mimladi

2. veljače – Svjetski dan čitanja naglas

Što za vas znači čitati? Što za vas znači biti u mogućnosti čitati nekome naglas, s nekime podijeliti odlično štivo, koje vas je možda toliko obuzelo da ga ne možete sačuvati samo za sebe? Ono što svakako možemo zaključiti, jest da je divno slušati nekoga i upijati riječi dobrog štiva koje je nama draga osoba sačuvala za nas i odlučila podijeliti upravo s nama u tom posebnom trenutku. Zato, uhvatite poseban trenutak 2. veljače kada se, ‘sasvim slučajno’, obilježava Svjetski dan čitanja naglas.

Počeci obilježavanja Svjetskog dana čitanja naglas

Svjetska organizacija LitWorld iliti Pričosvijet, osnovana je 2007., nakon što je Pam Allyn, glasovita pedagoginja čije je područje interesa opismenjavanje, posjetila Kiberu (vrlo siromašno područje Nairobija u Keniji). U toj državi upoznala je djecu koja su imala želju naučiti čitati i pisati te pričati svoje priče, dok su njihove želje bile neispunjive zbog mnoštvo prepreka. Allyn je nakon povratka u New York pokrenula s grupom pristalica novu organizaciju koja je zagovarala pravo na pismenost za sve ljude kao jedno od osnovnih ljudskih prava.

Valja imati na umu da im osnovna pismenost nije bila glavni cilj. Njihova ideja jest da je osnovna pismenost alat za širenje životnih priča koje mogu doprinijeti društvenim promjenama i razvoju. Od prvoga dan svojeg osnutka LitWorld je djelovao lokalno i globalno. Stoga su 2010. pokrenuta dva programa: LitClubs – Klubovi priča i World Reading Aloud Day – Svjetski dan čitanja naglas.  

U Hrvatskoj djeluje i nacionalna kampanja „Čitaj mi!“ koja podržava čitanje djeci te je uspješan čimbenik budućeg uspješnog razvoja djeteta.

LitWorld – organizacija koja promiče čitanje naglas

Prema mišljenju LitWorld-a, važno je obilježiti Svjetski dan čitanja naglas. Jer, kako oni smatraju: „Vjerujemo da bi svi trebali imati priliku podijeliti priče.“

Upravo se LitWorld može pohvaliti činjenicom da je ponosni osnivatelj Svjetskog dana čitanja naglas, koji se počinje obilježavati od 2010. godine. Glavna svrha tog praznika za sve knjigoljupce jest stvaranje zajednice i širenje novih priča te zagovaranje pismenosti kao temeljnog ljudskog prava.

Od te godine nadalje, Svjetski dan čitanja naglas razvio se u globalni pokret kojeg su tijekom godina popratili milijuni čitatelja, pisaca i slušatelja iz raznih zemalja i zajednica diljem svijeta, koji se na taj način ujedinjuju kako bi uveličali radost i moć čitanja i dijeljenja priča, te nastavili doprinositi opsegu globalne pismenosti.

Promicanje Svjetskog dana čitanja naglas u medijima

Što se tiče društvenih mreža, svake je godine Svjetski dan čitanja naglas jedan od najpopularnijih hashtagova na Twitteru, koji obilježavaju milijuni ljudi u više od 170 zemalja.

Čak i svjetski slavne osobe, od Sarah Jessice Parker i Chelsea Clinton, do učenika svih dobnih skupina iz cijelog svijeta okupljaju se oko obilježavanja Svjetskog dana čitanja naglas kako bi dostojanstveno obilježili „jedinstveni utjecaj dijeljenja priča.“ (LitWorld, 2022)

Kako će se Svjetski dan čitanja naglas obilježiti 2022. godine u Hrvatskoj?

Ove, 2022. godine, Hrvatsko čitateljsko društvo pozvalo je trinaest autora da naglas pročitaju svoja djela ili njihov dio. Društvo je donijelo odluku da će ih objavljivati na sam dan obilježavanja u određenim vremenskim razmacima. Hrvatsko čitateljsko društvo poziva vas da ste pridružite objavljivanjem izrađenih video zapisa na svojim mrežnim profilima uz zadane hashtagove poput #WorldReadAloudDay ; #LitWorldBuildAStoryChallenge #SvjetskiDanČitanjaNaGlas;  #HrvatskoČitateljskoDruštvo; #HČD.

Poželjno je da označite i @LitWorld u svojoj objavi na društvenoj mreži.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.