mimladi

4. listopada – Svjetski dan zaštite životinja

Svjetski dan zaštite životinja obilježava se još od 1925. Heinrich Zimmermann 24. ožujka organizirao je događaj u Berlinu na kojem se prvi puta raspravljalo o dobrobiti životinja. Datum 4. listopada prihvaćen je 1931. na kongresu za zaštitu životinja u Italiji i postao službenim diljem svijeta. To je ujedno dan katoličkog sveca Franje Asiškog za kojeg se vjeruje da je mogao komunicirati sa životinjama jer je prema legendi pripitomio vuka.

Zanimljivosti iz životinjskog svijeta

Životinjski svijet nosi brojne zanimljivosti. Svaki tigar ima svoje jedinstvene pruge, mačke mogu trčati brže od Usaina Bolta, a krava ima najbolju prijateljicu i tužna je kad nje nema u blizini. Slonovi ne mogu skakati, a kitovi su najglasnije životinje. U svijetu je zabilježeno oko 1,9 milijuna životinjskih vrsta, ali se i dalje smatra da neke još nisu otkrivene.

Kroz godinu postoji puno događaja vezanih na temu zaštite životinja. Obilježava se Svjetski dan pčela, Svjetski dan mačaka, Svjetski dan udomljavanja pasa, Svjetski dan reptila, Svjetski dan mazgi i brojni drugi.

Čovjekov utjecaj na životinje

Na opstanak životinja izravno utječe čovjekovo djelovanje. Ono može biti pozitivno fokusirano, primjerice na očuvanje vrsta, ali je kroz povijest pa sve do danas imalo puno više negativnog utjecaja. Životinje su često zlostavljanje ili ubijane radi zabave i profita. Radi uzgoja hrane ili drugih potrepština drži ih se u nehumanim uvjetima. One koje služe za laboratorijska ispitivanja podvrgnuta su zlostavljanjima pod izlikom inovacija i napretka u znanosti. Životinje se često napuštaju, posebno psi i mačke.

Čovjek je utjecao i na promjenu klime na koju se neke životinjske vrste nisu mogle niti stigle prilagoditi. Uništeno im je stanište, ali i poremećen hranidbeni lanac. Orangutanima je tako stanište gotovo potpuno uništeno zbog prekomjernog uzgoja palminog ulja. Polarni medvjed, planinska gorila i bijeli nosorog neke su od divljih vrsta pred izumiranjem isključivo zbog krivolova.

Foto: Pexels

Zakon europskog parlamenta

Europska unija za dobrobit je životinja postavila visoke standarde. One imaju pravo na udobnost, hranu, vodu, život bez boli, ozljeda i straha te na prirodno ponašanje. Neki od donesenih zakona su suzbijanje nezakonite trgovine kućnih ljubimaca, zabrana lova kitova i dupina u vodama Europske unije, zabrana trgovine proizvodima od tuljana. Donesena su i pravila o zaštiti životinja tijekom transporta, a do 2027. bi se trebao donijeti prijedlog zakona o zabrani uzgoja životinja u kavezima.

Prijatelji životinja već dugo upozoravaju na zlostavljanje životinja koje se koriste u svrhu sporta. Konjičke i pseće utrke, utrke s bikovima ili nastupi u cirkusu su u nekim državama i dalje legalni. Smatraju da bi se i zoološki vrtovi trebali zatvoriti jer takav način držanja životinja nije u skladu s njihovom divljom naravi.

Što možemo učiniti

Ono što možemo jest početi živjeti više u skladu s prirodom. Poštivati njezine zakone i pružiti priliku životinjama da obnove svoja staništa i vrstu. Važno je educirati se o svakoj vrsti koju posjedujemo te naučiti kako se prema njoj odnositi kako bi nam suživot s njima funkcionirao. U suživot treba uklopiti i divlje vrste koje su važne za očuvanje bioraznolikosti.

Korištenje proizvoda koji nisu testirani na životinjama, smanjenje upotrebe mesnih proizvoda u prehrani, udomljavanje napuštenih životinja i volontiranje u azilima neki su od jednostavnijih načina pomoći. Svjesno nesudjelovanje u raznim događajima u kojima su životinje glavne točke razumne su i humane odluke svakog pojedinca.

Zaključak

Nije potrebno puno da se kvalitetno educiramo o zaštiti životinja i počnemo ponašati razumnije. Izvor informacija danas je nepresušan. Postoji bezbroj mogućnosti za koje je potrebno malo dobre volje, a koje imaju veliki utjecaj.

Foto: Pexels

Literatura:

  1. Profil Klett: https://www.profil-klett.hr/4-10-svjetski-dan-zivotinja
  2. Veterina portal: https://veterina.com.hr/?p=65208
  3. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja: https://mingor.gov.hr/vijesti/obiljezava-se-medjunarodni-dan-zastite-zivotinja-4084/4084
  4. Prijatelji životinja: https://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=376
  5. Europskiparlament: https://www.europarl.europa.eu/news/hr/headlines/society/20200624STO81911/dobrobit-i-zastita-zivotinja-zakonodavstvo-eu-a
  6. World animal day: https://www.worldanimalday.org.uk/about_us
  7. National today: https://nationaltoday.com/world-animal-day/
  8. National day calendar: https://nationaldaycalendar.com/world-animal-day-october-4/
  9. Today’s veterinary nurse: https://todaysveterinarynurse.com/news/world-animal-day-5-facts-you-didnt-know/
  10. National geographic: https://nationalgeographic.rs/priroda/zivotinje/a18022/10-zanimljivih-cinjenica-o-zivotinjama-koje-niste-znali.html
Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.