mimladi

Črčke Design – kreativnost u grafičkom i web oblikovanju

Da Črčke design nisu samo obične črčkarije u onom pejorativnom smislu, uvjerila nas je Iva Vianello, grafička i web dizajnerica koja se ohrabrila započeti samostalan posao 1. ožujka 2019. nakon što je odlučila napustiti stalan posao u glazbenoj industriji. Osim toga, Iva je sama svoja majstorica u obrtu, ali naglašava kako uvijek oslonac može pronaći u nekolicini prijatelja i suradnika koji su spremni uskočiti i pomoći ako posao na kojem trenutno radi to iziskuje.


Svoju odluku o pokretanju posla nakon napuštanja glazbene industrije, Iva nam ovako objašnjava:

Bio je to sasvim solidan posao, međutim, nisam se više mogla boriti s ogromnom količinom stresa i pritiska nadređenih, priželjkivala sam se baviti nečim kreativnim i, kako uvijek volim isticati, biti sama svoja šefica, raditi za sebe.  Tako sam se nakon deset godina rada u manjim ili većim firmama odlučila za promjenu. Posvetila sam se onome što me čini sretnom – svoj sam hobi pretvorila u posao. Velika motivacija u pokretanju obrta bili su i poticaji za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje tako da sam cijelu prvu godinu poslovanja mogla raditi mirno, bez velikih troškova.


Priroda posla omogućuje joj da sa svoga laptopa radi gdje god se nalazi pa ističe da crta kada god stigne jer skoro sve čime se u životu bavi ima neke poveznice s njenim poslom. Tako je ljubav prema poslu uspjela spojiti i sa svakodnevnim životnim aktivnostima, a povjerila nam je da od vlastitog rada može i pristojno živjeti zbog čega je, kako kaže, vrlo sretna osoba.

FOTO: Ivan Majić
FOTO: Ivan Majić


Kada smo je upitali kakve se sve to zanimljive stvari mogu pronaći u njenom laptopu što se poslovne sfere tiče, Iva odgovara:

Moj pitch je “crtam sve što možete zamisliti”. U praksi to znači da nudim sve usluge grafičkog dizajna kao što su izrada plakata, letaka, kataloga, brošura, logotipa, omota za glazbene albume, bannera za društvene mreže, ali nudim i izradu jednostavnih web stranica te njihovu administraciju. Crtam za sve djelatnosti, najviše za glazbenu industriju i kolege obrtnike, ali dosta mojih klijenata su i neprofitne organizacije, kao i državna uprava. Izbor mojih najboljih radova možete pogledati na Črčke Design


Iva tvrdi da je do pojave koronavirusa najviše radila na izradi plakata za koncerte i festivale, no zaokret izazvan ograničavanjem i ukidanjem okupljanja preusmjerio je njezin rad na izradu omota glazbenih CD izdanja, u čemu je već postala poprilično vješta. Međutim, iako neizmjerno uživa u svemu što radi za Črčke design, Iva ističe da je neminovno da i u poslu kojeg volite naiđete na različite izazove. Upravo jedan takav izazov za njen rad je i kriza izazvana koronavirusom, ne samo za nju, nego i za sve ostale poduzetnike u Hrvatskoj.

Živimo i radimo u zaista teškim okolnostima, a s obzirom na razna ograničenja koja su nametnuta mojim klijentima, posebice onima koji djeluju na području glazbene umjetnosti, i meni se je smanjila količina posla pa u usporedbi s prošlom godinom imam oko 30% manje prihoda. Nasreću još uvijek imam dosta posla, a i prije pandemije sam radila od kuće, tako da u mom slučaju nije došlo do drastičnih promjena. No bit će zaista teško izdržati sve te nevolje s virusom kojima se još ni ne vidi kraj, pogotovo financijske, ali cijeli svoj život znatni dio prihoda stavljam na štednju pa se nadam da ću izdržati.

FOTO: Črčke Design – privatna arhiva


No, da nije sve tako sivo kako nam se ponekad čini, Iva nam potvrđuje dijeleći s nama neke planove i vizije svoga poslovanja.

Već duže vrijeme promišljam kako brendirati svoje usluge u inozemstvu, voljela bih raditi za klijente izvan Hrvatske. To je zasigurno nešto na što ću se fokusirati u budućnosti. Cijeli život se educiram, pratim trendove u dizajnu i digitalnom marketingu pa vjerujem da će to utjecati i na razvoj mog poslovanja. Voljela bih u svoje poslovanje uključiti i još nekoliko suradnika tako da svojim klijentima mogu ponuditi neke nove ideje i razmišljanja.


Koliko god je otvorenje vlastitog obrta i činjenica da možeš slobodno upravljati vremenom za rad primamljiva i oslobađajuća prilika, utoliko je to i hrabar potez koji iziskuje rizik, ali rizik uključuje i eventualni neuspjeh. Zato smo htjeli saznati na što je Iva najponosnija u svom poslovanju koje je definitivno već sada vrlo uspješno.

Ponosna sam što sam imala hrabrosti otvoriti obrt prije dvije godine i što dosta uspješno poslujem i uspijevam plaćati sve svoje obaveze na vrijeme. U današnje vrijeme to smatram uspjehom! Mene veseli svaki lajk ispod mojih radova na društvenim mrežama, ponekad ne mogu vjerovati da sam neke stvari doista ja nacrtala! Ponosna sam što sam prošle godine dobila stipendiju za male poduzetnike za program „Zalet“ u zagrebačkom Impact Hubu gdje sam učila od sjajnih stručnjaka.


Najznačajniji projekti na kojima sam radila su humanitarni koncert “I ti možeš uljepšati nečije snove” u Rijeci (2019), koncert “U čast Kemala Montena” koji je održan u zagrebačkoj dvorani Lisinski (2016), izložba “Pripovjedač/ica priča za laku noć” na riječkom Korzu (2019) te akcija Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama Ministarstva unutarnjih poslova Vukovarsko-srijemske županije (2018).


Za kraj smo Ivu zamolili da s nama podijeli neki savjet za sve buduće male poduzetnike kojima možda treba poticaj da se odvaže na vlastito poslovanje

Budućim poduzetnicima poručila bih da budu hrabri, da snažno vjeruju u sebe i svoje sposobnosti, a ako otvaraju poduzeće ili obrt, da se dobro informiraju o svojim obavezama. Potrebno je puno ozbiljnosti i odgovornosti, pogotovo financijske odgovornosti ako želite biti dobar poduzetnik, čak i ako ste jedini zaposlenik. Zagovaram cjeloživotno učenje, važno je konstantno usvajati nova znanja i dobro pratiti trendove jer to je ono što vam daje prednost nad konkurencijom.

Unesite pojam po kojemu želite pretraživati portal.