mimladi

Međunarodni dan prava na istinu o teškim kršenjima ljudskih prava i borbe za dostojanstvo žrtava

Mali čovjek kao primjer svima

Na današnji datum, prije nešto više od 40 godina ubijen je čovjek koji se borio za čovjeka. Svijetom je hodao čovjek koji je „živio“ za malog čovjeka. Bio je borac za ljudska prava, a čovjeka je uvijek stavljao na prvo mjesto. Na isti taj dan ubijen je samo zato što se borio za istinu, za bolje i pravednije društvo. Izuzetan i zanimljiv čovjek, nadbiskup El Salvadora Óscar Arnulfo Romero, tog je dana poginuo kako bi obranio čovjeka i njegovo dostojanstvo1. Kao sjećanje na njegovu žrtvu, Ujedinjeni narodi1 ovaj dan obilježili su kao spomen na žrtvu svih boraca za ljudska prava diljem svijeta. Današnji datum poruka je svim ljudima na svijetu, posebno onima koji upravljaju državama i društvima da uvijek na prvo mjesto stavljaju čovjeka, da se bore za istinu i da ju čuvaju kako je neprijatelj ne bi „ukrao“. Upravo zato današnji dan obilježava se kao međunarodni dan prava na istinu o teškim kršenjima ljudskih prava i borbe za dostojanstvo žrtava.

Zašto je ovaj dan bitan?

Isticanjem važnosti ovog datuma za ljudsku civilizaciju i suvremene pravne sustave nastoji se odati počast žrtvama koje su pretrpjele teške oblike kršenja ljudskih prava, poput mučenja ili pak organiziranog kriminala trgovanja djecom. Ovim danom želi se promicati važnost prava na istinu i pravdu. Nitko ne zaslužuje da mu se naruši ljudsko dostojanstvo. Ujedno, ovim se danom odaje počast svima onima koji su se borili za sve one koji nemaju pravo glasa, sve one koji su žrtve. Mnogi od njih svoj život posvetili su za takve ciljeve, a neki su dali i vlastite živote, poput ovog američkog nadbiskupa. I na kraju, ovaj je dan sjećanje na doprinos nadbiskupa koji se zauzeo za čovjeka, upozoravajući na sustavno kršenje ljudskih prava, čime se narušava ljudsko dostojanstvo. Bio je protivnik bilo kojeg oblika nasilja u (svom) društvu, a važnost života isticao je svakom pruženom prilikom. To je bio razlog zbog kojega je ubijen 24. ožujka 1980. godine1.

Pravo svakog čovjeka

Ujedinjeni narodi ističu da je pravo na istinu o teškim kršenjima ljudskih prava i teškim kršenjima zakona o ljudskim pravima neotuđivo i samostalno pravo svakog pojedinca1. Isto tako, treba naglasiti kako država ima dužnost i obvezu zaštititi to pravo kroz postojeći pravni sustav te druge mehanizme zaštite. Ovo pravo znači da se uvijek mora naglašavati što je prava istina u slučajevima kada je došlo do teških kršenja ljudskih prava.

Osim toga, bitno je izdvojiti kroz koje se sve zaštitne mehanizme može osigurati zaštita ljudskih prava i dostojanstva čovjeka. Ponajprije su to zakonske izmjene, a posebno programi zaštite svjedoka i drugih uključenih osoba, kao i podnošenja izvješća o kršenjima ljudskih prava. Konkretan primjer mehanizma zaštite ljudskih prava je osnivanje Komisije za istinu1 u El Salvadoru koja ima cilj istraživati teške oblike kršenja ljudskih prava. Time se nastoji upoznati društvo sa stvarnom istinom o počinjenim zločinima i teškim kaznenim djelima. Ta Komisija provela je postupak kojim su se otkrile činjenice o ubojstvu nadbiskupa Oscara koji je dao vlastiti život za bolje i pravednije društvo.

Nažalost, i danas svjedočimo brojnim slučajevima teškog kršenja ljudskih prava te narušavanja dostojanstva čovjeka diljem svijeta, a posebno u slabije razvijenim regijama svijeta i ratom pogođenim zemljama. Upravo su u toj latinskoameričkoj državi El Salvador zabilježeni takvi slučajevi. Za brojne zločine mnogi ne odgovaraju, a istina ostaje i dalje neotkrivena. Neučinkovitost tamošnjeg pravnog sustava značajna je prepreka za bilo kakav napredak u razotkrivanju svih problema koji postoje u toj državi, kao i svim drugim državama u kojima su ovi problemi rašireni.

Primjer za sve ljude

Stoga, ljudi poput tadašnjeg nadbiskupa El Salvadora, koji su se glasno borili protiv ovakvih teških nezakonitih djela, mogu biti pokretač promjena te putokaz u pravednije društvo. No, s obzirom na to da su u toj državi i u današnjem vremenu (i svijetu) zabilježeni različiti oblici kršenja prava čovjeka, postavlja se najvažnije pitanje: Je li onda taj uloženi napor nadbiskupa Oscara bio uzaludan? Naravno da nije. Zašto? Njegov primjer potaknuo je druge na borbu za istinu i čovjeka. Najbolji pokazatelj da je njegov rad i napor za života bio uspješan je taj što danas obilježavamo ovaj dan na koji se sjećamo svih žrtava čija su prava bila povrijeđena i zanemarena.


Literatura:

  1. Ujedinjeni narodi, 2022. Međunarodni dan prava na istinu o teškim kršenjima ljudskih prava i borbe za dostojanstvo žrtava.

Dostupno na linku: https://www.un.org/en/observances/right-to-truth-day

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.