Dojmovi EVS volontera o Hrvatskoj i njezinoj svakodnevici!

| 2 min | 04.12.2019

Prilike za mlade
Kulturiranje
Aktivni građanin

Moje vrijeme kao volontera u Hrvatskoj približava se kraju. Shodno tome, prikladno je vrijeme da iznesem svoje završne i obuhvatne misli o mojem posjetu Hrvatskoj. Sa sigurnošću i bez oklijevanja mogu reći kako je moj boravak u Hrvatskoj bio nevjerojatno iskustvo

 

Otkrio sam mnogo stvari radeći u gradu, i u tjednu provedenom na selu. Kako je moj ultimativni cilj bio ući u interakciju s mladima u Hrvatskoj i proniknuti njihove glavne probleme, razgovarao sam s njima tijekom posljednjih mjeseci kako bi identificirao moguća rješenja za njihove probleme. U razgovoru s njima, uočio sam se kako je mnogo mladih ljudi zainteresirano učiti o ostatku svijeta. Naročito tijekom mojih predavanja o španjolskom jeziku, kojima su prisustvovali mladi mojih godina.

 

Razlozi za učenje drugog jezika, ili su se ticali postizanja fluentnosti u novom jeziku vlastitog, ili kako bi se putovalo u države gdje se govori španjolski, posjetiti Madrid ili Barcelonu u sklopu Erasmus + projekata.

 

 U dodatku, naučio sam mnogo o hrvatskom načinu življenja i kulturi. Posjetio sam Dubrovnik i dio hrvatske obale tijekom ljeta prije nekoliko godina. Sada sam imao zadovoljstvo živjeti u glavnom gradu koji je ujedno i najmnogoljudniji grad. Od prije sam znao kako je Hrvatska veoma razvijena zemlja u kojoj su životni standardi jednako dobri kao u drugim EU zemljama, poput Belgije i Španjolske. Građani Hrvatske veoma su šarmantni i mnogi od njih otvoreni su prema kulturama drugih zemalja. Boravak u Zagrebu ponovno je potvrdio moja uvjerenja.  U nijednom trenutku nisam se osjećao izgubljeno niti ne dobrodošlo. Uvijek postoje određene stvari koje je moguće unaprijediti, mislim kako je Hrvatska na dobrom putu da to i učini.

 

S obzirom na moje odrađeno volontiranje, sugerirao bi nekoliko stvari mladima Hrvatske. S obzirom na to kako predstavljaju budućnost svoje zemlje moraju se više angažirati u politički život vlastite zemlje. Politička dimenzija veoma je važna u unapređenju životnih standarda s obzirom kako političke odluke imaju značajan utjecaj na svakodnevni život. Dakle, trebaju se uključiti u politički život Hrvatske i Europske Unije. Ujedno, trebaju predložiti bolje ugovore o radu ako im sadašnji nisu dovoljno dobri u usporedbi s radnim uvjetima starijih i iskusnijih zaposlenika. Kako bi to postigli, trebaju biti u kontinuiranom kontaktu sa svojim lokalnim predstavnicima i političarima na nacionalnoj razini, ali i u sklopu Europske Unije. Ne budite u strahu, izrazite se i neka vas čuju.

 

U zaključku, sva moja iščekivanja ispunila su se i proživio sam nevjerojatne mjesece ovdje. Nadam se kako ću uskoro posjetiti Hrvatsku opet.

 

Javier Boixareu


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Prilike za mlade
Kulturiranje
Aktivni građanin