Kulturni brod u Zagrebu – plovidba vrijedna ponavljanja

| 3 min | 29.01.2019

WYA
Edukacije

Predivan je dar upoznati ljude iz različitih krajeva svijeta koji vjeruju u ideale za koje se ti boriš i koji te potiču da nikako ne odustaneš od svoje borbe. U takav smo se brod ukrcali u Zagrebu i zaplovili na zajednički put. A put je bio prepun takvih ljudi koji su sa sobom ponijeli svoje hrabre borbe, podižući ih visoko, poput jedara na naš kulturni brod, usmjerujući našu započetu plovidbu. Putovanje je bilo spremno.

Ovaj projekt Kulturnog tima Svjetskog saveza mladih vodio je David Vedran Radoš, a u brodu su svakog dana, od dočeka u rano jutro, do ispraćaja posljednjeg sudionika kasno navečer bili osobito, kao srce projekta, Barbara Bunoza i Fran Zgombić te Dora Macek i Iva Burazin. Brod je bio u sigurnim rukama jer su tu bili i ostali članovi Udruge koji su rado došli i podržali ovu aktivnost.

 

Tko, gdje, što

Projekt Kulturni brod (CUB) u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska i uz financiranje Europske komisije u okviru programa Erasmus + održavao se šest dana, od 14. do 19. siječnja 2019. godine, u Zagrebu, omogućujući mladima iz Austrije, Belgije, Portugala, Španjolske te iz različitih krajeva Lijepe naše zaploviti u priču o vrijednostima koje nas ujedinjuju i potiču u zajedničku borbu za bolje društvo; o ljudskom dostojanstvu, solidarnosti, slobodi, toleranciji te kulturi. Različitost društvene pozadine, životnih iskustava, osobnih ciljeva u životu osnažila je naše shvaćanje dubine ljudskog dostojanstva. Dopustili smo si istinski proživjeti dane zajedno te produbiti svoja znanja i iskustva. U komunikaciji na engleskom jeziku, učeći na drugačiji način o našem društvu, razvijajući digitalne vještine, usavršavajući naše kompetencije komunikacije i rada u skupini potaknuli smo jedni druge na kreativnost i inovativnost. Upoznajući kulturu jedni drugih, otkrili smo zajednička stajališta koja su nas osnažila za zajednički put u vlastitoj životnoj priči.

 

Kako izgleda plovidba Kulturnim brodom?

Prvi je dan brod zaplovio k ljudskom dostojanstvu te se u grupnom radu i radionicama raspravljalo o definiranju dostojanstva i kako se izboriti za različitost koja nas ne isključuje jedne od drugih već nas uči kako se međusobno obogaćivati na putu k istini. Otisnuvši se dalje, na put prema solidarnosti, drugog dana zakoračili smo na daske koje život znače te su skupine oprimjerile problematiku shvaćanja solidarnosti u svojim okruženjima. Međusobno razumijevanje i blizina mogu nas samo osnažiti na putu te su se naša shvaćanja o toj temi produbila. Ploveći k slobodi, trećeg dana raspravljalo se o takvoj slobodi koja nas spaja, uz tekstove koji definiraju istinsku slobodu usred najvećih problematika društva kao što su to ugnjetavanje nedužnih u različitim ideologijama. Zasjali smo u raspravi uz Martina Luthera Kinga Jr., Halila Džubrana, omiljenog Viktora Frankla, Toni Morrison i mnoge druge. Rasprava se obogatila dijeljenjem osobnih iskustava i međusobnog uvažavanja oko stvaranja duboke istine o slobodi koja je u potrazi za istinom i koja nikako nije neodgovorna. I tako smo četvrtog dana stigli do tolerancije te u radionicama raspravljali o definiranju prave i krive tolerancije, o drugima po kojima zaista vidimo jesmo li tolerantni, o tome bojimo li se raspravljati kako bismo obranili vrijednost. Skupine su se okušale u simboličnom prikazu tolerancije te oduševile svojim iskrenim zalaganjem. I petog dana u plovidbi smo se okrenuli k vlastitim kulturama koje su nas oblikovale kroz život. Stvarajući kviz o vlastitoj državi, svaki je sudionik želio prikazati ljepotu koja se skriva u umjetnosti, građevinama, u njima samima. Svatko je želio prenijeti svoj ponos, ljubav i žar srca kako bismo se još jednom svi uvjerili u univerzalnost ideja zbog kojih smo i započeli ovo putovanje.

 

Tematske večeri

Svaka je večer bila tematska u prikazu kulture određene države te smo mogli i okusiti najpoznatije slastice određene zemlje. Nije nedostajalo ni plesa, ni dobre zabave, a ni dijeljenja dubljih životnih iskustava. I tako su sudionici na posljednjoj tematskoj večeri nas domaćina, uz hrvatske slastice, mogli osjetiti i što je hrvatsko navijanje i bodrenje naših sportaša, kolika je ljubav za našu Domovinu, što je naša gostoljubivost i želja da se svaki posjetitelj opet vrati. Sudionici su također upoznali i grad Zagreb i okušavali se u upotrebi hrvatskog jezika na različite načine.

Mogli smo osjetiti da je ovaj projekt ostao duboko utisnut u srcima onih koji su ga vodili i koji su u njemu sudjelovali. Ostali smo obogaćeni različitim iskustvima, osmijehom, nadom, zahvalnošću, poticajem za daljnju borbu, kao i novim prijateljstvima.

Nina Mautner


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Prilike za mlade
Aktivni građanin