mimladi

Studentski rad u vrijeme korone

Studenti su oduvijek bili ranjiva skupina i u ovoj pandemiji to je postalo jasnije nego ikada prije. Naravno, kako se sve polako gasi, tako nestaje i potreba za studentskom radnom snagom. Neki su već dobili otkaze, a drugi su poslani doma za vrijeme ove izvanredne situacije. Nije potrebno ni istaknuti kako studenti koji rade preko studentskih ugovora neće dobiti naknade, a kamo li ostali.

Studentski život je uvijek pun raznih izazova, a koronavirus je samo jedan od njih. Nažalost, ovaj bi mogao biti onaj koji će biti koban. Studentski život je težak zato što iako imamo određenu samostalnost, nažalost nemamo financijsku sigurnost koja bi nam mogla omogućiti bezbrižan život tako da je ova pandemija poljuljala i ono malo sigurnosti koju smo dosad imali.

Dolaskom koronavirusa i mjera koje idu uz njega, većina je studenata otišla kući i shodno tome ostala bez svojih mjesečnih prihoda. Možda je odlazak kući dobar zato što naravno nema troškova, ali opet, kad-tad će ovoj situaciji doći kraj i onda će nam prijeko potrebne biti naše uobičajene studentske plaće . Teško je pronaći posao koji odgovara studentskom načinu života, koji je prije svega usmjeren upravo na samo studiranje – fleksibilan raspored je uvijek na prvom mjestu. U normalnim uvjetima je teško naći posao koji odgovara načinu studiranja i rasporedu, a sada je to dodatno otežano.

Foto: Pixabay

Početkom širenja pandemije situacija je bila puno teža nego je ona danas, godinu dana kasnije. Ukoliko ste u to vrijeme ušli na stranicu Student servisa, ponuda je bila vrlo mala i obeshrabrujuća. Danas, ona nije puno veća, ali pomak se vidi. Kategorije u kojoj je najmanja ponuda poslova su svakako turizam, ugostiteljstvo, čišćenje i proizvodnja, zbog očitih razloga, a to su mjere Civilnog stožera. Administrativnih poslova, kao i inače, ima najviše, a tu spadaju marketing i promidžba te pomoćni rad u uredu. Studenti s Jadrana najviše su bili pogođeni sa strane turizma jer je turistička sezona snažno pogođena krizom i teško je bilo naći posao.

Ukoliko ste u potrazi za poslom, ali ne nalazite adekvatne informacije i ponude poslova na uobičajenim mjestima, možda će vam pomoći nova aplikacija za studente i poslodavce Jazavac. Program pretražuje bazu studenata i prikazuje poslodavcu profile koji najviše odgovaraju njegovim potrebama. Postupak je vrlo jednostavan: registrirate se, odredite svoje kriterije, odnosno neophodne uvjete koji tvoj novi studentski posao mora zadovoljavati i na kraju se zaposliš. Dobro je napomenuti kako je aplikacija besplatna za studente te su prava studenata nakon zaposlenja regulirane ugovorom s poslodavcem, a kontrola ugovora je u nadležnosti regionalnog studentskog centra.

Krajem 2020. osnovana je studentska inicijativa #imojradvrijedi čiji je povod osnivanja činjenica kako radnička prava studenata zaostaju u odnosu na radnička prava ostalih radnika te se studentski poslovi često smatraju manje bitnima i vrijednima. Projekt Studenti za studente – naš glas za dostojanstvo studentskog rada, financiran je kao ad hoc akcijski projekt u sklopu Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.

Donošenjem mjera koje su stupile na snagu 1. ožujka, ponuda poslova za studente vjerojatno će se povećati budući da se otvaraju terase ugostiteljskih objekata, odnosno restorana i kafića te se  nadamo se da će se taj trend i nastaviti. Sretni su oni koji imaju mogućnost rada od kuće koji je postao vrlo rasprostranjen i pokazano je kako se dosta poslova vrlo jednostavno može prebaciti na takav način rada.

Naravno, studenti nisu jedini na koje je pandemija ostavila pečat u poslovnom smislu, odnosno nedostatku poslovnih prilika. Krajem siječnja 2021. u evidenciji nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo je 5500 osoba više nego krajem prosinca prošle godine, a 25 421 osoba više nego potkraj siječnja prošle godine. Država je i u siječnju nastavila s provođenjem mjera potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom, doduše po nešto drugačijim uvjetima. Mnogi su poduzetnici, unatoč potporama koje država daje za očuvanje radnih mjesta, morali zatvoriti svoje tvrtke i radnike poslati na burzu. To se posebno odnosi na dio poduzetnika u ugostiteljstvu, putničkim agencijama i povremenom prijevozu, kojima je rad sada zabranjen ili ograničen, ali i u tekstilnoj industriji. Nema osobe koja je ostala imuna i netaknuta ovom globalnom pandemijom, ali je na državi, no i nama samima, kako i na koji način ćemo se izdići i izvući najbolje rješenje u ovoj, naizgled, neizlaznoj situaciji.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.