mimladi

Kroz ekran iza rešetaka – zatvorski filmovi

Postoji li danas tema koja je aktualnija od teme ljudskih prava? Zasigurno ste se zatekli kako slušate ili pak govorite upravo o toj temi. Iz tog razloga, zacijelo će vas zaintrigirati zatvorski filmovi koji progovaraju o temi ljudskih prava. Vjerojatno ste svi već čuli za film Shawshank Redemption (1994) koji se temelji na noveli slavnog autora Stephena Kinga. U ovom ćete članku saznati za još nekoliko zatvorskih filmova koje vrijedi pogledati. Preporučeni filmovi eksplicitnije se bave temom ljudskih prava u odnosu na Shawshank Redemption. Svakako vam, prije nego što krenete s gledanjem ovih filmova, preporučam da pripremite maramice.

Foto: Pixabay

Čiji je on sin?

Film Dead Man Walking (1995) bavi se pripremom osuđenika na smrt. Ideja za nastanak filma potaknuta je djelovanjem časne sestre Helen Prejean koja se snažno i ustrajno bori protiv smrtne kazne. Režiser filma je Tim Robbins, glavni glumac u filmu Shawshank Redemption. Lik sestre Helene izvrsno je dočarala Susan Sarandon, stoga je 1996. godine za tu ulogu nagrađena Oscarom. Ulogu optuženika osuđenog na smrtnu kaznu preuzima Sean Penn, također nominiran za Oscara 1996. godine. Međutim, Oscara je te godine osvojio Nicholas Cage za ulogu u Leaving Las Vegas. Pjesma istog naziva – Dead Man Walking Brucea Springsteena te je godine također bila nominirana za Oscara. No, nagradu je odnijela pjesma Colors of the Wind, tematska pjesma animiranog filma Pocahontas.

Ovaj film preporuča se svima koji su zainteresirani za temu smrtne kazne jer daje uvid u stavove njezinih zagovaratelja i protivnika, odnosno, približava nam argumente “za” i “protiv”. Težina filma potencirana je tako što je zločin za koji se sudski proces pokrenuo brutalan. Film prikazuje perspektivu svih sudionika sudskog procesa. Predanost sestre Helene i njezina ustrajnost mekša tešku tematiku filma, ali se njegova težina i dalje osjeti. Jedan od najupečatljivih trenutaka je onaj kad optuženik odgovara na komentar sestre Helene vezano za pitanje “Čiji je on sin?”. U komentaru sestre Helene i odgovoru optuženika suprostavljaju se dvije perspektive o čovjeku općenito. Dakle, u filmu su prisutne dvije borbe. Glavna je borba između zagovaratelja i protivnika smrtne kazne, a druga borba vodi se između sestre Helene i optuženika. Želite li saznati kako su te borbe završile, pogledajte film!

Foto: Pixabay

Kartanje ili borba?

Murder in the First (1995) bavi se slučajem Younga koji je predugo bio u samici zatvora Alcatraz te ubio zatvorenika. Režiser filma je Marc Rocco, zahvaljujući kojem ćete jasno vidjeti agoniju samice te vas film neće ostaviti bez razumijevanja za Younga. Film je inspiriran istinitim slučajem, ali postoje odstupanja od istine, kako navodi New York Times u ispravku na kraju članka. Younga glumi Kevin Bacon koji je svoju ulogu izveo izvrsno, a to je afirmirano i nagradom Broadcast Film Critics Association Awards (1996). Odvjetnika u filmu u također odličnoj glumi dočarava Christian Slater, no za nju nije osvojio nagradu.

Neovisno o istinitosti filma, film vrijedi pogledati. Vjerojatno će najzanimljiviji biti čitateljima koje zanima psihologija. Ovaj film će, zasigurno, između ostaloga, inspirirati mnoge rasprave na temu povezanosti izolacije i agresivnog ponašanja. Teško je zaboraviti kako je Younga izolacija toliko oprala da mu je kartanje bilo prioritetnije od pobjeđivanja u sudskom procesu. Ovaj film, kao i Dead Man Walking, ima dvije borbe. Glavna borba je sudski proces, a druga je borba između odvjetnika i Younga, pri čemu odvjetnik pokušava izvući Younga iz stanja u kojemu je teško zaglibio. Pogledajte film i saznajte ishode tih borbi!

Preozbiljno za ljeto?

Ljeto se često povezuje s opuštanjem, ali nije na odmet pogledati i poneki film ozbiljne tematike. U slučaju da ovim filmovima pružite priliku, vjerujem da će vam se svidjeti i potaknuti zanimljive razgovore u vašem društvu!

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.