Tjedan SSMH ponovno okuplja više od 500 mladih- brojni događaji i donatorska večera uz Vlatka Štampara

| 3 min | 24.11.2019

Sutra, u ponedjeljak 25. 11. 2019. godine počinje konferencija konferencija Uspon do slobode ili slobodan pad? na kojoj će Svjetski savez mladih Hrvatska (dalje: SSMH) ponovno okupiti preko 500 mladih u Zagrebu. 

Tjedan SSMH je središnja konferencija koja traje od 25. do 29. 11. 2019. godine te u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska kroz 5 dana okuplja preko 500 mladih, stručnjake, poduzetnike, poznate osobe iz javnog života. 

 

Ovogodišnja konferencija odvija se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar Kitarović, te će aktualizirati temu slobode kroz niz događaja poput okruglih stolova, tribina i dnevnih radionica na kojima ćemo tražiti autentičnu definiciju slobode i raspravljati o aktualnim društvenim temama poput: očuvanja okoliša, zapošljavanja mladih, kulturi, transhumanizmu i modernim tehnologijama.


U ponedjeljak 25. 11. 2019. godine s početkom u 18h otvaramo 7. Tjedan SSMH okruglim stolom Perspektiva u stečaju na kojem će Božo Petrov, Ivan Vidiš, Luka Zrinski i Marko Burčul govoriti o povećanju zapošljavanja mladih. Navedeni govornici raspravit će o mjerama, pravima i poticajima za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih te staviti naglasak na važnost ekonomskih sloboda za mlade u hrvatskom društvu.


Drugi dan konferencije rezerviran je za umjetnost. Tribina prigodnog naziva Ulaz slobodan - od djela do zajedništva će u utorak 26. 11. u 19h okupiti stručnjake iz različitih umjetničkih područja koji će mladima osvijestiti presudni značaj umjetnosti za doživljaj ljudskog dostojanstva. Anita Ruso, Iva Šverko i Melita Omeragić govorit će o ulozi umjetnosti u oblikovanju ljudskog zajedništva i potaknuti mlade na ostvarenje izvrsnosti kroz vlastita umjetnička djela.


U srijedu 27. 11. na okruglom stolu Transhumanizam - sloboda bez odgovornosti? s početkom u 18h raspravljat ćemo o izazovima modernih tehnologija i transhumanizma s Krešimirom Mišakom, Bojanom Jerbićem i Odilonom Singboom. Stručnjaci iz tehničkih i humanističkih znanosti analizirat će prednosti i potencijalne pretnje razvoja modernih tehnologija i umjetne inteligencije u budućnosti.

Tema posljednjeg okruglog stola naslova Održivost ekoloških frustracija su zaštita okoliša i ekološki aktivizam. U četvrtak 28. 11. s početkom u 18h govornici Vladimir Paar, Ante Bagarić, Branko Grisogono i Lidija Srnec ponudit će različito shvaćanje o klimatskim promjenama i utjecaj ekološkog aktivizma na društvo, ekonomiju i politiku. Vruću raspravu dodatno će ugrijati pitanja o ekološkom aktivizmu mlade Grete Thunberg o kojoj govori cijeli svijet.

Tjedan SSMH završavamo u petak 29. 11. 2019. godine u 19h dONatorskom večerom u Ritmu grada, a za ugodnu atmosferu i pregršt smijeha pobrinut će se stand-up komičar Vlatko Štampar te mnoštvo pripremljenih nagrada. Više informacija za dONtarosku večer možete pronaći ovdje.


Više informacija o 7. Tjednu Svjetskog saveza mladih Hrvatska možete pronaći ovdje.

Pročitaj više:

Prijavi se na projekt Kompas i usmjeri svoju budućnost

Svjetski savez mladih Hrvatska u suradnji s partnerskim organizacijama Carpe Diem Karlovac, Impress Daruvar, SplitMisli, ESN Dubrovnik, MiSiJa i OU Podum provodi projekt “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici”. Pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o mjerama, pravima i poticajima  za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i osnaživanje mladih na zagovaranje u svojoj lokalnoj zajednici poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja mladih te oblikovanja prijedloga smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih.

Prijavi se na Human Rights Slam

U organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska četvrtu godinu zaredom održat će se Human Rights Slam (HRS) - projekt namijenjen edukaciji i promociji ljudskih prava. Krovne teme ovogodišnjeg izdanja su pravo na život, reproduktivna prava i priziv savjesti.Mladi između 18 i 30 godina imaju priliku učiti o ovim aktualnim temama na dvodnevnoj edukaciji koja će se održati 25. i 26. listopada 2019. godine u Zagrebu, a bit će koncipirana kao kombinacija predavanja, interaktivnih radionica i debata sudionika. 

Otočac: Tvoja budućnost - tvoja odgovornost

Konferencija "Tvoja budućnost - tvoja odgovornost" koja se održala u Otočcu od 11. do 13. listopada 2019. okupila je mlade iz sedam županija: Brodsko - posavska, Bjelovarsko - bilogorska, Karlovačka, Ličko - senjska, Dubrovačka, Splitsko - dalmatinska i Grad Zagreb. U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju koje je provedeno u svibnju ove godine. Također, teme o kojima je bilo govora su europske i nacionalne politike mladih, društveno poduzetništvo, mjere aktivne politike zapošljavanja i medijski trening. U nastavku navodimo rezultate istraživanja predstavljenje na konferenciji.

(Po)gledaj u sebe, (po)gledaj oko sebe!

U prosincu 2015. krenula sam na jednu edukaciju za koju nisam ni slutila koliko će mi srcu dragih trenutaka donijeti u budućnosti i za koju, zaista nije fraza, nisam ni sanjala koliko će toga promijeniti u našem društvu u naredne četiri godine. Bila je to edukacija za projekt kojim bismo mi, studenti medicine, promicali brigu o mentalnom zdravlju među srednjoškolcima kroz interaktivne radionice. Kako se o mentalnom zdravlju nije govorilo mnogo, a kada se govorilo često je to bilo ispod glasa, prepoznala sam kako je osvješćivanje zajednice te pružanje primjera i podrške drugim mladima velik zadatak za našu generaciju. Poslovica kaže da dan kada zasadiš sjeme nije dan kada ubireš plodove, što je prilično jasno, no, nije uvijek lako čekati na prve plodove. Srećom, ili poštenije je reći entuzijazmom uključenih, ideja koja je postojala vrlo je brzo ugledala svjetlost dana i krenula nezaustavljivo rasti.

Subvencionirani stambeni krediti- mjera za ostanak mladih u Hrvatskoj?

Vlada Republike Hrvatske, preciznije Ministarstvo graditeljstva  i prostornog uređenja najavilo je novi poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita koji će biti otvoren 10. rujna 2019. godine.  Ova mjera uvedena je 2017. kao jedna od demografskih mjera Vlade, a koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate.Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Imate ideju koju biste htjeli realizirati, a ne znate kako?

U ovom članku saznajte kako koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja i pokrenite svoj posao u Hrvatskoj. Među mjerama aktivne politike zapošljavanja nalaze se razne mjere i potpore, od SOR-a i pripravništva, pa do potpore samozapošljavanja.Ako želite pokrenuti vlastiti posao, imate ideju, ali ne znate kako onda je ovo članak za vas. Naime, potpore za samozapošljavanje dodjeljuju se nezaposlenim osobama, koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda.