hrvatskoj

U Hrvatskoj Majčin dan se prvi puta obilježio 15. svibnja 1927. godine koju je najavio Katolički list. Zbog toga, prva ga počela organizirati Hrvatska katolička ženska sveza i na taj dan održavale su se mise u čast majkama.

Svake godine prije samoga dana, reklame i letci trgovina počinju nas podsjećati na to da nešto svojim majkama moramo pokloniti. No, bit ovoga dana nije u skupim poklonima već u ljubavi i zahvalnosti prema svojim majkama koja je predivna u svojoj jednostavnosti. Majkama je dovoljan zagrljaj i lijepa riječ jer sreću čine male stvari. Majčina ljubav je nemjerljiva, ali toliko opipljiva da nekada njene prisutnosti nismo svjesni. Iznenadite svoje majke malim znakovima pažnje i ne zaboravite, volimo ih i cijenimo cijele godine ne samo na određene dane.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.