Uklonjeni spomenici tijekom prosvjeda zbog smrti Georgea Floyda

Karlo Jagatić | 2 min | 07.08.2020

Kulturiranje
O politici

Dok se prosvjedi u SAD-u i ostatku svijeta polagano smiruju, šira javnost nije dovoljno upoznata koliko se promijenio izgled ulica, trgova i parkova koje su krasili spomenici i biste važnih povijesnih ličnosti za koje danas očito više nema mjesta. Trebalo bi naglasiti da su osim uklanjanja ili preseljenja spomenika promijenjeni nazivi ustanova pa čak i imena muzičkih bendova. Jedan dio spomenika uklonjeni su nasilno od strane prosvjednika, dok su druge uklanjali gradovi, vlasnici ili države. Najveći broj uklonjenih (ili premještenih) spomenika nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama, ali iste ili slične scenarije vidjeli smo u Velikoj Britaniji, Belgiji, Indiji, Novom Zelandu i Južnoj Africi. Najveći broj uklonjenih spomenika jedne ličnosti zasigurno su spomenici i biste Kristofora Kolumba, talijanskog trgovca i istraživača iz 15. stoljeća koji je najpoznatiji po svome otkriću novog kontinenta - Amerike. U SAD-u je do sada uklonjeno 26 njegovih skulptura, koje su se nalazile po cijeloj Americi, što od strane prosvjednika, što od strane gradova. 

 

U cijelom svijetu do sada uklonjeno je više od 150 skulptura, u ovome članku spomenuti ćemo neke od uklonjenih spomenika, ukratko se upoznati s povijesnim ličnostima i njihovim kontroverzama, samim time i razlozima njihovog uklanjanja, što privremeno, što nasilno ili nenasilno.


Među prvim spomenicima uklonjen je obelisk u Birminghamu, u saveznoj državi Alabami koji je bio postavljen 1905. godine u čast poginulim vojnicima Konfederacije Američkih Država u Američkom građanskom ratu, obelisk je bio oštećivan od strane prosvjednika te ga je uklonio grad uz suglasnost gradskog vijeća. Nadalje, spomenik časnika Konfederacije Raphaela Semmesa uklonjen je od strane gradonačelnika Mobilea - Sandya Stimpsona. U Washingtonu, spomenik Albertu Pikeu uništen je od strane prosvjednika, Albert Pike bio je pjesnik, član masonske lože te pravnik, također, bio je i visoki časnik vojske Konfederacije. Zatim, u Silver Springu nasilno je uklonjen memorijalni spomenik posvećen sedamnaestorici neidentificiranih vojnika Konfederacije koji su poginuli u poznatoj Bitki kod Fort Sevensa iz 1864. godine, kada je vojska Konfederacije došla na samo 8 kilometara od glavnog grada Unije, Washingtona. Nadalje, u Richmondu, saveznoj državi Virginiji, od strane protestanata uklonjen je kip Williamsa Cartera Wickhama, američkog odvjetnika, generala u konfederacijskoj vojsci i robovlasnika. Kip se nalazio u parku Monroe te je u parku bio prisutan od 1891. godine. 

 

Što se tiče ostatka svijeta, valja napomenuti da su u Belgiji kip i biste Leopolda II. uklonjeni u sljedećim gradovima: Antwerp, Ghent, Leuven i Mons, za razliku od drugih gradova, u Antwerpu spomenik Leopolda II. uništen je i zapaljen tijekom prosvjeda. Leopold II. bio je belgijski kralj u razdoblju od 1865. do 1909. i monarh Slobodne Države Kongo te se procjenjuje da je iz Afrike doveo više od dva milijuna robova. Zatim, široj javnosti poznato, u Engleskoj, gradu Bristolu, prosvjednici su skinuli te bacili u rijeku spomenik Edwarda Colstona, britanskog trgovca i robovlasnika iz 17. stoljeća. Nadalje, uklonjen je spomenik u Novom Zelandu, u gradu Hamiltonu, nazvanom po upravo ovom čovjeku, Johnu Faneu Charlesu Hamiltonu, časniku britanske ratne mornarice iz 19. stoljeća. U Indiji je premješten spomenik Marka Cubbona, britanskog kolonijalnog administratora, te je u Južnoj Africi uklonjen spomenik Martinusa Theunisa Steyna.

 

Kao što je već rečeno, neki spomenici su uništavani, spaljivani te uklanjani nasilno, neke su uklanjali vlasnici, gradonačelnici, institucije, države itd. Na čitateljima je da prosude smatraju li te činove opravdanima ili neopravdanima te kakvu poruku svi navedeni događaji nose. Cijelu listu uklonjenih spomenika i raznih drugih promjena možete pronaći ovdje.


Karlo Jagatić

Student kroatologije i povijesti, glazbenik i pjesnik. Voli dobru hranu, glazbu, kazalište, prirodu, knjige i razmišljanje o mnogočemu. Želi otkrivati nove svjetove i svoju ljubav širiti dalje. 


Pogledaj još iz povezanih kategorija:

Kulturiranje