Kako je biti samohrana majka, a uz to i studentica?

Dora Lončarić | 2 min | 05.01.2020

Studentske trudnoće nisu toliko česte, no sigurno poznajete nekoga od vaših kolegica ili kolega na fakultetu koji su već roditelji. Brojna su pitanja koja se postavljaju kada je riječ o trudnoći tijekom studentskih dana, a osim problema vezanih uz pokrivanje financijskih potreba, također postoji strah i od prevelikog opterećenja obavezama: fakulteta i podizanja djeteta.

Popričali smo s Laurom, 26-godišnjom izvanrednom studenticom treće godine ekonomije koja uza studij i majčinstvo također uspijeva raditi.

 

Kad sam saznala da sam trudna bila sam u totalnom šoku, jedno dva tjedna nisam mogla doći na sebe. U istom trenu te pogode neke nove, još nepoznate emocije, a s druge strane strah i misao da ti je život dotadašnji završio. Bojala sam se reći svojima, mjesec dana razmišljala kako i na koji način reći, na kraju sam samo izgovorila to. U početku je reakcija bila očekivano katastrofalna, ali na kraju su bili sretni.

 

Iako je bila trudna od strane profesora nije dobivala specijalan tretman. Morala je ispunjavati jednake obaveze, kao i svi ostali što Laura nije navela kao negativno. Također je doživjela jako pozitivna iskustva i od strane kolega: 

 

Reakcije kolega na faksu su bile jako pozitivne, što me jako iznenadilo. Svi su bili puni riječi podrške i pomoći, a očekivala sam svakakva pogledavanja i pričanja. Držali su me kao kap vode na dlanu, apsolutno svi iz grupe.

 

Predavanja je pohađala do sedmog mjeseca trudnoće nakon čega je napravila pauzu i vratila se dva mjeseca nakon poroda. 

 

Iznimno neobičan osjećaj, dolaziš u poznato okruženje, među poznate ljude, ali osjećaš se kao potpuno drugačija osoba.- govori Laura o povratku na fakultet nakon rođenja djeteta

 

Unatoč tome što su studenti s malom djecom prepoznati kao ranjiva skupina unutar Hrvatske, zapravo izgleda da studenti - roditelji još nisu shvaćeni kao skupina od posebnog značenja za natalnu politiku države.

 

Jedinu novčanu potporu koju sam imala bila je porodiljna naknada koja je tada iznosila 1500 kn, što je bilo vrlo malo, tako da bez nešto ušteđenog novca ili podrške obitelji, teško je.“- rekla je Laura

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kao samohrana majka bilo joj je teško usklađivati studiranje s roditeljskim obavezama, no Laura govori kako nije toliko teško koliko je očekivala.

 

Bitna je organizacija. Dan bi nam započinjao oko 7 sati, tada je bilo hranjenje, onda malo maženja pa spavanje. S novorođenom bebom je zapravo vrlo lako, jer sve što radi je jede i spava. Nahraniš ju, presvučeš pelenu i ona spava. I tako svakih 2,3 sata. Ali se stigne sve napraviti. I u šetnju se stigne, i u dućan i napraviti ručak i srediti sve po kući. Predavanja bi imala otprilike 3 puta tjedno. S obzirom na to da sam dojila, bilo mi je teško biti na predavanjima, jer sam nakon sat vremena se morala ići izdojiti u wc jer bi se nakupilo mlijeka. Dođem kući s predavanja, nahranim bebu, i već oko 8 sati je spavanac i onda buđenje po noći svakih 2 sata.- govori Laura

 

Najtežim ispitom najčešće se pokažu upravo oni koji nisu vezani za akademske obaveze već ispit karaktera, strpljenja i ustrajnosti koji započinje nakon rođenja djeteta.

 

Nisam imala previše vremena za sebe, ali sve ovisi kako gledate i kako se postavite u nekoj situaciji. Ja sam svoj odlazak na faks smatrala vremenom za sebe. Putovala sam busom, pa je tih 50 min bilo vrijeme za mene. Slušalice u uši i muzika na najjače i opuštanje od kuće do faksa i obrnuto. Također mi je bilo važno svaku večer imati svojih 10 min za tuširanje na miru. Takve sitnice vrlo mnogo znače, pogotovo u prvih par mjeseci rođenja.- priča Laura

 

Iako trudnoća jest nešto što vam neminovno mijenja život, Laura poručuje budućim studentima-roditeljima:

 

Ne bojite se i ne brinite, jer se sve može. Život vam nije stao ni završio, sve se može uskladiti samo je potrebno volje, želje, ali i podrške roditelja.“

Dora Lončarić

Komunikativna mlada osoba, željna istražiti i osvijetliti zanemarene sfere populacije mladih Lijepe naše. Zbog prevelike posvećenosti medijskog prostora negativnim aspektima današnjeg hrvatskog društva i bespotrebnim prepucavanjima, voljela bi doprinijeti preusmjeravanju fokusa na inspirativne priče mladih inovatora.

Pročitaj više:

Prijavi se na projekt Kompas i usmjeri svoju budućnost

Svjetski savez mladih Hrvatska u suradnji s partnerskim organizacijama Carpe Diem Karlovac, Impress Daruvar, SplitMisli, ESN Dubrovnik, MiSiJa i OU Podum provodi projekt “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”. Pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o mjerama, pravima i poticajima  za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i osnaživanje mladih na zagovaranje u svojoj lokalnoj zajednici poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja mladih te oblikovanja prijedloga smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih.

Prijavi se na Human Rights Slam

U organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska četvrtu godinu zaredom održat će se Human Rights Slam (HRS) - projekt namijenjen edukaciji i promociji ljudskih prava. Krovne teme ovogodišnjeg izdanja su pravo na život, reproduktivna prava i priziv savjesti.Mladi između 18 i 30 godina imaju priliku učiti o ovim aktualnim temama na dvodnevnoj edukaciji koja će se održati 25. i 26. listopada 2019. godine u Zagrebu, a bit će koncipirana kao kombinacija predavanja, interaktivnih radionica i debata sudionika. 

Otočac: Tvoja budućnost - tvoja odgovornost

Konferencija "Tvoja budućnost - tvoja odgovornost" koja se održala u Otočcu od 11. do 13. listopada 2019. okupila je mlade iz sedam županija: Brodsko - posavska, Bjelovarsko - bilogorska, Karlovačka, Ličko - senjska, Dubrovačka, Splitsko - dalmatinska i Grad Zagreb. U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju koje je provedeno u svibnju ove godine. Također, teme o kojima je bilo govora su europske i nacionalne politike mladih, društveno poduzetništvo, mjere aktivne politike zapošljavanja i medijski trening. U nastavku navodimo rezultate istraživanja predstavljenje na konferenciji.

(Po)gledaj u sebe, (po)gledaj oko sebe!

U prosincu 2015. krenula sam na jednu edukaciju za koju nisam ni slutila koliko će mi srcu dragih trenutaka donijeti u budućnosti i za koju, zaista nije fraza, nisam ni sanjala koliko će toga promijeniti u našem društvu u naredne četiri godine. Bila je to edukacija za projekt kojim bismo mi, studenti medicine, promicali brigu o mentalnom zdravlju među srednjoškolcima kroz interaktivne radionice. Kako se o mentalnom zdravlju nije govorilo mnogo, a kada se govorilo često je to bilo ispod glasa, prepoznala sam kako je osvješćivanje zajednice te pružanje primjera i podrške drugim mladima velik zadatak za našu generaciju. Poslovica kaže da dan kada zasadiš sjeme nije dan kada ubireš plodove, što je prilično jasno, no, nije uvijek lako čekati na prve plodove. Srećom, ili poštenije je reći entuzijazmom uključenih, ideja koja je postojala vrlo je brzo ugledala svjetlost dana i krenula nezaustavljivo rasti.

Subvencionirani stambeni krediti- mjera za ostanak mladih u Hrvatskoj?

Vlada Republike Hrvatske, preciznije Ministarstvo graditeljstva  i prostornog uređenja najavilo je novi poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita koji će biti otvoren 10. rujna 2019. godine.  Ova mjera uvedena je 2017. kao jedna od demografskih mjera Vlade, a koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Imate ideju koju biste htjeli realizirati, a ne znate kako?

U ovom članku saznajte kako koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja i pokrenite svoj posao u Hrvatskoj. Među mjerama aktivne politike zapošljavanja nalaze se razne mjere i potpore, od SOR-a i pripravništva, pa do potpore samozapošljavanja.Ako želite pokrenuti vlastiti posao, imate ideju, ali ne znate kako onda je ovo članak za vas. Naime, potpore za samozapošljavanje dodjeljuju se nezaposlenim osobama, koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda.